BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHisse fonları borsayı yakalayamadı----

Hisse fonları borsayı yakalayamadı

Hisse fonları borsayı yakalayamadı
24 Nisan 2013 - 22:23 www.finansgundem.com

A Tipi hisse fonlarının yılbaşından bu yana getirisi Borsa İstanbul'a yetişemedi

Yılbaşından bu yana hisse senedine dayalı yatırım fonlarının performansı Borsa İstanbul'un altında kaldı. A Tipi hisse fonları yılbaşından bu yana ortalama yüzde 6,9 kazandırdı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi yüzde 7,4 getiri sağladı. Toplam 24 adet A Tipi Hisse fonundan yalnızca 8'i BIST 100'den daha iyi performans gösterdi.
wsj.com'dan Kerim Karakaya'nın haberine göre, 31 Aralık 2012-23 Nisan 2013 tarihleri arasında en yüksek getiriyi Gedik Yatırım KOBİ Şirket hisse fonu sağladı.
Emeklilik fonları
Benzer durum emeklilik fonlarında da geçerli. Hisse yoğun bireysel emeklilik fonlar yılbaşından bu yana ortalama yüzde 6 yükseldi. 25 fon arasından yalnızca 4 tanesi BIST 100'den daha iyi performansı gösterebildi.
Bu kategoride en yüksek performansı gösteren fon, Asya Emeklilik Hayat Büyüme Amaçlı Katılım Hisse fonu oldu. Fon, yılbaşından bu yana yüzde 11,4 kazandırdı.
Altın fonları kaybettiriyor
Altın fonlarında büyük kayıplar yaşanıyor. Küresel piyasada altın fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel olarak altın fonları da sert kayıplar yaşıyor. 16 altın fonu ortalamada yatırımcılarına yüzde 13,6 oranında kaybettirdi. Aynı dönemde altının onsu uluslararası piyasada yüzde 15,6 oranında düştü.
Performanslar görece iyi
Fon piyasasının ilk 4 aydaki perfomansını değerlendiren Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, getirilerin geçen yıllara göre daha iyi olduğuna vurgu yaptı. "Sektör kendine çeki-düzen veriyor" diyen Topbaş, getirilerin ilk 4 ay itibariyle başarılı sayılabileceğini belirtti.
Topbaş, B Tipi bono fonlarında faiz düşüşü nedeniyle performansın iyi olduğunu ve mevduatın üzerinde getiri sağladığına işaret etti ancak ardından uyardı: Faizde düşüşün sürmesini bundan sonra sürmesini beklemiyorum. Bu nedenle yılın geri kalanında aynı getirileri getiremeyebilir
Topbaş, sektörde komisyonlar getirilen tavan sınırlamasına rağmen hala yüksek kaldığına dikkat çekti.
Yatırım fonlarının büyük bölümü Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) getirdiği yüzbinde 1 yönetim ücret tavanına yakın fiyatlama yapıyor. Böylece yıllık yönetim ücretleri yüzde 3,65'e kadar çıkıyor.
Yıbaşından bu yana diğer fonların ortalama getirisi ise şöyle oldu: A Tipi Değişken fonlar yüzde 4,4, A Tipi Katma Fonlar yüzde 3,88, A Tipi Sektör fonları yüzde 2,3, A Tipi İştirak fonları yüzde 8,7 B Tipi Değişken yüzde 2,3, B Tipi Tahvil ve Bono fonları yüzde 1,77.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)