BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’ye şok suçlamalar----

HSBC’ye şok suçlamalar

HSBC’ye şok suçlamalar
09 Şubat 2015 - 14:56 www.finansgundem.com

Financial Times, HSBC’nin İsviçre’de özel bankası hakkındaki başlıca suçlamaları yayınladı

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Avrupa’nın en büyük bankaları hakkındaki gizli dosyaların The Guardian ve Bbc Panorama aracılığıyla basına sızması ve geniş ölçekli vergi kaçırma uygulamalarını ortaya çıkarmasından sonra HSBC de İsviçre’deki özel bankasında vergi kaçıran müşterilerine ait hesaplar bulunduğunu kabul etti. Financial Times’ta yer alan haberde HSBC’ye yönelik başlıca suçlamalara yer veriliyor.

Sızan belgelerde HSBC’nin İsviçre’deki özel bankasının müşterilerine döviz cinsinden çok büyük miktarda izi bulunmayacak nakit para sağladığını ve onlarla yasadışı hesaplarını vergi yetkililerinden gizlemeleri karşılığı işbirliği yaptığına yönelik suçlamalar bulunuyor ve bu suçlamaların Banka için çok ciddi ölçüde zarar verici olabileceği belirtiliyor.
HSBC geçen yıl Meksika’dan geçen uyuşturucu trafiğine karıştığı ve ambargo uygulanan İran gibi ülkelerden fon transferinde bulunduğu gerekçesiyle ABD’de 2 milyar dolar ceza ödemişti ve adli takibatın 5 yıl süreyle ertelenmesi anlaşması yapmıştı.

Bu anlaşma eğer bu süre zarfında başka bir suçtan hüküm giyerse kritik ABD bankacılık lisansının kaybı olasılığını da içeriyor. Bu nedenle HSBC riskli bir çok müşterisini temizleyeceği ve yürürlükteki işlerini sona erdireceği sözünü vermişti.

HSBC “İsviçre’deki bankası dahil olmak üzere bir çok özel bankası olduğunu ve vergi yükümlülüklerine tam anlamıyla uymamış olabilecek müşterileri olduğunu” belirtti. Ayrıca geçmiş kontrol ve uygunluk hatalarından dolayı da sorumlu olduğunu kabul etti. Banka geçtiğimiz yıllarda reform uygulama ve yeni standartlara uymayan müşterileri temizleme konusunda önemli adımlar attığını da açıkladı.Özel banka müşteri tabanının %70 daraldığını da ekledi.

Basına sızan belgelerde,  dosyaların Banka’nın daha önce çeşitli suçlardan hüküm giyen veya ulusal vergi yükümlülüklerini ihlal ettiği düşünülen kişilere hesap açtığını gösterdiği belirtiliyor ve HSBC’nin İsviçreli müşterilerine vergiden kaçınma stratejilerini pazarladığı öne sürülüyor. Bu çerçevede dosyalarda yer alan başlıca iddialar şöyle sıralanıyor:

*HSBC’nin İsviçreli bankacıları, ziyaret eden müşterilerine çok büyük miktarlarda nakit para veriyorlardı. The Guardian gazetesi İngiliz girişimci ve Ivy Restaurant’ın sahibi Richard Caring’in 2005’te bir günde 2,25 milyon euro çektiğini bildiriyor. Mr. Caring’in avukatı bunun özel bir mesele olduğunu ve bir “yolsuzluk” içermediğini söylüyor.

*HSBC kasıtlı olarak müşterilerinin İsviçre banka hesaplarını ilgili vergi makamlarından saklamalarına göz yummakla suçlanıyor. Bir çok müşterinin dosyasındaki açıklamalarda hesapların ilgili ülkeye beyan edilmediği belirtiliyor.

*HSBC varlıklı müşterilerine İsviçre Banka hesaplarından İngiltere dışında nakit çekmelerini, sağlayan kredi kartları temin ediyordu.

*Bazı müşterilerinin kimliklerini gizlemek için Kaptan Kirk, Panter ve Kaptan Haddock gibi kod isimler kullanılıyordu.

*HSBC agresif bir şekilde müşterilerinin vergiden kaçınması için planlar pazarlıyordu.

*Banka suçlulara ve diğer çok yüksek risk grubundaki kişilere hesap açıyordu. Dosyalar HSBC’nin Afrika’da kanlı elmas ticaretine karışmakla suçlanan  Emmanuel Shallop’a da hesap açtığını gösteriyor. Bankada hazırlanan iç  raporda Belçika vergi yetkililerinin bu kişinin elmas vergisinden kaçınmak için bulunduğu faaliyetleri araştırdığı belirtiliyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)