BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHükümet yapısal reformlara yönelmeli----

Hükümet yapısal reformlara yönelmeli

Hükümet yapısal reformlara yönelmeli
22 Eylül 2013 - 13:04 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran "İhracat artsın da nasıl artarsa artsın mantığı bu ülkeye bir şey kazandırmaz" dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "İhracat artsın da nasıl artarsa artsın" mantığının ülkeye bir şey kazandırmayacağını belirterek, hükümetin yapısal reformlara yönelmesi gerektiğini belirtti.
Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın orta vadeli programdaki 158 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılmasının zor gözüktüğü yönünde değerlendirmede bulunduğunu ileri sürdü.
Dış ticaretteki seyrin ihracat hedefinin tutmayacağını kendilerine gösterdiğini, bu noktada madalyonun diğer yüzü olan ithalattan hiç söz edilmediğini belirten Oran, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ocak-Temmuz döneminde ihracat sadece yüzde 1,3’lük bir artışla 88,3 milyar dolarda kalırken, ithalat yüzde 7,6 büyüyerek 148,8 milyar dolar oldu. Böylece dış ticaret açığı 60,5 milyar dolara ulaştı. 7 aylık dönemlere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63’ten yüzde 59.4’e geriledi. Söz konusu dönemdeki gidişat yılın kalan döneminde de devam ederse, yıllık dış ticaret açığı 100 milyar doların üzerine çıkacak."
İktidarın izlediği politikalarla, sanayiyi ithal girdi bağımlısı yaptığını, montajcılığı güçlendirdiğini ve yerli ara malını öldürdüğü iddiasında bulunan Oran, sanayicinin ithal girdi olmaksızın üretim de ihracat da yapamadığını ileri sürdü.
İthalatın büyük bölümünü ara mallarının oluşturmaya devam ettiğine ve ithal girdiye altı ayda 109,6 milyar dolar ödendiğine dikkati çeken Oran, şöyle devam etti:
"İthal girdi bağımlılığı ihracatta kur avantajını yok ediyor. Büyük oranda ithal girdiyle üretim yapan sanayici-ihracatçı kesim için kur artışları aslında bir maliyet artışı anlamına geliyor. Bu da fiyat artışı ve rekabet gücünün daha da azalmasını beraberinde getiriyor. 'İhracat artsın da nasıl artarsa artsın' mantığı bu ülkeye bir şey kazandırmaz, hükümetin yapısal reformlara yönelmesi gerekiyor. Yerli hammadde kullanımını, yerli ara malı sektörünü güçlendirecek, katma değerli ürünlerin üretim ve ihracatını teşvik edecek yapısal reformlara ihtiyacı var bu ülkenin." A.A
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)