BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHong Konglu medya patronuna yolsuzluk suçlaması----

Hong Konglu medya patronuna yolsuzluk suçlaması

Hong Konglu medya patronuna yolsuzluk suçlaması
03 Aralık 2020 - 15:01 www.finansgundem.com

Pekin yönetimine karşı muhalifliğiyle bilinen ve Hong Kong’taki ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra gözaltına alınan medya patronu Jimmy Lai yolsuzlukla suçlanıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir süredir gözaltında olan Hong Konglu medya patronu Jimmy Lai’ye yolsuzluk suçlamaları yöneltildi. Lai’ye yönelik suçlamalar Pekin yönetimi aleyhinde eleştirilere ve gösterilere karşı yüksek profilli isimlere yapılan kovuşturmalar zincirinin son halkası oldu.

73 yaşındaki Lai, Pekin yönetimine ve yerel otoritenin şiddet kullanımına muhalifliğiyle bilinen Hong Kong’un en çok satan yayın organlarından biri Apple Daily’nin sahibi.

TRT World’ün haberine göre, mahkeme belgeleri Lai’nin ve firmanın iki üst düzey yöneticisi Royston Chow ve Wong Wai-keung’in gazete ofislerindeki bina sözleşmesinde izin verilmeyen amaçlar için kullanılmasını içeren yolsuzluk suçlamaları gerekçesiyle gözaltına alındığını belirtiyor.

Hong Kong polisi ağustos ayında Apple Daily’nin genel merkezine bir baskın düzenlemiş ve uluslararası alanda tartışılan yeni ulusal güvenlik yasası uyarınca “yabancı güçlerle gizli anlaşma yaptıkları” gerekçesiyle aralarında Lai’nin de bulunduğu bir dizi üst düzey şirket yöneticisini tutuklamıştı.

Şimdiye kadar tutukluların hiçbiri ulusal güvenlik ihlaliyle suçlanmadı.

Ancak Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam tarafından atanan ve Perşembe günü davayı yönetecek olan yargıç Victor So bu tip suçlamaları deneyebilir.

So Lai’nin kefalet talebini reddetti. Ancak yargı Wong ve Chow’a nisan ayındaki bir sonraki mahkeme tarihini belirleme hakkı verdi.

Karar, polis soruşturması sürerken Lai’nin aylarca demir parmakların ardında kalması anlamına geliyor.

Tartışmalı ulusal güvenlik yasası

Çin'in haziran ayında geniş kapsamlı güvenlik yasasını yürürlüğe koymasından bu yana Hong Kong'daki kısıtlamalar hız kazandı. Muhalif siyasiler siyasetten men edildi ve düzinelerce aktivist suçlandı veya soruşturuldu.

Çarşamba günü, aralarında tanınmış bir genç aktivist olan Joshua Wong' un da yer aldığı üç eylemci geçen yılki Pekin karşıtı protestolara kıldığı için hapse atıldı.

Lai de kendisine açılan ayrı bir davada söz konusu protestolarda rol aldığı iddiasıyla yargılanıyor.

Hong Kong polisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, isim vermeden üç kişinin dolandırıcılık suçlamasıyla tutukladığını açıkladı. Belgede ayrıca, bu üç kişiden birinin ulusal güvenlik yasasını ihlal ettiğinden şüphelenildiğini ve hala soruşturma altında olduğu da belirtildi.

Pekin, Hong Kong’un Haziran 2019’da teklif edilen iade yasası karşıtı gösterilerle başlayan ve daha fazla demokrasi talepleriyle büyüyen protestolara tepki olarak ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymuştu.

Geniş kapsamlı yasa daha fazla halk protestolarına yol açtı ve Pekin'in Çin'e dönüştüğüne, Hong Kong'a vaat edilen özerkliğin ihlal edildiğine ve şehrin iş dünyasının merkezi olma statüsüne zarar verildiğine yönelik şikayetlere neden oldu.

Apple Daily, 1 Temmuz'daki kapak sayfasında yasayı eleştirerek, bu yasanın bölgenin özerkliğinin "tabuttaki son çivisi" ifadeleriyle nitelendirmişti.

Milyonlarca kişi korkuyu yaşıyor

Çin baskısı Batı’da öfkeye ve geçen yıl komünist protesto için sokaklara dökülen milyonlarca insan içinse korkuya yol açtı.

Pekin, istikrar ve düzenin yeniden sağlandığını ve Çin'de istikrarı bozma amaçlı bir dış plan olarak gördükleri protestolara katılan dev kalabalığı önemsemediklerini açıkladı.

Muhalifler, eski bir İngiltere kolonisi olan Hong Kong’un Pekin tarafından devredilmesi öncesinde Hong Kong'a söz verilen özgürlükleri ve özerkliği parçaladığını söylüyorlar.

Pekin karşıtı yayın yapan birkaç yerel gazeteden birinin sahibi olan Lai uzun zamandır, yetkililerin gazetesini kapatmak istediğinden korktuğunu söylemişti.

Çin devlet medyasında Lai rutin bir şekilde hain ve “kara el” olarak adlandırılıyor.

Güvenlik yasası yürürlüğe girmeden iki hafta önce AFP'ye verdiği röportajda Lai, "Hapis yatmaya hazırım" demişti.

Lai söz konusu röportajda, “Ben bir baş belasıyım. Buraya hiçbir şeyim olmadan geldim. Bana her şeyi buradaki özgürlük verdi. Belki de bu özgürlüğün bedeli için savaşmamın tam zamanıdır" ifadelerine yer vermişti.

Savcılar Lai’ye yönelik geçmişteki suçlamalar üzerinden dava açmaya hazırlanıyor.

Medya patronu eylül ayında, hükümet yanlısı rakip bir gazeteden bir muhabiri sindirmek suçlamasından beraat etmişti.

Yolsuzluk izleme birimi, dört yıl süren soruşturmalar sonrasında Pekin karşıtı destekçilere yapılan siyasi bağışlar gerekçesiyle aleyhinde suçlamaların olduğu davayı da düşürdü.

Yerel otoriteler Apple Daily ya da Lai’yi hedef aldıklarını reddederek polisin sadece yasal görevlerini uyguladığını belirtiyor.

ABD yaptırımları Hong Kong bankalarını korkutmadı

 

Hong Kong'ta işsizlik artmaya devam ediyor

 

Bankalar için yeni yasa tasarısı hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)