BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHissedarlar CEO ödemelerine isyan ediyor----

Hissedarlar CEO ödemelerine isyan ediyor

Hissedarlar CEO ödemelerine isyan ediyor
06 Haziran 2022 - 15:38 www.finansgundem.com

Şirketlerin tepe yönetimlerine yapılan yüksek ödemeler hissedarların tepkisini çekiyor. Bazı şirketler herhangi bir yaptırımı olmamasına rağmen ret alacaklarını bildikleri ödeme oylamalarını erteledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te sayıları giderek artan yatırımcı grupları dev ABD şirketlerinin tepe yönetiminde dağıtılan ücretlere isyan ediyor. Bazı yatırımcılar yönetim kurulu yöneticilerini bireysel olarak hedef alarak zorlayıcı tedbirler aldırmayı hedefliyor.

Financial Times’ın haberinde yer alan, ödeme danışmanlığı şirketi Farient Advisors’ın verilerine göre 2022’nin başından 15 Mayıs tarihine kadar gerçekleştirilen S&P 500 şirketlerin yıllık hissedar toplantılarında şirketlerin yalnızca %61’i üst yönetimdeki maaşlara yüzde 90’ın üzerinde destek verdi. Bu oran geçtiğimiz yıl %71, 2020 yılında ise %76’ydı.

Ayrıca ödemeler için yüzde 50 ila yüzde 90 arası hissedar desteği alan şirketlerin oranı ise geçen yılki %25 olmasına karşın bu yıl %36’ya yükseldi.

Söz konusu rakamlar Amazon’un hissedar desteğindeki düşüşü içeriğinde bulundurmuyor. Teknoloji devi Mayıs ayı sonlarında paylaştığı raporda hissedarların CEO Andy Jassy de dahil olmak üzere yönetici kademesine ödenen ikramiyeleri sadece %56 oranında desteklediğini açıklamıştı. Bu oran 2021 yılında %81, bir önceki yılsa %97 seviyesindeydi. Amazon konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD'li yöneticilerin maaşları bu yıl rekor kırma yolunda ilerlerken, oylamalar hissedarlar arasındaki artan hoşnutsuzluğa işaret ediyor. Dev ABD bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon da geçtiğimiz günlerde aldığı yüksek tazminat rakamları nedeniyle tartışma konusu olmuştu.

50 milyon dolarlık CEO ikramiyesine hissedar vetosu

Mayıs ayında, Norveç'in dünyadaki listelenen her şirketin yüzde 1,5'ine eşdeğer olan 1,2 trilyon dolarlık petrol fonunun başkanı Financial Times’taki açıklamasında, “Şirketlerdeki açgözlülüğün daha önce görmediğimiz bir seviyeye ulaştığını görüyoruz” ifadelerine yer vermişti.

2021'de rekor sayıda S&P 500 şirketi ödeme oylamalarında başarısızla karşı karşıya kaldı. Bunun önemli bir sebebi şirketlerin ödemelerde hedef düşürmek için ikramiye planlarını yeniden yazmasıydı. Ödemelerle ilgili oylamaların bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu sebeple hissedarlar yönetim kurulu üyelerine şirketlerin ödemelerini azaltması için daha fazla baskı uygulamayı hedefliyor.

4 trilyon dolarlık varlığı yöneten yatırım danışmanlığı firması State Street’in Küresel Varlık Yönetimi Başkanı Ben Colton konuyla ilgili açıklamasında, “İki yıldan fazla bir süredir maaşlar konusunda düşük destek olduğunu görüyorsak ve bu plana karşı oy kullanmaya devam edersek, tazminat komitesi başkanına da karşı oy kullanacağız” ifadelerine yer verdi.

Varlık yöneticisi Vanguard bu yıl Discovery CEO’su David Zaslav için ödenen 247 milyon dolarlık paketin haklı sebeplere dayanmadığı eleştirisinde bulundu. Vanguard, şirketin tazminat komitesi üyelerine oy vermediğini söyledi.

Bazı şirketler, hissedarlardan destek almaya çalışmak için yıllık hissedar toplantılarında oylamaları ertelemeye dahi başladı.

Geçtiğimiz ay, lüks otellere odaklanan bir gayrimenkul yatırım ortaklığı Pebblebrook Hotel Trust, 2021'de pandemi sırasında liderlik eden yöneticilerine bir kerelik özkaynak tabanlı ikramiye vermişti. Ödemenin hissedar oylaması ise 16 Mayıs olağan genel kurul tarihinden 21 Haziran tarihine taşıdı.

Pebblebrook Baş Finans Sorumlusu (CFO) Ray Martz ertelemeyi açıklarken, “Oylamadan önce büyük hissedarlarımızla konuşmak için zaman planlaması yapamadık” ifadelerine yer verdi.

Video oyunu şirketi Activision Blizzard da hissedarların isyanı karşısında geçen yıl maaş üzerine söz hakkı oylamasını ertelemişti.

Standfort Üniversitesi İşletme Profesörü David Larcker konuyla ilgili açıklamasında şirketlerin maaş oylamalarını ertelemesini ‘çok sıra dışı bir olay’ olarak tanımlıyor.

Larcker, Pebblebrook firmasına ilişkin yorumlarında firmanın yüzde 50’nin üzerinde oy alamayacağını öngördüğünü belirterek "Yönetişim açısından bakıldığında bu durumun çok garip ve iyi olmadığını söyleyebilirim" dedi.

Jamie Dimon hissedarlara sitem etti

 

Mariah Carey'e 20 milyon dolarlık dava

 

Morgan Stanley: Küresel finansta paradigma değişimi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)