BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHSBC yatırımcı baskısıyla geri adım attı----

HSBC yatırımcı baskısıyla geri adım attı

HSBC yatırımcı baskısıyla geri adım attı
12 Mart 2021 - 16:35 www.finansgundem.com

Yatırımcılar, HSBC’den iklim değişikliğine yönelik mücadele kapsamında, fosil yakıt üreticilerine verdiği kredileri kesmesini istiyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2,4 trilyon dolar değerinde yatırıma sahip hissedarların, HSBC’nin iklim değişikliğine yönelik planını desteklemesiyle, banka yıllık toplantısı öncesinde bir hissedar isyanını önlemeyi başardı. Amundi, Man Group ve diğer 13 büyük yatırımcı, ocak ayında HSBC’nin fosil yakıt üreticilerine sağladığı kredileri geri çekmesini talep etmişti. BlackRock’ın da içinde bulunduğu varlık yöneticileri ise, uzun zamandır önerileri desteklemek için baskı altındaydı.

Banka ve yatırımcılar arasında aylar süren müzakerelerin ardından, hissedarlar kararlarını geri çekeceklerini söyledi. Bunun yerine HSBC’nin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik kendi önerilerini sunmasını bekleme kararı alındı. Beklentiler arasında bankanın kömür şirketlerine sağladığı finansmanın durdurulması ve karbon yoğunluğu yüksek olan varlıkların ağırlığını azaltma sözü vermesi bulunuyordu.

Financial Times’ın haberinde, HSBC’nin yönetim kurulunun desteklediği karara göre, bankanın küresel ısınmayı sınırlamayı hedefleyen Paris Anlaşması’na uygun şirketlere finansman sağlamak için kısa ve orta vadede hedefler belirleyeceği söylendi. Hedefler 2021 yılında petrol ve doğal gaz şirketlerine verilen finansmanın durdurulmasıyla başlayacak ve 2022’de diğer sektörleri de kapsayacak şekilde genişleyecek.

HSBC’den yapılan açıklamada, bankanın aynı zamanda kömür temelli enerji ve termal kömür madenciliği şirketlerinin finansmanını da 2030 yılında Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinde durduracağı söylendi. 2040 yılında ise, banka bu şirketlere finansman sağlamayı tüm dünyada durdurmuş olacak. Banka iklim değişikliğine yönelik çabalarını, her yıl raporlama sözü verdi. Bu da yatırımcıların tüm şirketlerden beklediği bir hamleydi.

HSBC’nin CEO’su Noel Quinn, önerilerin bankanın karbon emisyonlarını düşürme stratejisinin “bir sonraki aşamasını” başlattığını söyledi. Quinn, “bu bir banka, hissedarları ve sivil toplum örgütleri arasında, önemli bir konuda eşi benzeri görülmemiş bir seviyedeki işbirliğini gösteriyor, herkes için olumlu bir sonuç olacak” dedi. Hissedarlar ise HSBC’nin kararlarını memnuniyetle karşılarken, bankanın gelecek yıl için yeni hedefler belirlemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

HSBC tüm dünyada fosil yakıt şirketlerine kredi sağlayan ilk 10 bankanın içinde. Rainforest Action Network’e (RAN) göre, Banka dünyanın en büyük fosil yakıt üreticisi şirketlerine, 2016 Paris Anlaşması’ndan bu yana 87 milyar dolar sağladı. Yatırımcıları bir araya getiren yatırım derneği ShareAction’ın Kampanya Yöneticisi Jeanne Martin, HSBC’nin yatırımcılarla birlikte çalışmaya olumlu yaklaşması ve verdiği kararların, “bankacılık sektörü için önemli bir örnek” oluşturduğunu söyledi.

Açıklamasının devamında, “şimdi odak noktamız, bankanın verdiği sözleri tutmasını sağlamak” ifadesini kullandı. Birçok banka, karbon salınımı yüksek olan projelerin finansmanı konusunda hissedarların, politika yapıcıların ve tüketicilerin baskısı altında. Geçtiğimiz yıl yatırımcılar ShareAction aracılığıyla Barclays’e yönelik bir kampanya başlattı. Bunun üzerine Barclays, hissedarlarının da desteğini alan hedeflerini açıkladı.

Rakipleri çekilirken BNP Paribas hisse senetleri alanında yatırımlarını arttırıyor

 

HSBC, Türkiye beklentilerini değiştirdi

 

Piyasalar, ECB'nin varlık alımına odaklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)