BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC’nin İsviçre çıkmazı----

HSBC’nin İsviçre çıkmazı

HSBC’nin İsviçre çıkmazı
14 Şubat 2022 - 18:04 www.finansgundem.com

HSBC’nin maliyetleri kısma çabası, İsviçre’de bulunan bireysel bankacılık çalışanlarının işten çıkarılmasına ve ülkedeki ofislerin küçültülmesine neden oldu. Çalışanların bazıları daha düşük maliyetli ülkelere yöneltildi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

HSBC İsviçre’de bulunan 110 kişilik destek ekibini işten çıkardı ve Cenevre’deki ofis alanını küçültüyor. İngiltere bankasının İsviçre Bireysel Bankacılık birimi olumsuz bir yıl geçirdi ve zengin müşteriler toplamda 1 milyar dolar para çekti. Bankanın şehir merkezinde bulunan Quai des Bergues ofisinin iki katının kapatılacağı ve çalışanların “ofis alanının en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak için” masa paylaşmak zorunda kalacağı söylendi.

Financial Times’ın haberine göre çalışanlara yapılan açıklamada, “bu Cenevre’deki binamızın maliyetini önümüzdeki yıllarda %20 düşürecek ve İsviçre biriminin karlılığını geliştirme konusunda önemli bir katkı sağlayacak” dendi. Birimin birçok çalışanları da Polonya ve Bombay gibi daha düşük maliyetli lokasyonlara yönlendiriliyor. Ofis alanında küçülmeye gitme hamlesi, banka genelinde uygulanan küresel maliyetleri %40 düşürme hedefiyle paralellik taşıyor.

Pandeminin ortaya çıkmasıyla evden çalışma uygulamalarının yaygınlaşması da kararda etkili oldu. Ancak maliyet kısma önlemleri aynı zamanda bankanın İsviçre’de bulunan bireysel bankacılık birimi üzerindeki baskıyı da gözler önüne serdi. Birim rakipleri karşısında dikkat çekici bir tezat oluşturarak kötü geçecek yeni bir yıla hazırlanıyor. Bu ay UBS ve Julius Baer 2021 yılı için rekor bilanço açıklamaları yaptı ve zenginler yükselen küresel piyasalara yatırım yaparken, müşteri varlıklarında yükseliş açıkladı.

Bunun aksine HSBC’nin İsviçre’de bulunan bireysel bankacılık birimi geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar kaybetti. Başka bir deyişle müşterilerin hesaplarından çektiği paralar ve yatırılan mevduatlar arasında eksi fark oluştu. Ancak bu düşüşün oldukça büyük müşterilerin varlıklarını çekmesinden kaynaklandığı, toplam müşteri sayısının azalmadığı da söylendi. Banka 2021 yılı için bilanço açıklamasını 22 Şubat’ta gerçekleştirecek.

İsviçre’deki maliyet kısma çabaları, HSBC’nin ülkeyi varlık yönetimi alanında büyüme hedefleri arasında göstermesinden bir yıl sonra ortaya çıktı. Bankadan yapılan açıklamada mevduatların azaldığı belirtilirken, ülkedeki birimde “doğrudan maliyetlerin daha yakından denetlenmesi gerekliliği” konusunda uyarı yapıldı. HSBC Çin ve Asya bölgesinde 3,5 milyar dolarlık yatırım yapma ve 5 binin üzerinde varlık danışmanını istihdam etme sözü vermiş olsa da, bankanın Avrupa biriminde olumsuz bir hava esiyor.

Birim yıllardır grubun geri kalanından düşük performans gösteriyor. Aynı zamanda sermaye, maliyet kesintileri ve kaynaklar Asya’da bulunan daha karlı pazarlara aktarılırken, birimin üzerindeki baskılar da artıyor. Bankanın bazı çalışanları HSBC’nin İsviçre’de UBS ve Credit Suisse gibi dev rakiplerle mücadele edebilecek gücü olmadığından endişe ediyor. Çalışanların başka bölgelere yönlendirilmesinin durumu daha da çözümsüz kılacağı düşünülüyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre HSBC’nin toplam küresel bireysel bankacılık gelirleri, 2021’in ilk dokuz ayında %1 artış göstermiş olsa da grup sonuçları coğrafi bölgelere ayırarak açıklamadı. 2021’in üçüncü çeyreğinde, bireysel bankacılığın toplamda 3,9 milyar dolarlık yeni yatırım aldığı söylendi. Ancak bu rakamın 3,1 milyar doları Asya’da kaydedildi.

Bankadan yapılan açıklamada Cenevre’deki işten çıkarmaların bankanın hizmetlerine yansıtılmayacağını ve HSBC’nin gelecek yıllarda yönetici ve yatırım danışmanları istihdam etmeye devam edeceği söylendi. Banka sözcüsü “İsviçre’deki varlığımızı sürdürmeye kararlıyız, burası önemli bir küresel bireysel bankacılık merkezi ve kilit bir pazar” dedi. Devamında, “İsviçre birimi Avrupa, Ortadoğu ve Asya’dan müşterilerle büyümeye devam edecek ve yeni işe alımlar yapacak” ifadelerini kullandı.

Çalışanların sadece yüzde 3’ü ofise dönüş istiyor

 

Bankacılık sektöründe rekabeti stablecoin’ler getirecek

 

Pandeminin kaybedeni Y Kuşağı oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)