BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHızla yükselen fintek taşıt kredisine yöneliyor----

Hızla yükselen fintek taşıt kredisine yöneliyor

Hızla yükselen fintek taşıt kredisine yöneliyor
19 Mart 2021 - 17:48 www.finansgundem.com

Fintek şirketi Upstart Holdings’in hisseleri, perşembe günü %89 yükseliş gösterdi. Şirketin kurucusu ve CEO’su Dave Girouard ise bir günde milyarder oldu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in beklentilerini aşan bir bilanço açıklamasının ardından, yapay zeka (AI) entegreli fintek şirketi Upstart Holdings’in hisseleri fırladı. Şirketin kurucusu ve CEO’su Dave Girouard bir günde milyarder oldu. Borsaların geneli, yüksek değerlemelerin yarattığı endişeler nedeniyle düşüşe geçerken Upstart’ın hisseleri bir günde %89 yükseliş yaşadı ve 54 yaşındaki Dave Girouard’ın talihi döndü.

Girouard şirketi 2012 yılında kurdu ve şirket hisselerinin yaklaşık %14’üne sahip. Girouard’ın hisselerinin değeri ise Forbes’un tahminlerine göre 1,3 milyar dolar.

Çarşamba gününün piyasa kapanışının ardından Kaliforniya merkezli şirket, dördüncü çeyrek bilançosunu açıkladı ve analistlerin beklentilerini neredeyse üçe katladı. Şirketin 2020 geliri 233 milyon dolar olurken, bir önceki yıla göre %42 yükseliş gösterdi. Şirketin piyasa değeri ise şimdi 8,3 milyar dolar seviyesinde. Girouard çarşamba akşamı yapığı açıklamada, “geçtiğimiz çeyrek, tarihin en karmaşık ve zorlu bir döneminde şirketin halka arzını gerçekleştirdiğimiz için oldukça önemliydi” dedi.

Şirketin gerçekleştirdiği bilanço açıklaması, Wall Street’te boğa piyasası taraftarlığını tetikledi ve Bank of America ile JPMorgan analistleri perşembe günü Upstart’ın hisse notunu yükseltti. 

Aynı zamanda şirketin yüksek kredi hacmi, genişleyen işbirlikleri ve yeni ürünleri de dikkat çekti. Bilanço açıklaması esnasında Girouard, Upstart’ın taşıt kredisi sektörüne gireceğini ve bu nedenle San Francisco merkezli bulut (cloud) temelli taşıt alım satım platformu Prodigy Software’i satın alacağını açıkladı.

Forbes’un haberine göre, 

Girouard, “Amazon ve Shopify online alışveriş deneyimini modernleştirirken, taşıt sektörü geride kaldı” dedi. Açıklamasının devamında, “taşıt satışları, şimdi al sonra öde sisteminin fayda sağlayacağı en büyük alanlardan biri ve Prodigy ile birlikte taşıt satıcılarının 2021’in gerektirdiği temassız ve kapsayıcı deneyimi sunmasına yardımcı olacağız” ifadesini kullandı.

Airbnb ve DoorDash gibi devlerin halka arzlarının ardından, Upstart’ın hisseleri de aralık ayında Nasdaq endeksinde yer aldı. Şirketin hisseleri halka arzının ilk gününde %47 yükseliş gösterdi ve şirketin piyasa değeri 2,2 milyar dolara yükseldi. Girouard o dönemde yaptığı açıklamada, “taşıt kredilerinde, bireysel kredilerde olduğu gibi bir yetersizlik görüyoruz. Milyonlarca insan taşıt kredilerine çok fazla para harcıyor” dedi.

Upstart 1,000 ila 50,000 dolarlık kredileri %7 ila %36’lık faiz oranlarıyla sağlıyor. Bu rakamlar ise SoFi, Upgrade ve LendingClub gibi diğer fintek şirketleriyle hemen hemen aynı seviyelerde. Ancak şirkete göre Upstart’ın farkı, kredi alanların riskini değerlendirme şeklinde. Şirket eğitim ve istihdam geçmişi gibi alternatif verileri değerlendirmek için yapay zeka kullanıyor ve diğer kredi kuruluşlarının kullandığı geleneksel yöntemlerden uzaklaşıyor. Şirket bugüne kadar kredilerden 9 milyar dolar getiri sağladı.

Perşembe günü Upstart hisselerinin ani yükselişiyle birlikte hisse fiyatları, analistlerin bir yıllık ortalama fiyat hedefinin %25 üzerine çıkarak 115 dolar seviyesine ulaştı. Şirket gelirlerinin bu yıl 500 milyon dolara yükselmesini bekliyor. Girouard, “inanıyoruz ki, gelecekte tüm krediler yapay zeka ise değerlendirilecek ve banka partnerlerimizin bu dönüşümü başarıyla yönetmesi için yardım sağlamanın erken aşamalarındayız” dedi.

Credit Suisse skandalın cezasını çalışanlarına kesti

 

Bankalarla kulüpler imzayı attı

 

Dev ABD bankası çaylakların raporuyla sarsıldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekrem HArputlu20 Mart 2021 00:37

    Piyasa değeri çok yükseldi ve faizlerin yükselmesi Upstarta yaramıyor. Daha önce 105’den 40 dolara düşen bu hisse bu kez 125-130 seviyelerinden 70-80’lere düşecektir. Ayrıca büyük bankaların kendi Yapay zeka çalışmaları var. Bu şirketin çalıştığı ve cirosunun % 30’unu sağladığı bir banka bu sene bırakırsa mahvolur.