BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC Çinli hissedar baskısından kurtuluyor mu?----

HSBC Çinli hissedar baskısından kurtuluyor mu?

HSBC Çinli hissedar baskısından kurtuluyor mu?
30 Kasım 2022 - 17:13 www.finansgundem.com

Çinli büyük hissedar Ping An’ın bölünme baskısı altındaki HSBC, Kanada biriminin 10 milyar dolara satılmasıyla rahat bir nefes aldı. Banka yönetimi hissedar destekleri üzerinden yatırımcıları kendi tarafına çekme fırsatı yakaladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın varlıkları bakımından en büyük bankası HSBC tüm yıl boyunca en büyük hissedarı olan Çinli sigorta grubu Ping An Insurance Group'un bankayı bölme talepleriyle mücadele etti. Ancak HSBC’nin hafta içerisinde gerçekleştirdiği bir başka bölünme baskı altındaki bankanın sorunlarının çözülmesi için fırsat niteliği taşıyor olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre HSBC salı günü Kanada’daki işletmesini 10 milyar dolara Kanada Kraliyet Bankası’na (RBC) satmayı kabul etti. Bu rakam analistlerin beklentilerinden çok daha yüksekti. Bloomberg yazarı Paul J. Davies’e göre sağlanan bu yeni kaynakla HSBC hisse geri alımlarını yeniden başlatacak ve gelecek yılda özel bir temettü teklifi verebilecek bir konuma geldi.

Ping An yıl boyunca perde arkasından seslendirdiği ayrılık taleplerini bu ay kamuoyuna da açıklamıştı. Davies’e göre tüm bu gelişmeler Çinli hissedarın susturulması için yeterli olmayacak. Ancak finans yazarı hisse geri alımları ve temettü teklifleri sayesinde dünya çapındaki hissedarların kutlama havasına gireceğini ve HSBC’nin yönetiminin nefes alabilecek bir ortam sağlayacağını öngörüyor.

Çinli hissedar HSBC’nin Asya’daki işletmesinden çekilmesini istiyor. Zira Ping An’e göre Doğu ile Batı arasındaki jeopolitik kriz sırasında çapraz ateşte kalan HSBC, bugün daha savunmasız bir konumda ve piyasa değerinin aşağısında. HSBC ise birbirine son derece bağlı küresel bir işletme olduğunu ve bu tür bir bölünmenin gerçekleşmesi halinde bu konumunu kaybedeceğini, daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacağını savunuyor. Birçok analist ve yatırımcı da aynı görüşte.

HSBC hisseleri finans çevreleri tarafından sevilen bir isim olan HSBC eski Baş Mali Sorumlusu (CFO) Ewen Stevenson’ın ayrılma kararının ardından kasım ayında sert bir düşüş gerçekleştirdi. Aynı gün batık krediler için ödenen ağır karşılıklar ve sermaye tabanını eriten Fransız perakende bankasının satışında kaydedilen zarar nedeniyle Avrupalı Finans devi hayal kırıklığı yaratan bir üçüncü çeyrek bilançosu paylaşmıştı. Üçüncü çeyrek itibariyle bankanın çekirdek özsermaye oranı %13,4’te kaldı. Söz konusu oran bankanın gelecek yılın ortalarına kadar restore etmeyi hedeflediği %14-%14,5 aralığının çok gerisindeydi.

HSBC CEO’su Noel Quinn üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladığı sırada Kanada işletmesinden çıkış yolu buldukları için memnuniyet duyduğunu açıklamıştı. Zira banka ülkede %3’lük oldukça dar bir iç pazar payına sahipti ve uluslararası ticaret finansmanı ve toptan bankacılık alanlarında çok az iş üretebildi. Quinn ayrıca, birçok rakip bankanın birime ilgi gösterdiğini ve bunun da satış fiyatının neden beklenenden daha iyi olacağını açıklamaya yardımcı olduğunu söylemişti.

Meksika birimi de ayrılacak mı?

Quinn ayrıca diğer potansiyel satışlar hakkında merak edilenleri de henüz soru sorulmadan cevaplandırdı. Bankanın on yıl önce uyuşturucu kartellerinin parasını taşımasına yardımcı olduğu için yaklaşık 2 milyar dolar para cezasına çarptırıldığı Meksika birimi hakkındaki spekülasyonları öngören Quinn, Meksika işletmesinin artık Kanada'dan daha büyük bir yerel varlığa sahip olduğuna dikkat çekti. HSBC’nin Meksika biriminin ürünlere göre değişen %7 ila %10 arasında pazar payı olduğunu belirten Quinn, Meksika'nın ABD için önemli bir üretim üssü rolü oynadığını hatırlattı. CEO birimin HSBC’nin diğer kollarıyla olan uluslararası bağlantılarını artırdığını söyledi.

HSBC hisseleri Kanada satış haberleriyle %5 yükseldi. Ancak Davies’e göre bankanın en önemli iki pazarı olan İngiltere ve Çin’deki siyasi istikrarsızlıklardan ve ciddi ekonomik yavaşlama ihtimallerinden endişe duyan yatırımcıları geri kazanmak için hâlâ yapması gereken işler var.

Finans yazarı bankanın dördüncü çeyrek bilançosunda daha fazla sermaye getirisi konusunda daha net planlar yapmasının hissedarları ikna etmek için önemli bir adım olacağını belirtiyor.

Citigroup: Küresel ekonomi yüzde 2'nin altında büyüyecek

 

Credit Suisse'in son analisti de istifa etti

 

HSBC’de CFO krizinin sebebi liderlik hırsı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)