BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIEA: Küresel sıcaklık artışında metan emisyonları ikinci sırada----

IEA: Küresel sıcaklık artışında metan emisyonları ikinci sırada

IEA: Küresel sıcaklık artışında metan emisyonları ikinci sırada
23 Şubat 2022 - 09:42 www.finansgundem.com

Enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonları resmi rakamların yüzde 70 üzerinde bulunuyor. En fazla metan emisyonuna yol açan ülkeler ise Çin, Rusya ve ABD.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Küresel Metan Takipçisi verilerine göre metan emisyonları, küresel sıcaklık artışının yüzde 30'unu kapsıyor ve böylece karbondioksitten sonra ikinci sırada bulunuyor.

IEA'ye göre enerji sektörü metan emisyonlarının yüzde 40'ına yol açarken, sektör kaynaklı metan emisyonları resmi rakamlardan yüzde 70 daha yüksek.

Metan, karbondioksitten daha hızlı dağılıp kısa ömürlü olmasına karşın küresel ısınmaya etkisi açısından daha güçlü bir sera gazı. Bu sebeple, metan emisyonlarının azaltılmasının küresel sıcaklık artışını sınırlamada daha hızlı bir etkisi olacağı düşünülüyor.

Enerji sektörü kaynaklı küresel metan emisyonları 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 135 milyon tona ulaştı. Bu rakamın 42 milyon tonu kömür, 41 milyon tonu petrol ve 39 milyon tonu doğal gaz çıkarma ve taşıma faaliyetlerinden kaynaklandı.

Birinci sırada Çin var

2021'de enerji sektöründe en fazla metan emisyonuna 28 milyon tonla Çin yol açarken, bu ülkeyi 18 milyon tonla Rusya ve 17 milyon tonla ABD takip etti.

Norveç, en iyi performans gösteren ülke oldu. Tüm petrol ve doğalgaz üretici ülkelerin faaliyetlerini Norveç gibi yürütmesi durumunda petrol ve gaz kaynaklı küresel emisyonlarının yüzde 90 düşeceği hesaplandı.

Geçen yılki fosil yakıt faaliyetlerinin neden olduğu tüm metan emisyonlarının yakalanması ve satılması halinde doğalgaz piyasalarında 180 milyar metreküp ilave doğalgaz oluşacağı hesaplandı. Bu rakam, Avrupa'nın elektrik üretim sektöründe kullandığı doğalgaz miktarına eşit ve piyasalardaki mevcut arz sıkışıklığını rahatlatmak için yeterli görülüyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, "Günümüzün yükselen doğalgaz fiyatlarında, dünya çapındaki petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının neredeyse tamamı hiçbir net maliyet olmadan önlenebilirdi. Metan emisyonlarının ölçümü açısından alarm veren bir eksik raporlama söz konusu ve bu konuda daha fazla şeffaflık gerekiyor. Küresel Metan Taahhüdünün, emisyonların azaltılmasında bir dönüm noktası olması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Küresel metan emisyonlarını azaltmak için AB ve ABD öncülüğünde 110 ülkenin katılımıyla 2021 kasımda başlatılan Küresel Metan Taahhüdü kapsamında, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 30 azaltılması kararlaştırılmıştı.

Küresel Metan İttifakı'na 100'den fazla ülke imza attı

Küresel ısınma yok ediyor: 5 milyon kişi tehlikede!

Enerji sektöründe 12 milyar dolarlık anlaşma

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)