BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC için şok 'Esad' iddiası!----

HSBC için şok 'Esad' iddiası!

HSBC için şok 'Esad' iddiası!
07 Nisan 2016 - 15:09 www.finansgundem.com

"Panama belgeleri"nde İngiltere’nin en büyük bankası HSBC’nin uluslararası yaptırımlara rağmen Suriye Devlet Başkanı Esad’ın kuzeni Rami Makhlouf için uzun süre finansal hizmet vermeye devam ettiği öne sürüldü

Dünyanın dördüncü en büyük uluslararası hukuk ve danışmanlık firması Mossack Forseca’dan sızdırılan “Panama belgelerinde” HSBC’nin ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) yaptırımlarına rağmen Suriye’de Beşşar Esad’ın kuzeni Rami Makhlouf için finansal hizmet sunduğu iddia edildi.

Belgeleri ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunun (ICIJ) proje ortaklarından olan İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın haberinde, “HSBC, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Esad’ın kuzeni Rami Makhkouf’a 2008 yılında yaptırım uygulamasının ardından uzun bir süre lobi hizmeti verdiğini gösteren Panama vergi dokümanları ile karşı karşıya.” ifadelerine yer verildi.

"Panama belgeleri"nde, Makhlouf’a yönelik Avrupa Birliğinin 2011 yılının mayıs ayında yaptırım uygulamaya başlamasına rağmen, HSBC’nin Maklouf’a aynı yılın eylül ayına kadar finansal hizmet verdiği öne sürüldü.

Belgelerde HSCB’nin Londra’daki yönetim merkezinin de Makhlouf’la olan ilişkiden haberdar olduğu belirtildi.

Örneğin; hukuk danışmanlık firması Mossack Forseca’nın Cenevre’deki ofisinden Panama’daki yönetim merkezine 2011 yılı şubat ayında gönderilen bir e-mailde, “Bay X bana HSBC’nin sadece Cenevre’deki değil Londra’daki yönetim merkezinin yasal uygunluk biriminin de Makhlouf’tan haberdar olduğunu söyledi. Maklouf konusunda rahatlar.” ifadelerine yer verildiği belirtildi.

Geçen yıl HSBC Bankasının Cenevre şubesinden sızdırılan “Swissleaks” belgelerinde ise Makhlouf’un 2006 yılında bankanın İsviçre şubelerinde farklı hesaplarda en az 10,5 milyon sterlin bulundurduğu öne sürülmüştü.

HSBC’nin bu banka hesaplarını İsviçre’deki denetleyici kuruluşlar tarafından 2011 yılının mayıs ayında özel olarak talep edilene kadar dondurmadığı belirtilmişti.

"Panama belgeleri"nde ayrıca HSBC’nin ABD’nin 2008 de yaptırım uygulamaya başlamasından sonra iki yıl kadar daha Makhlouf’un sahibi olduğu Drex Technologies şirketine finansal hizmet sunmaya devam ettiği kaydedildi.

HSBC’nin Hong Kong’taki merkezinden yapılan açıklamada ise "Panama belgeleri"ne ilişkin suçlamaların bankacılık reformlarının uygulanma tarihinden öncesine ait olduğunu belirtti.

Fransız gazetesi Le Monde, "Panama belgeleri"ne göre HSBC’nin Mossack Forseca üzerinden 2 bin 300 adet off-shore şirket kurduğunu iddia etmişti.

Fransız bankası Societe Generale'in 979, İsviçreli UBS'in bin 100, Credit Suisse'in de zan altındaki hukuk firması aracılığıyla bin 105 off-shore şirket kurdurmuş olduklarına vurgu yapılmıştı.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)