BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC Çin bankası mı oluyor?----

HSBC Çin bankası mı oluyor?

HSBC Çin bankası mı oluyor?
05 Haziran 2020 - 16:11 www.finansgundem.com

HSBC ve Standard Chartered’ın Hong Kong’taki yeni ulusal güvenlik yasasına dair Çin’i koruyan tavrı İngiltere’yi kızdırdı. Üstelik bu açıklama HSBC’nin temelli Çin’e taşınmasının ilk sinyali olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de siyasetin ağır topları HSBC ve Standard Chartered’ın Hong Kong’ta Çin’in empoze ettiği yeni güvenlik yasasının arkasında durmasını eleştiriyor. Uzmanlara göre bankaların kendi ülkeleri yerine Asya’ya bağlı olması endişe verici bir sinyal.

İki banka da eleştirmenlerin Hong Kong’un bağımsızlığını tehlikeye attığı öne sürülen yeni ulusal güvenlik yasası konusunda Pekin Hükümeti’nin yanında yer aldıklarını açıkladı. HSBC ve Standard Chartered gelirlerinin çoğunluğunu Asya piyasalarından sağlıyor. Financial News'in haberine göre, Asya yönetimlerine ters düşmek istemeyen iki banka merkez binalarının bulunduğu İngiltere’deki eleştirileri dahi görmezden gelebiliyor.

Eski İngiltere Kültür Bakanı Nicky Morgan Financial News’e yaptığı açıklamada bankaların kamuya açık bir biçimde Çin yasalarını korumasını endişe verici bir sinyal olarak tanımlıyor.

"Hiç şüphe yok ki Hong Kong'un sahip olduğu özgürlükler, HSBC ve Standard Chartered gibi bankaların orada gelişmesine izin verdi" diyen Morgan "Başbakan, ‘Gerekirse Hong Kong'da yaşayanlar için alternatif bir yaşam tarzı sunacağız’ demekte haklıdır" ifadelerini kullandı.

Açıklamalar ticari güdümlü

Eski İngiltere Çalışma Bakanı ve Liberal Demokratların Eski Lideri Sir Vince Cable, bankaların tutumunun "ticari güdümlü" olduğunu söyledi. "Geleceklerini Asya'da, özellikle de İngiltere’de değil Çin'de görüyorlar ve Çinlileri kızdırmak gibi bir arzuları yok" sözlerine yer veren eski bakan tartışma yaratan açıklamalar için “Özellikle Hong Kong’un iş gruplarının bir ağızdan Hong Kong’un konumun ile ilgili risklerin abartılı olduğunu açıklamaları düşünüldüğünde anlaşılabilir” dedi.

HSBC ve Standard Chartered sözcülerinin açıklaması haricinde konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

HSBC merkezini önünde sonunda Çin’e taşıyacak

Süreç içerisinde hem HSBC hem de Standard Chartered hassas bir dengeyi sağlamak zorunda kaldılar. Her iki bankanın merkezi İngiltere'de olsa da gelirlerinin büyük bir kısmını Asya pazarından geliyor.

HSBC ayrıca, risk ağırlıklı varlıklarda 100 milyar dolarlık bir azalma planlıyor. 35.000 kişiyi işten çıkarmayı planlayan Banka Asya'da genişlerken Avrupa'daki belirli pazarlarından geri çekilmeyi planlıyor. 2019 yılında HSBC gelirlerinin %35’ini Hong Kong’tan elde ederken şirket merkez binasının bulunduğu İngiltere’den aynı yıl gelirlerinin sadece %25’ini sağlayabildi.

Kıdemli Finans Analisti David Buik Brexit sonrası dönemde İngiltere’nin ve ABD küçüleceği tahminleri hüküm sürerken HSBC’nin Çin’le olan bağlarını sağlamlaştırdığını düşünüyor. Buik, “Çin’in arka bahçesindeyken siyasi açıdan Çin’i hedef almak aptallık olurdu. Üstelik merkez ofisin şimdilik Hong Kong’a taşınmayacak olsa da gelecekte bunun gerçekleşme ihtimali çok yüksek” ifadelerine yer verdi.

HSBC ABD şubesini satacak mı?

 

Lagarde ve Merkel birlikte çalışır mı?

 

BofA: Global hisse senedi fonlarına 6,2 milyar dolar girdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)