BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHüseyin Aydın 'güvenli liman'a davet etti----

Hüseyin Aydın 'güvenli liman'a davet etti

Hüseyin Aydın 'güvenli liman'a davet etti
18 Nisan 2013 - 07:51 www.finansgundem.com

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Avrupalı mudileri Türkiye'ye davet etti

Küresel belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisi istikrar ve güçlü makro dengelerini koruyor. Avrupa'da ekonomik durgunluktan etkilenen, radikal finansal önlemlerden kaçan yatırımcılar rotayı, kredi kuruluşlarının ardı ardına notunu yükselttiği Türkiye'ye çevirdi. Özellikle Avrupa Birliği (AB) ülkele- rinden Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlarda önemli artış yaşanıyor. Çözüm süreci, yeni teşvik sistemi, bankacılık sektörüne duyulan güvenle birlikte yatırımlar hızla artıyor. Yılın ilk 4 ayında düzenlenen yatırım teşvik belgeleri 6 kat artmış durumda. AB'de mevduata vergi planı tasarruf sahiplerini kaygılandırırken paranın ekseni de Doğu'ya kayıyor.
YATIRIMCIYI KORURUZ
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, mevduattan vergi kesintisi yapan Avrupa'daki gelişmelere karşın ekonomi ve bankacılık sektöründe "Türkiye mucizesini" SABAH'a değerlendirdi. Son 10 yılda bankacılık sektöründeki önlemler ve ekonomideki istikrarla birlikte Türkiye'ye duyulan güvenin arttığını belirten Aydın, şunları söyledi: "Gelişmeler ülkelerin finansal sektörlerinin sağlıklı işlemesinin önemini artırdı. IMF düzenli olarak her ay finansal sektöre yönelik sağlamlık göstergeleri yayımlıyor. Buna göre G-20 ülkeleri arasında yer alan ülkemizin finansal sağlamlık göstergeleri istikrarlı bir performans ortaya koyuyor. Türkiye, kriz dönemlerinde bile yükümlülüklerini sonuna kadar yerine getirdi." Hüseyin Aydın, Türkiye'nin, "güvenli liman" arayan yatırımcılar için iyi imkânlar sunduğunu anlattı. Aydın, şunları söyledi: "Türkiye, sermaye hareketlerinin serbest olduğu bir ekonomi. Yerli-yabancı yatırımcı arasında ayrım yapılmıyor. Dolayısıyla çalkantıların olduğu bir dönemde istikrar ve güven arayan yatırımcılar için son derece iyi imkânlar sunan ülke konumundayız. Türkiye'ye gelen sermayenin yarıdan fazlasının bono, tahvil, hisse senedi ve mevduat türü yatırım araçları olması bunun göstergesi oldu. Güven veren bir ülkeyiz. Amacımız bunu kalıcı hale getirmek. Türkiye'nin bölgesel finans merkezi olmasının arkasında bu yaklaşım yatıyor."
 AVRUPALI TEDİRGİN
Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 100 bin euronun üzerindeki mevduata vergi tedbirlerinin Avrupa ülkelerini tedirgin ettiğini belirtti. Aydoğan, şu tespitleri yaptı: "Euro borç krizinin dönem dönem yeni yaralar açarak sürdüğünü görüyoruz. Yüksek borç sorununun çözümü maalesef kısa zamanda mümkün görünmüyor. Düşük ekonomik büyüme ve ağır borç yükü altındaki ülkelerin toparlanması gecikiyor."
 MUDİLERİN GÜVENİ SARSILDI
Aydoğan, AB'nin parasal birlikle ilgili bu zor durumunu aşmak için IMF ve Avrupa Merkez Bankası ile birlikte hareket ederek zararları azaltmaya çalıştığını anlattı. Aydoğan, AB'nin, Güney Kıbrıs'ta ortaya çıkan ekonomik sorunların çözümünde bankacılık sektörü temelli bir yaptırım paketini tercih ettiği bilgisini verdi. Aydoğan, "Bu durum yatırımcı ve mudilerin güvenini sarstı. Mevduatta ortaya çıkan 100 bin euroluk limit ve bunun üstündeki yatırımlara vergi kesintilerini sadece sorun yaşayan değil, henüz sorun yaşamamış Avrupa ülkelerini de endişelendiriyor."
BİZE GELSİNLER
Aydoğan, Türkiye'nin güçlü ve sağlam bankacılık sistemiyle dengeli büyümeye geçişi sağladığını belirtti. Aydoğan, şöyle devam etti:"Güçlü bankacılık sistemi sayesinde Türkiye, küresel mali krizin olumsuz etkilerini hafif şekilde hissetti. Sağlam ve güçlü bankacılık sistemi dengeli büyümeye geçişi başardı. Güçlü ekonomisiyle, zor günler yaşayan Avrupalı yatırımcıların yönelecekleri ve güven duyacakları bir ülke konumuna geldi. Ülkemizde mevduatta vadenin uzamasına yönelik yapılan düzenlemeler kaynak girişine katkı sağlıyor."
KALKINMA BAKANI YILMAZ: BÜYÜME HEDEFİ AŞILACAK
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ekonominin yol haritası Orta Vadeli Program'a göre Türkiye'nin yüzde 4 büyümeyi rahatlıkla aşacağını söyledi. Yılmaz, "2013'e güçlü makro ekonomik veriler setiyle girdik. Geçen yıl ekonomimizi bir anlamda bakıma almıştık. Avrupa küçülürken bizim nispeten düşük bulduğumuz büyüme hızımız bile Avrupa'da ikinci. Enerjimizi toparlayarak daha iyi şartlarda bu yıla girdik. Bu yıl rahatlıkla yüzde 4'ü aşacağız" dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Müşteri28 Mayıs 2013 21:58

    Türkiye'deki mudilerin ve müşterilerinde Bankalara güveni sarsılmıştır.Bunun bilinmesinde de yarar var Başkan.