BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHızlı market siparişi şirketleri hızlı kazandırmıyor----

Hızlı market siparişi şirketleri hızlı kazandırmıyor

Hızlı market siparişi şirketleri hızlı kazandırmıyor
12 Ocak 2022 - 15:53 www.finansgundem.com

Yatırımcılar market siparişi şirketlerine büyük miktarlarda yatırım yapıyor. Ancak bu şirketlere yapılan yatırımlardan getiri elde etmek kolay değil. En büyük market siparişi şirketleri dahi zarar etmeye devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İş dünyasında bir artı bir üç etmeli. Peki girişim sermayedarları neden zarar eden hızlı market siparişi şirketlerine milyarlarca dolar yatırım yapıyor? Bugünlerde birçok yatırımcı gibi, girişim sermayedarları da gökkuşağının sonundaki altın küpüne ulaşmaya çalışıyor. DoorDash isimli market siparişi şirketi, bu alanda 800 milyar dolar ila 1 trilyon dolarlık bir pazar olduğunu düşünüyor. Bir başka sipariş şirketi Buyk ise pazarın yalnızca ABD’de 500 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Coresight Research hızlı sipariş şirketlerinin geçtiğimiz yıl ABD’de perakende satışların yaklaşık 20 ila 25 milyar dolarlık kısmını oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu rakama DoorDash, Instacart ve Uber Eats gibi şirketlerin sağladığı hizmetler de dahil. En büyük hızlı sipariş start-up’ı Gopuff temmuz ayında 15 milyar değer ulaştı ve bu yıl halka arzını gerçekleştirmeyi düşünüyor. Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar pandemi döneminde market siparişlerinin kapılarına gelmesinden memnundu.

Şimdi yeni normale geçiş yaparken, bu alışkanlığın kalıcı olacağı düşünülüyor. Ancak bu hızlı teslimat vaadini gerçekleştirmek için gerekli olan ekonominin, sürdürülebilir getiriler sağlayıp sağlamayacağı soru işareti olmaya devam ediyor. Hızlı sipariş teslimi şirketleri de oldukça yeni ve bu şirketlerin sayısının artması ve var olan şirketlerin büyümesi pandemi nedeniyle hız kazandı. İlk aşamada, daha sonra Uber tarafından satın alınan Postmates ve Instacart gibi şirkeler üçüncü parti marketlerden verilen siparişleri aynı gün teslim ediyordu.

Bunun ardından Gopuff bu konsepti entegre ederek, ürünleri kendi depolarından tedarik etmeye başladı. Tüm siparişlerin tek bir merkezden gelmesi de teslim sürelerini düşürdü. DoorDash 2020 yılında ürünleri kendi mağazalarından teslim etmeye başladı. Yakın zamanda New York’ta da bir merkez açarak teslimat sürelerini 10 ila 15 dakikaya düşürdü. Şirket bu lokasyonların sayısının gelecek aylarda artacağını açıkladı. Ancak hızlı sipariş alanında DoorDash ve Gopuff yalnız değil.

New York’ta faaliyet gösteren şirketler arasında JOKR, Getir, Buyk, Gorillas, Fridge No More ve 1520 de bulunuyor. Bu şirketler PitchBook verilerine göre yaklaşık 7,6 milyar dolar yatırım aldı. Yatırımların yarısından fazlası ise Gopuff’a gitti. Şimdiye kadar birim maliyetlerinin oldukça yüksek olması dikkat çekti. JOKR ağustos ayı verilerine göre ABD’de sipariş başı 159 dolar kaybediyor. Buna rağmen şirket ilk aşamada faaliyet göstermeye başladığı şehirlerde karlı operasyonları bulunduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz yıl önemli bir büyüme kaydeden Gopuff dahi kar etmiyor. İronik bir şekilde JOKR şimdi kayıpları düşürmek için sipariş teslimlerinde süreyi uzatmayı düşünüyor. Gopuff ve diğer şirketler ise marjları artırmak için kendi markalarını taşıyan ürünleri satmayı planlıyor. Buyk şimdiden kendi markasını taşıyan ürünleri satıyor ve ileride bu ürünlerin sayısını artırmayı düşünüyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu platformların birçoğu, hızı artırabilmek için çalışan sayısını artırıyor.

Birçok şirket ise teslimat ücreti almıyor. Bu platformların en büyük faydalarından bir tanesi, ilk aşamada büyük oranda altyapıya ihtiyaç duymuyor olmaları. Ancak şirketler büyürken bu durum değişiyor.

Gopuff yakın zamanda BevMo ve Liquor Barn’ı satın aldı. Şirketin websitesinde yüzlerce tesisi bulunduğunu ve her geçen gün yenilerinin açıldığı söyleniyor. Küçük depo lokasyonlarının ise sınırlı stokları sorun oluşturuyor. Gordon Haskett’ın aralık ayı raporuna göre bu küçük depolarda 2 binin üzerinde ürün yer alırken, geleneksel marketlerde 15 ila 60 bin ürün bulunuyor. Bu durum da bu depoların kullanım alanını sınırlandırabiliyor. Aynı zamanda DoorDash gibi dev şirketler büyümelerine devam ederken bu start-up şirketlerinden kaçının ayakta kalabileceği de bilinmiyor.

Bu nedenle hızlı market siparişi şirketleri, karlı işletmeler olmayacaklarını kanıtladı ve yatırımcılar bir hayalin peşinden gitmeye devam ediyor olabilir.

Sitede oturanlar dikkat! Aidatlara fahiş zam yapıldı

 

AB ülkelerinde ticari uçuşlar arttı

 

Göz yaşartmayan soğan İngiltere'de ilk kez satışta

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)