BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHükümetten kritik hamle----

Hükümetten kritik hamle

Hükümetten kritik hamle
13 Şubat 2014 - 23:08 www.finansgundem.com

​TBMM Adalet Komisyonu’nda 22 maddelik yargı paketinde çok önemli değişiklikler yapıldı.

Hükümet “17 Aralık maddesi” diye eleştirilen ve kamuoyunda yolsuzlukların üzeri örtülecek kaygısı yaratan dinleme ve tedbir kararlarını yasayla geçersiz hale getiren geçici 17. maddeyi teklif metninden çıkardı. Ancak, mahkemelerin yolsuzluk soruşturmalarında el koyma kararı vermeden önce MASAK, BDDK ve SPK gibi kuruluşlardan rapor alma zorunluluğunun kapsamı genişletildi. Rapor alınması zorunlu kuruluşlar arasına Hazine Müsteşarlığı eklenirken, tüm malvarlığı değerlerine el konulmadan önce mahkemenin ilgili kuruluşlardan rapor alma şartı konuldu.

USÜL KURALLARI GEÇMİŞE YÜRÜMEZ
Çıkarılan geçici 17. maddeye göre, katalog suçlarla ilgili soruşturmalardaki dinleme ve tedbir kararlarının tümü, yasa kabul edildiğinde geçersiz hale gelecekti. Kapsam içindeki tüm soruşturmalarla ilgili mal varlığına tedbir, hak ve alacaklara el koyma, dinleme, gizli soruşturma, teknik takip kararları oy birliği ağır ceza mahkemelerinde  yeniden alınacaktı. Değişiklik gerekçesi olarak usul kurallarının geçmişe yürümeyeceği ancak kanun yürürlüğe girdikten sonraki soruşturmaları etkileyeceği gösterildi.

YASADAN SONRA YENİ USÜL UYGULANACAK
Yasa yürürlüğe girdikten sonra da yeni usul kuralları uygulanacağı için dinleme ve tedbir kararları ağır ceza mahkemesinde oy birliğiyle alınabilecek. Türkiye’de 10 bin mahkeme kararına istinaden günde 80 bin dolayında telefon dinlendiği belirtiliyor.

AYAKKABI KUTUSU KRİTERİ
AK Partili Recep Özel’in, Ak Parti oylarıyla kabul edilen önergesine göre mahkeme sadece “taşınmaz” ya da “hak ve alacaklar” değil tüm “malvarlığı değerleri” için Hükümet kontrolündeki ilgili kuruluşlardan rapor almak zorunda kalacak. Böylece, mahkemenin suçtan elde edilen ayakkabı kutusundaki 4.5 milyon dolardan, villa, arsa gibi taşınmazlardan bisiklete, gemiye kadar tüm “mal varlığı değerlerine” el koyabilmek için ilgili kuruluşlardan önce rapor alınacak. 

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DA EKLENDİ
Teklifteki rapor alınacak kuruluşlar arasına Hazine Müsteşarlığı da eklendi. Böylece,  suçtan elde edilen mal varlığına el konulabilmesi için rapor alma zorunluluğunun kapsamı daha da genişletildi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)