BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHindistan’da ezan krizi! ----

Hindistan’da ezan krizi!

Hindistan’da ezan krizi!
08 Mayıs 2022 - 15:06 www.finansgundem.com

Hindu siyasetçilerin Nisan ayında gündeme getirdiği, “Camiler ve din alanlarında ses limiti uygulanmalı” çağrısında Müslümanlar ile Hindular arasında tansiyon yükseliyor.

Müslümanlar ile Hindular arasında gerilimin yüksek olduğu ülkede, Hindu siyasetçilerin Nisan ayında gündeme getirdiği, “Camiler ve din alanlarında ses limiti uygulanmalı” çağrısında tansiyon yükseliyor.

Bölgesel bir Hindu partisi olan Maharashtra Navnirman Sena’nın lideri Raj Thackeray, “Eğer uygulanmazsa Hindular, protesto için camilerin dışında Hindu duaları edecek” dedikten sonra çok sert açıklamalarda bulundu.

288 sandalyeli mecliste sadece bir koltuğu bulunan partiye liderlik eden Thackeray, “Eğer din kişiye özel bir şeyse neden Müslümanların yılın 365 günü hoparlörleri kullanmasına izin veriliyor. Hindu kardeşlerim, kız kardeşlerim annelerim bir araya gelelim ve bu hoparlörleri indirelim” dedi.

Özellikle Ramazan döneminde böyle bir çağrı yapılması Müslümanların tepkisini çekerken son dönemde iktidardaki Hindu milliyetçi partisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) de benzer yönde açıklamalarda bulunmuştu. BJP’den bazı liderler de son haftalarda dine dayalı evlilik ve miras konularını gündeme getirmişti.

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan ülkenin önde gelen din insanlarından ve Mumbai’deki en büyük caminin imamı Muhammed Kazi, olayların büyümemesi için camilerdeki hoparlörlerin sesini kıstıklarını açıkladı. Kazi, “Ezan sesi siyasi bir konu oldu ve ben bu tartışmaya girmek istemiyorum” ifadesini kullandı.

Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasından beri Müslümanlar ile Hindular sık sık karşı karşıya gelirken en son 2020’de benzer bir gerilim yaşanmış ve çok sayıda insan yaşamını yitirmişti.

Olayların büyümesini istemeyen yerel yönetim ve  güvenlik güçleri de bu ayın başında din insanlarıyla bir toplantı yapmış ve hoparlörlerin sesinin kısılması gerektiğini açıklamıştı. Güvenlik güçleri 10 milyondan fazla Müslüman ve 70 milyondan fazla Hindu’nun yaşadığı Maharashtra’da çatışma çıkmasından endişe ettiklerini duyurdu.

Maharashtra Navnirman Sena’dan yetkililer Müslümanların hedef alınmadığını, gürültü kirliliğini azaltmak için bütün ibadet alanlarında bu önlemin alındığını iddia etti.
(Sözcü)

Fransa'da cami kundaklanmasına protesto

İsrail, bir camiyi Müslümanlara kapattı

Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonuna yönelik protesto

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.08 Mayıs 2022 23:00

    KURAN 11 AYETLİ CUMA GÜNÜ SURESİNİN 9 AYETİNE GÖRE YILIN 52 CUMA GÜNÜNDE DE ÇAĞRI YAPILMASI HAKTIR