BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracat için 1.2 milyar dolarlık risk----

İhracat için 1.2 milyar dolarlık risk

İhracat için 1.2 milyar dolarlık risk
13 Mayıs 2016 - 06:48 www.finansgundem.com

TİM'in Okan Üniversitesiyle birlikte hazırladığı rapora göre Trans-Pasifik Anlaşması yürürlüğe girdiğinde Türkiye'nin ihracatı 1.2 milyar dolarlık kayıp yaşayabilir

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Okan Üniversitesi işbirliğiyle 2018 yılında yürürlüğe girecek Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması’nın (TPP) Türkiye ekonomisine etkilerini analiz eden bir rapor hazırladı. Rapora göre, Türkiye, bu anlaşmaya imza atan 12 ülkeye olan ihracatında yıllık ortalama 1.2 milyar dolarlık kayıp yaşayabilir.

İHRACATÇIMIZ TELAFİ EDER

ABD, Avustralya, Brunei Darü’s-Selam, Kanada, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Singapur, Şili, Vietnam ve Yeni Zelanda geçen yıl ekim ayında imzaladığı ve 2018’de uygulamaya girecek TPP TPP anlaşmasıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin TPP ülkeleriyle dış ticareti 2015’te ihracatta 9.7 milyar dolar ve toplam ihracatı içinde bunun payı yüzde 6.7 iken, ithalatta 20.5 milyar dolar ve toplam ithalatında payı 9.9 olmuştu. Dolayısıyla, dış ticaretimizde çok büyük etkisi olmayacak. İhracatçımız, bu kaybı kolaylıkla başka pazarlarla telafi edebilir” dedi.

OLUMLU VE OLUMSUZ SENARYO

Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mübariz Hasanov ise “TPP, taraf ülkeler arasında ticaretin maliyetini düşürecek, Türkiye gibi diğer ülkelerle maliyeti artıracak. Raporumuzda, olumlu senaryoda, Türkiye her yıl ihracatta 658 milyon dolar, olumsuz senaryoda 1.2 milyar dolar kayba uğrayacak. Olumsuz etkilenecek sektörler ise otomotiv, gıda, kimya, ana metal, tekstil ve hazır giyim sanayileri olacak” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)