BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC için kilit sınav: Faiz oranları----

HSBC için kilit sınav: Faiz oranları

HSBC için kilit sınav: Faiz oranları
23 Şubat 2022 - 13:40 www.finansgundem.com

Yükselen gelirler karşısında maliyet kontrolü, Asya odaklı bankanın başarılı bir dönüşüm geçirdiğinin kilit göstergesi olacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

HSBC zorlu bir dönemde stratejik dönüşümüne yönelik istikrarlı bir ilerleme kaydetti. Yükselen faiz oranları bir avantaj olduğu kadar, banka yönetiminin yeni edindiği maliyet disiplini için önemli bir sınav da olacak. Asya odaklı banka salı günü 2021 bilançosunu açıkladı ve bilanço oldukça güçlü gerçekleşti. Vergi öncesi karlar 2020 yılına kıyasla iki kat artış gösterdi. Yükselişte Çin’de emlak kredilerinde karşı karşıya kalınan kayıpları telafi eden, İngiltere’deki vergi kredileri de etkili oldu.

Wall Street Journal’ın haberine göre bankanın %15,8’lik güçlü sermaye tamponu ekstra 1 milyar dolarlık hisse geri alımının fonlanmasına yardımcı oldu. Banka yönetimi üç yıllık dönüşüm sürecinin son yılı için finansal hedeflerinin büyük bir bölümünü yükseltti. Buna rağmen bankanın hisseleri salı günü yükseliş göstermedi. Yatırımcıların HSBC hisselerine karşı heyecansız olması anlaşılabilir. Bankanın toparlanma stratejileri daha önce de birçok kez hayal kırıklığı yarattı.

Buna rağmen, Banka şimdiye kadar, özellikle de pandeminin etkilerine rağmen olumlu bir ilerleme kaydetti. Daha önce açıklandığı gibi, HSBC Fransa, ABD ve küresel piyasalardaki varlıklarını geri çekti. Ancak sermayenin Asya’ya yönlendirilmesi korona virüs pandemisi nedeniyle ertelendi. Maliyet kısma çabaları ise planlananın ilerisinde seyrediyor ve daha büyük maliyet hamleleri bekleniyor. Karlılıkta beklenen artış henüz gerçekleşmese de, banka bunu sağlamak için doğru yolda olabilir.

Bundan iki yıl önce HSBC CEO’su Noel Quinn, 2022 yılında maddi özkaynakların getirisinin %10 ila %12’ye ulaşacağını açıklamıştı. Bu hedefin boyutu geçtiğimiz yıl “orta vadede” %10’a düşürüldü ancak salı günü Quinn, bu hedefin 2023’te gerçekleşeceğini açıkladı.

Bu hedefe ulaşmak mümkün olabilir. HSBC’nin oldukça yüksek oranda mevduatları ve kısa vadeli kredileri bulunuyor. Bu da bankayı İngiltere ve Hong Kong’da yükselen faiz oranlarına karşı oldukça hassas duruma getiriyor. İki bölgede de ABD Merkez Bankası’nın (FED) Faiz oranlarında artışa gitmesinden üç ay sonra artışlar bekleniyor. Bankanın en büyük sınavı ise maliyet disiplini olacak. Geçmişte HSBC’nin maliyetleri faiz oranlarıyla birlikte yükseldi ancak banka yönetimi bu yıl maliyetleri yatay seyirde tutma sözü verdi.

2023 yılında ise %2’ye kadar bir artış olabilir. Quinn analistlere yaptığı açıklamada, “yükselen faiz oranlarının, maliyet üzerindeki kontrolümüzü sarstığı yıllara geri dönmemeye kararlıyım” dedi.

Birikimlerin insan ve teknoloji yatırımlarını finanse etmesi beklendiği için kontrol banka için oldukça önemli. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre HSBC geçtiğimiz yıl 6 milyar doların üzerinde teknoloji yatırımı gerçekleştirdi. Küresel ticaret finansı sistemini dijitalleştirmeye yönelik dört yıllık projeyle HSBC’nin sunduğu ürünlerin kapsamı genişliyor. Aynı zamanda müşteri hizmetleri alanında gelişme kaydedilirken, çalışan sayısında dörtte bir oranında azalış gerçekleşti.

Banka önümüzdeki dönemde ödemelere ve varlık yönetimine odaklanacak. Yine de bankanın karşı karşıya kalabileceği bazı riskler var. Çin ve Hong Kong’da korona virüs politikalarının bulunmaması, işlem seviyelerini düşürüyor ve HSBC’nin bölgesel yatırımlarını ertelemeye devam edebilir. Çin’in emlak piyasasında ise görünüm toparlanma gösterse de, belirsizlik sürüyor. HSBC’nin Çin’in emlak piyasasındaki üç yüksek riskli şirketle ilişkisi bulunmamasına rağmen, yükselen yeniden finansman riskleri ve düşen likidite 2021’de daha yüksek kredi kaybı provizyonlarını beraberinde getirdi.

HSBC’nin karşısında birçok risk olsa da bu durum yeni değil. Ancak banka yönetiminin maliyet disipliniyle sınavı oldukça yeni bir konu. Faiz oranları artarken maliyetler kontrol edilebildiği takdirde, bankanın stratejik dönüşümü tamamlanabilir.

Rus bankaları ve oligarklar hedef alındı

 

Nijerya'dan JP Morgan'a 1,7 milyar dolarlık dava

 

ECB'nin varlık alımları geçtiğimiz hafta yavaşladı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Englıhschool23 Şubat 2022 18:22

    Bu banka kendini bitirmiş kapıdaki güvenlikçi bile iceriye girerken müşteriye hesap açmak çok uzun sürer diyerek sallıyor gelenleri talimatı orada görev yapmaması gereken yönetici kademesinden almış