BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHocaların şaşırtan tahminleri----

Hocaların şaşırtan tahminleri

Hocaların şaşırtan tahminleri
16 Şubat 2011 - 14:15 www.finansgundem.com

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği, Türkiye'deki tüm ekonomi hocalarıyla kapsamlı bir anket yaptı, ortaya ilginç sonuçlar çıktı

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği’nin (İEAD) anketine katılan iktisat hocaları, Türkiye ekonomisinin gidişatından memnun kalırken, açıklanan rakamlar tersini söylese de, en büyük sorunun hala işsizlik olduğuna kanaat getirdiler.
İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği’nin (İEAD), ‘Online Anket’ yöntemi ile gerçekleştirdiği “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması”, iktisat hocalarının 2011 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini ortaya çıkardı. Türkiye’deki üniversitelerin İktisat Bölümlerinde görevli 304 iktisat hocası üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre; Türkiye’deki mevcut ekonomik durum iyi yolda seyrederken, en önemli sorun ise hala işsizlik olarak değerlendiriliyor. Ankete katılan iktisat hocalarının yüzde 49.5’i işsizliği Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görürken, aynı ankete katılan hocaların yüzde 59.5’i, 2011 yılı içerisinde işsizlik rakamlarında önemli bir düşüş beklemiyor.
Online Anket yöntemi ile gerçekleştirdikleri araştırmayı değerlendiren İEAD Başkanı Doç. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, araştırmayı, gerek devlet gerek vakıf üniversitelerindeki tüm iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin İktisat Bölümlerindeki yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanlarına sahip öğretim üyeleriyle yaptıklarını açıkladı. Elektronik posta adreslerine ulaşılan 726 iktisat hocasına 17 soruluk anketi gönderdiklerini ve bunlardan 304’ünün anketi yanıtladığını açıklayan Bilgin,ankette en çarpıcı sonucun işsizlik ile ilgili olduğunu kaydetti. Ankette yönelttikleri “Türkiye’deki mevcut ekonomik durumu nasıl değerlendiriyor” şeklindeki soruya iktisat hocalarının yüzde 34’ünün ‘iyi’, yüzde 13’ünün ‘çok iyi’ ve yüzde 39’unun da ‘normal’ şeklinde yanıt verdiğini ifade eden Bilgin, buna karşın 2011 yılında en önemli sorunun işsizlik olduğunun vurgulandığını kaydetti.
Türkiye’de her yıl 800 kişiye istihdam imkanı yaratılması gerektiğine dikkat çeken Bilgin, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, ancak bu büyümenin istihdam odaklı olmadığını kaydetti. Bilgin, “Ankete katılan iktisat hocalarımızın yüzde 64.2’si, işsizlik sorununun çözümünde özel sektör ve kamunun birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir. Bize göre bu alanda yapılması gereken iki reform vardır. Bunlar Eğitim ve Emek Piyasası reformları. Emek piyasası dediğimiz istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi. Eğitim dediğimiz ise, piyasanın taleplerine uygun istihdamın yetiştirilmesi. İş dünyası eleman sıkıntısı çekiyor, eleman bulamıyor. Bir tarafta da her yıl 800 bin kişi çalışma hayatına atılıyor, ama işsizler ordusuna katılıyor. Burada bir tezatlık var. Bunun nedeni ise; okullarımızın, piyasanın ihtiyaçları dışında mezunlar vermesi. Bunların düzeltilmesi lazım” diye konuştu.
Ankete katılan iktisatçıların yüzde 78.2’si dünya ekonomisindeki durgunluğun 2011 yılında da süreceğini ifade ederken, yüzde 66.7’si ise Avrupa ülkelerindeki krizin derinleşerek, başka ülkelere sıçrama ihtimalinin yüksekliğine işaret ediyor. Anket sonuçları Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceği kanaatini de ortaya çıkarıyor. İktisatçıların yüzde 54.1’i büyüme oranının yüzde 3-5 arasında olacağını kaydederken, aynı ankete katılan iktisatçıların yüzde 44.1’i ise TÜFE oranının yüzde 5-6 arasında seyredeceğini belirtiyor. 2011 yılı sonunda doların 1.500 – 1.600 TL, euro’nun ise 2.000 – 2.100 TL bandı arasında yer alacağını öngören iktisat hocalarının yüzde 52.3’ü faizlerde düşüş olabileceğini ifade ediyor.Haziran ayı sonunda yapılacak Genel Seçimlere ilişkin soruyu da yanıtlayan iktisat hocalarının yüzde 69.7’si seçimlerin Türkiye ekonomisini etkileyeceğini belirtti. İş siyasi çekişmelerin ekonomik istikrarı bozduğunu vurgulayan iktisat hocalarının yüzde 44.1’i doğrudan yabancı sermaye girişlerinde artış bekliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)