BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIEA'dan nükleer enerji açıklaması: Güvenli geçiş sağlar----

IEA'dan nükleer enerji açıklaması: Güvenli geçiş sağlar

IEA'dan nükleer enerji açıklaması: Güvenli geçiş sağlar
30 Haziran 2022 - 09:35 www.finansgundem.com

IEA'nın "Nükleer Enerji ve Güvenli Enerji Dönüşümü: Bugünün Zorluklarından Yarının Temiz Enerji Sistemlerine" raporuna göre nükleer enerji, ülkelerin yenilenebilir enerjilerin hakim olduğu enerji sistemlerine güvenli geçişinde önemli bir rol oynayabilir.

Nükleer enerji olmadan sürdürülebilir ve temiz enerji sistemleri inşa etmenin daha zor, riskli ve maliyetli olacağı öngörülüyor.

Nükleer enerji, tercih edildiği ülkelerde ithal fosil yakıtlara bağımlılığı, karbondioksit emisyonlarını azaltabilir, elektrik sistemlerinde güneş ve rüzgar enerjisi paylarının daha yüksek oranda entegre edilmesini sağlayabilir.,

Temiz enerji sistemleri inşa etmek, nükleer enerji olmadan daha zor

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) raporuna göre sürdürülebilir ve temiz enerji sistemleri inşa etmek, nükleer enerji olmadan daha zor, daha riskli ve daha pahalı olacak.

Bugün 32 ülkedeki toplam 413 gigavat kapasiteli nükleer enerji santralleri, yılda 1,5 gigaton küresel emisyon salımının ve 180 milyar metreküp küresel gaz tüketiminin önüne geçerek net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasının yanı sıra enerji güvenliğinin sağlanmasına da katkı yapıyor.

2050'de nükleer, küresel enerji tüketiminin yüzde 8'ini oluşturacak

Rapora göre yeni santrallerin inşası ile nükleer enerji 2020-2050 döneminde ikiye katlanacak ve küresel enerji tüketiminin yüzde 8'ini oluşturacak.

Mevcut santrallerin ömrünü uzatmaya yönelik hamlelere karşın gelişmiş ekonomilerdeki nükleer kapasitenin 2030'a kadar üçte bir oranında küçülebileceği öngörülüyor. Ama, santral ömrünün uzatılması önemli miktarda yatırım gerektirse de genellikle çoğu bölgede rüzgar ve güneş enerjisiyle rekabet edebilecek bir elektrik maliyeti sağladığı söyleniyor.

Nükleer enerjinin kullanımını desteklemek ve güvenliğini artırmak için sağlam politikalara ihtiyaç duyulurken, endüstrinin de nükleer enerjiden üretilen elektriğin rekabetçi olmasını garanti etmek için maliyetlerin altında ve bütçe dahilinde projeler sunmada daha iyi bir iş çıkarması gerekiyor.

Modüler reaktörler ile ivme artacak

Rapora göre dünyada toplam 19 ülkede yeni nükleer reaktörlerin yapımı sürerken bu projelerin sayısının petrol, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki son artışlarla daha da artması bekleniyor.

Küçük modüler reaktörlere (SMR) artan ilgiye de değinilen rapora göre SMR'ler daha az maliyetli, daha küçük boyutlu oluşu ve azaltılmış proje riskleri nedeniyle sosyal kabulü iyileştirebilir ve özel yatırımlar çekebilir.

Ancak rapora göre SMR'lerin başarılı ve uzun vadeli yayılımı, şimdiden başlayarak politika yapıcılardan gelecek güçlü desteğe bağlı. Bu destek, yalnızca yatırımları değil aynı zamanda düzenleyici çerçevelerin ele alınmasını ve uyumlu hale getirilmesini de içermeli.

Fatih Birol: Nükleer enerji için yeni bir dönemin garanti edilemez

IEA Başkanı Fatih Birol, küresel enerji krizi, hızla artan fosil yakıt fiyatları, enerji güvenliği sorunları ve iklim taahhütleri dikkate alındığında nükleer enerjinin geri dönüşü için eşsiz bir fırsata sahip olduğunu söyledi.

Birol, buna rağmen nükleer enerji için yeni bir dönemin hiçbir şekilde garanti edilemeyeceğini vurgulayarak, "Bu, hükümetlerin gelecek yıllarda nükleer santrallerin güvenli ve sürdürülebilir çalışmasını sağlamak için sağlam politikalar oluşturmasına ve yeni teknolojiler de dahil olmak üzere gerekli yatırımları hayata geçirmesine bağlı olacaktır" dedi.

Dünyada 2017'den beri inşasına başlanan 31 reaktörden 27'sinin Rus veya Çin tasarımı olması sebebiyle gelişmiş ekonomilerin pazar liderliğini kaybettiğini ifade eden Birol, "Nükleer endüstri, gelişmiş ekonomilerde yeni santrallerin inşasını zorlaştıran maliyet aşımları ve proje gecikmeleri konularını hızla ele almalıdır" diye konuştu.

AP komiteleri, nükleer ve gazı yeşil yatırım olarak tanımlamaya karşı

Almanya, nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak sınıflandırılmasına karşı

İngiltere nükleer enerjiye yöneliyor

Sıfır karbon salınımı için nükleer enerji çözüm mü?

AB'de nükleer enerji çatlağı büyüyor

Almanya'dan çarpıcı karar: Nükleer enerji santralini kapatıyor!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)