BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi İhracatçı elde ettiği avantajı kaptırabilir----

İhracatçı elde ettiği avantajı kaptırabilir

 İhracatçı elde ettiği avantajı kaptırabilir
16 Ocak 2022 - 08:34 www.finansgundem.com

Türkiye, pandemi döneminde ihracatta elde ettiği avantajları, yatırım finansmanına erişimde yaşanan zorluklar dolayısıyla başka ülkelere kaptırabilir.

Pandemi döneminde başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere pazar payını artıran ve 225 milyar dolarlık rekor ihracat seviyesine ulaşan iş dünyası, elde ettiği avantajı kaybetmekten endişe ediyor. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, Merkez Bankası'nın düşen faiz oranlarının kredilere yansımadığını, bunun da yatırımları tehlikeye attığını söyledi. İşletmelerin yüzde 26 civarında başlayan faizlerle kredi almak zorunda kaldığını ifade eden Aymen, “2022 yılında 250 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var ve bu en az yüzde 11 ihracat artışına denk geliyor. Bizim ülke olarak daha fazla oranda büyüyecek kapasitemiz var. Ancak burada yatırımların da artması için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yatırım kredilerinin de ayrıca geliştirilmesi, ülke ekonomisi ve ihracatı açısından gerekli” dedi.

AB pazarında başta Polonya olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Fas ve Cezayir'in hızla büyüdüğüne dikkat çeken Aymen, “AB'nin destekleri ve finansman erişimi avantajları nedeniyle bu rakip ülkeler önümüzü kesebilir” diye konuştu.

Türkiye lehine kırılan tedarik zincirinin yeniden Uzak Doğu'ya yönelebileceğine işaret eden Aymen, ABD ve Avrupa pazarlarının pandemide kendilerine aksamadan ürün gönderen ülkelerle işbirliklerini sürdürmek isteyeceklerini belirtti. Aymen, “Çin, Hindistan, Vietnam gibi ülkelerle fiyat rekabetine girmek yerine kalitemizden taviz vermeden, tasarımla, inovasyonla üretmeye devam edersek bu ülkeleri geçebiliriz” dedi.

Otomotiv ihracatçılarında kur makası endişesi

 

Rekor ihracat yılında ihracatçıda zam endişesi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kayacan16 Ocak 2022 19:55

    YÜKSEK FAİZMİ FAİZ YÜKSEK DEGIL AKSİNE EKSİNİN EKSİSİ YÜKSEK DİYE DİYE TÜRK PARASINI KAGIT PARCASI YAPTINIZ ENFLANSYON YÜZDE YÜZ FAİZ YİRMİ SİZ GERİ ZEKALIMISINIZ