BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC SVB’nin İngiltere birimini neden satın aldı?----

HSBC SVB’nin İngiltere birimini neden satın aldı?

HSBC SVB’nin İngiltere birimini neden satın aldı?
16 Mart 2023 - 13:17 www.finansgundem.com

SVB’nin iflasının ardından HSBC batık bankanın İngiltere birimini 1 sterlin gibi komik bir fiyata satın aldı. İngiltere bankası SVB UK’in sahip olduğu geniş müşteri portföyünü kazanmayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere bankası HSBC, geçen hafta cuma günü iflas eden Silicon Valley Bank’in İngiltere birimini (SVB UK) bir son dakika kararıyla 1 sterlinlik fiyat teklifiyle satın aldı. Financial Times’ın haberine göre HSBC’nin kararı bankanın start-up müşterileri kazanma hevesinden kaynaklanıyordu ve satın alma kararını SVB UK’in kredi defterlerinin %30’luk kısmını tamamen analiz edemeden vererek bir çeşit kumar oynadı.

Banka yöneticileri, SVB UK ve müşterilerinin stratejik açıdan iyi bir uyum içinde olduklarını belirlemişlerdi, ancak son dakikaya kadar bir fiyat üzerinde çalışmakta zorlanıyorlardı.

Durum tespitinin ardından SVB UK’in kredi defterinin yaklaşık yüzde 70'inin, sınırlı ortaklar tarafından verilen taahhütlerle desteklenen yüksek kaliteli kredi limitleri olduğu sonucuna varılmıştı. Diğer yüzde 30'u analiz etmekse daha zordu, ancak bu kumar oynamaya değer olabilirdi.

Yöneticiler pazar gecesi geç saatlerde rakiplerinin kalmadığını fark ettiklerinde, 1 sterlinlik bir teklifte bulundu.

FT’nin haberine göre sürece dair bilgi sahibi olan bir kaynak, “Bankadaki mevduat kaçışından önce 1,4 milyar sterlinlik bir özkaynak değeri ile SVB’nin finansal olarak gerçekten cazip olduğunu hissediyorduk. Gece geç saatlerde, hükümetin vücut dilini izlerken, başka teklif verenin olmadığı hissine kapıldık ve ‘Hadi yapalım’ dedik” ifadeleriyle süreci anlattı.

İsmini verilmeyen haber kaynağı SVB UK’in satın alınması sürecini savunurken “Şimdi asıl sorun, krizin başlamasından bu yana kaynakların ne kadar aşındığı. Varlıkların çok fazla gözden geçirilmesi gerekiyor. Ama nihayetinde bankanın asıl değerinin 1 sterlinden çok 1,4 milyar sterline daha yakın olacağını düşünüyoruz. Bu tür bir hava yastığıyla çok fazla risk alabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

SVB UK, Kaliforniya merkezli ana biriminin bir alt grubu olmasına rağmen, ABD’deki SVB’nin iflasının ardından geçen hafta sonlarında bir likidite krizine girmişti. 3.300 teknoloji odaklı müşterisinin önemli bir kısmı bankadan paralarını çekmeye başlamıştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ticari bankacılık işletmesini fen bilimleri, biyomedikal, teknoloji ve kripto dışı fintech gibi yüksek büyüme gösteren sektörlerde büyütmeye çalışan HSBC için anlaşma reddedilemeyecek kadar iyiydi. HSBC CEO’su Noel Quinn satın almanın ‘mükemmel bir stratejik anlam’ ifade ettiğini belirtiyor.

HSBC, start-up girişimcilerin büyüme için öncelikli bir alan olan özel bankacılık kolu müşterilerini çekebileceğine inanıyor. Banka daha sonraki aşamalarda ise ilk halka arzı düşünen şirketlerin sermaye piyasaları ekibine geçebileceğine inanıyor.

FT haberine göre bankanın kıdemli bir yöneticisi, “Bankanın geleceğiyle kumar oynamıyoruz. Ancak bu güzel bir fırsattı ve İngiltere'de bu tür bir uzmanlık ve müşteri tabanı oluşturmak stratejik planımızın iki ila üç yılını alacaktı” diyor.

Satın alım sürecine dahil olan bir diğer bankacı ise, “Şu anda start-up topluluğunda bize karşı muazzam miktarda iyi niyet var. Banka ve hükümetle ilişkiler için harika bir PR oldu” ifadelerine yer verdi.

Sermaye yönetimi firması Cambridge Innovation Capital’ın Yönetici Ortağı Andrew Williamson SVB’nin son 40 yılını fen bilimleri ve teknoloji sektörlerindeki şirketlerle yakın işbirliği içinde geçirdiğini belirtiyor.

Sermaye yönetimi firması, şirketlerine geçen hafta paralarını SVB'den çıkarmaları talimatını verdi. Ancak şimdi, parayı HSBC'ye geri taşıyacaklarını ve HSBC'nin "destek zeminini" görmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık girişimleri sermaye firması Recode Health Ventures’ın Yönetici Ortağı Vishal Gulati, HSBC’nin SVB’deki start-up şirketleri hakkında ‘derin bir anlayışa’ sahip uzman ekipleri elinde tutmasını umduğunu söyledi.

SVB UK, HSBC tarafından kolayca absorbe edilebilir. 6,7 milyar sterlinlik mevduat ve 5,5 milyar sterlinlik kredi defteri ile SVB UK, yeni sahibinin 3 trilyon dolarlık küresel bilançosunun sadece küçük bir bölümünü temsil ediyor.

Muhafazakar kültürü nedeniyle sık sık eleştirilen Başkan Mark Tucker, CEO Noel Quinn ve İngiltere patronu Ian Steward liderliğindeki HSBC, pazar günü SVB UK’i satın almak için kendilerinden beklenmeyen bir alçakgönüllülükle hareket etti. Banka, hızlandırılmış bir durum tespitinden sonra pazartesi sabahı saat 3 ile sabah 4 arasında anlaşmayı hızlı bir şekilde onayladı. İngiltere makamları da HSBC’yi tek ve güvenilir bir talip olarak gördü ve anlaşmanın gerçekleşmesine izin verdi.

HSBC ayrıca bankanın borçları için herhangi bir hükümet garantisi istemedi ve uzun vadeli varlıkların finanse edilmesi ve işletmeyi entegre ederken operasyonların sürdürülebilmesi için SVB İngiltere'ye derhal 2 milyar sterlin enjekte etme sözü verdi.

HSBC, SVB İngiltere'yi 1 sterline satın aldı

 

HSBC'den SVB'ye 2 milyar sterlinlik kaynak

 

SVB’nin boşluğunu başka bir banka mı dolduracak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)