BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHüseyin Aydın Hakan Ateş'e katılmadı----

Hüseyin Aydın Hakan Ateş'e katılmadı

Hüseyin Aydın Hakan Ateş'e katılmadı
21 Mart 2014 - 13:12 www.finansgundem.com

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Türk bankacılık sektörünün 8-10 şiddetindeki depreme bile dayanıklı olduğunu belirtti

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde CNBCe'nin sorularını yanıtladı.

Bankacılık sektörünü değerlendiren Aydın, sektörün kredi büyümesinde yavaşlama olduğunu ancak enseyi karartmaya gerek olmadığını söyledi. Aydın, "Kredi büyümesiyle pasifte büyüme arasındaki farkı dışarıdan finanse edeceğiz, bu finansman pahalılaşabilir ancak gerekli düzenlemeler yapıldığında, öngörülen büyümenin üzerinde bir büyüme gerçekleşir" dedi. TBB Başkanı, "Deyim kaba oldu belki ama enseyi çok karartmaya gerek yok. 2014 ikinci yarısını olumlu fiyatlıyoruz. Türk bankacılık sektörü 8-10 şiddetindeki depreme hâlâ çok dayanıklı" dedi. Aydın, "Bizim tamponlarımız var. Bu tamponlar devreye girerse olumsuz bir gelişme görmeyiz" dedi. Aydın, tamponların bankaların yüksek seviyede olan sermaye yeterlilikleri olduğuna dikkat çekti.

BANKALAR BİRLİĞİ’NDEN 3 İSTEK

Merkez Bankası’nın önlemlerini değerlendiren Aydın, bankacılık düzenlemelerine yönelik 3 değişiklik talep ettiklerini söyledi. Aydın, ilk olarak bireysel kredilerle ilgili risk ağırlıklarını farklılaştırarak bir değerlendirme yapıyorduk. Şimdi ekonomi yönetimi farklı düzenlemeler getirdi. Risk ağırlıklarını AB’de olmayan normlarla devam ettirmek bizi gerçekten sıkıntıya sokuyor. Örneğin, ipotekli konut finansmanına Batı’da risk ağırlığı yüzde 50 ayrılıyor, bizde yüzde 150 ayrılıyor. Bu düzenlenirse 25 milyar dolarlık ek kaynak gelecek. Biz diğer bankalarla rekabete kendimizi hazır hale getirebileceğiz” dedi. Aydın ikinci istek olarak şube açmalar konusundaki kısıtlamaların kaldırılmasının, istihdam artışı anlamına geleceğini, bunun da düzenlenmesi gerektiğini söyledi. TBB Başkanı, son olarak “Zorunlu karşılıklarla ilgili bir düzenleme yapılabilir. Yüzde 5’lerde olan zorunlu karşılıklar şimdi yüzde 11. Bilançomuzun yüzde 11’ini zorunlu karşılık olarak tutuyoruz. Bunun bir kısmına cüzi de olsa faiz ödense, bankalara katkı sağlar” dedi. Aydın, “Bu maddelerde düzenlemeler yapılırsa, bankacılık sektörünün ekonomiye katkısı artar” dedi.

KREDİLERDE BOZULMA BEKLEMİYORUZ

"Türk bankacılık sektörü 25 milyar dolarlık kredi batması durumunda bile bunu geri ödeyecek güce sahip" diyen Aydın, "Kredi bozulmalarında herhangi bir risk görmüyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’YE PARA AKIŞI DEVAM EDECEKTİR

Kurdaki gelişmeleri de değerlendiren Aydın, hem dolar hem de TL’de stabil bir beklenti içinde olduklarını ifade etti. Aydın, “Değişim ülkeye gelen sermayeyle ilgili bir süreç. Türkiye gelişen bir ekonomi, gelişen ülkeler içinde iyi bir yerde. Yatırım yapmak isteyenin Türkiye’den çıkma gibi bir lüksü yoktur. Genel değerlendirmemiz negatif değil” dedi.

MERKEZ’İN EKSTRA ADIM ATMASINA GEREK YOK

TBB Başkanı, Merkez Bankası’nın alabileceği önlemleri aldığını, ekstra bir önlem almasına gerek olmadığını söyledi.

TWITTER YORUMU

Hüseyin Aydın, Twitter’a getirilen erişim engellemesiyle ilgili konuştu. Aydın, “Direkt ilgi alanım olmamakla birlikte, son 10 yıllık iktidarda bireysel hak ve özgürlüklere önem verilen bir iktidar olarak görüldü. Türkiye normal olmayan bir süreci yaşamaktadır. Bunun uzun soluklu bir düzenleme olacağını düşünmüyorum. Sadece şunu söylemek isterim. Bireysel hak ve özgürlükler başkalarının hak ve özgürlüklerine halel getirmemelidir” dedi. Aydın, Mayıs ayından bu yana yaşanan gelişmeleri de gündeme getirdi. TBB Başkanı, “Şiddeti azalmakla birlikte hala devam eden 2008 krizi etkisi devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye’deki gelişmeler de ekonomiyi etkiliyor. Küresel ekonomiyi etkileyen herhangi bir gelişmeden Türkiye’yi korumak kolay değil. Yurtdışında Türkiye algısını çok değiştireceğine inanmıyorum” dedi. ABD Merkez Bankası Fed’in son kararı hakkında da konuşan Aydın, “Fed’in genişlemeci politikasının paylamasında gelişen ülkelerin hala büyük pay alıyor, o paydaki küçük bir azalmada bu kadar büyük çaplı negatif değerlendirmeler yapılması doğru değil” dedi.

AYDIN: GÜL BAHÇESİ OLMAYACAK YORUMUNA KATILMIYORUM

Aydın, Denizbank CEO'su Hakan Ateş'in "gül bahçesi dönemi sona erdi" şeklindeki yorumunu da değerlendirdi ve şöyle dedi: “Eskiye göre daha pahalı bir kaynakla karşı karşıya kalabiliriz. Ama kaynak bulma konusunda da sorun yaşamayacağız. Bu genişlemeci politikanın uygulanmadığı dönemdeki ekonomik aktiviteye baktığımızda, bu yorumun doğru olmadığını göreceğiz. Doğrudur pahalı kaynak dönemi gelebilir ama her türlü gelişmede büyüme oranlarını revize etmek işin doğrusu sağlıklı yorumlar olarak görmüyoruz.”
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ziraatli22 Mart 2014 22:13

    Hüseyin Aydın'ı tebrik etmek gerekir. Şu anda Ziraat Bankasının sermaye yeterlilik rasyosu % 12 nin altına düştü. İyi bankacı olduğu her halinden belli