BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC fosil yakıt finansmanı sınavında sınıfta kaldı----

HSBC fosil yakıt finansmanı sınavında sınıfta kaldı

HSBC fosil yakıt finansmanı sınavında sınıfta kaldı
14 Şubat 2022 - 13:28 www.finansgundem.com

Avrupa bankaları arasında fosil yakıtlara en fazla finansman sağlayan banka HSBC oldu. ShareAction’ın raporuna göre listenin ikinci sırasında da İngiliz bankası Barclays yer alıyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sorumlu yatırım kuruluşu ShareAction tarafından hazırlanan bir rapora göre, HSBC ve Barclays en fazla petrol ve doğal gaz genişletme projesine sahip Avrupa bankaları arasında yer alıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre düzenleyici kurumlar, yatırımcılar ve halk finans şirketlerinden iklim değişikliği ve diğer çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyet (ESG) konularında daha fazla şeffaflık talep ediyor. Söz konusu raporun ESG taahhütleri çerçevesinden bakıldığında daha büyük bir önem taşıyor.

Financial News’in haberine göre ShareAction, HSBC'nin 2016'dan bu yana yeni fosil yakıt projeleri planlayan şirketlere toplam 59,1 milyar dolar kredi sağladığını söylüyor. Rapora göre HSBC, petrol devi Exxon Mobil, Meksika'nın devlet petrol şirketi Pemex ve Suudi Arabistan petrol devi Saudi Aramco gibi firmaları finanse etti.

ShareAction'ın sıralamasında en yüksek ikinci sırada yer alan Barclays, Shell ve BP gibi firmalara aynı dönemde 48,3 milyar dolar kredi sağladı. Fransız bankaları BNP Paribas, Societe Generale ve Crédit Agricole, petrol ve doğalgaz şirketlerine sırasıyla 46,4 milyar dolar, 34,8 milyar dolar ve 34,4 milyar dolar kredi sağlayarak listenin üçüncü, dördüncü ve beşinci sırasında yer aldılar.

Raporda kullanılan finansman verileri, bir dizi farklı kaynaktan gelen verileri analiz eden sürdürülebilirlik araştırma firması Profundo tarafından ShareAction'a sağlandı. Araştırmada, en büyük 25 Avrupa bankasına petrol ve doğalgaz politikalarıyla birlikte S&P Global verilerini kullanan varlıklarına bakıldı. Çalışmada, kâr amacı gütmeyen kuruluş Urgewald'ın küresel petrol ve doğal gaz çıktıları listesi kullanılarak petrol ve doğalgaz projelerini genişleten en büyük 50 şirket incelendi.

Söz konusu 25 bankanın 24’ü, 2050 yılına kadar portföylerini net sıfır karbon emisyonuna uyumlu hale getireceklerinin taahhüdünü verdikleri Net Sıfır Bankacılık İttifakı’nın üyeleri. Sadece 2021 yılında, bu bankalar petrol ve doğalgaz alanında genişleme planı olan şirketlere 33 milyar dolar sağladı. ShareAction, petrol ve doğal gaz genişleme finansmanının 2050 yılına kadar net karbon sıfıra ulaşma hedefiyle "uyumsuz" olduğunu açıkladı.

ShareAction, bankaların petrol ve doğal gaz alanında genişlemelerini kısıtlamaya yönelik politikalar uygulamasını talep etmek için yatırımcıları hissedar haklarını kullanmaya çağırıyor.

ShareAction Kıdemli Araştırma Müdürü ve Raporun Başyazarı Xavier Lerin yaptığı açıklamada, "Petrol ve doğal gaz talebi küresel sıcaklığı 1,5 derecede tutulması senaryoları doğrultusunda azalırsa, fiyatlar düşecek ve varlıkların değeri düşük kalacaktır. Öte yandan, talep küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlayacak ölçekte düşmezse, ekonomi iklim değişikliğinin ciddi fiziksel etkilerinden muzdarip olacaktır. Her halükârda, enerji şirketleri, bankalar ve yatırımcıları için değer yok edilecek" uyarısında bulundu.

HSBC sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Gelişen düşük karbon ekonomisine doğru bir geçiş sağlamak için müşterilerimizle birlikte çalışmaya kararlıyız. Aralık ayında termal kömür faz-çıkışı politikamızı yayınladık. Petrol, doğalgaz, enerji ve kamu hizmetleri sektörlerinin finansmanını uyumlu bir şekilde sağlamak için bilime dayalı hedeflerimizi yıllık raporumuzda ve hesaplarımızda Paris Anlaşması'nın hedefleri ve zaman çizelgeleri ile uygun olarak yayınlayacağız” ifadelerine yer verdi.

Crédit Agricole'un sözcüsü ise şunları söyledi: “Bu rapordaki ifadeleri şiddetle reddediyoruz. Metodoloji yeterince açık olmadığı için rakamları doğrulamıyoruz ve bu rakamların nasıl bulunduğunu da anlamıyoruz.”

Avrupa'da gaz fiyatları Ukrayna kriziyle arttı

 

JPMorgan ESG verileri için adli tıp bilimini kullanıyor

 

Şirketlerin ESG trendine hazır olmasını sağlayacak 6 adım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)