BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHidrojen, ısınma maliyetlerini iki katına çıkarabilir----

Hidrojen, ısınma maliyetlerini iki katına çıkarabilir

Hidrojen, ısınma maliyetlerini iki katına çıkarabilir
26 Eylül 2022 - 13:08 www.finansgundem.com

Enerji kriziyle boğuşan Avrupa, yeni enerji kaynaklarına yöneliyor. Doğal gaza alternatif olması planlanan hidrojenin ısınma maliyetlerini neredeyse iki kat artırması bekleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’yı sarsan enerji krizi, Avrupalı ülkeleri yeni enerji kaynakları bulmaya itiyor. Bu kaynaklardan biri de hidrojen. Kısa süre önce Almanya ve Fransa başta olmak üzere 13 Avrupa Birliği üyesi ülkenin de destek verdiği 5,4 milyar euroluk hidrojen projesiyle doğal gaza alternatif kaynak yaratma çalışmalarına başlayan Avrupa’nın yanı sıra İngiltere de benzer bir projeyle enerji krizine çözüm üretmeyi hedefliyor. Ancak İngiltere’nin bu projeden, maliyetler bakımından istediğini alamaması muhtemel.

The Guardian’dan Fiona Harvey’nin haberine göre, yenilenebilir enerji vakfı MCS tarafından hazırlanan rapora göre, hidrojen kullanmanın ısınma maliyetlerini neredeyse iki kat artırması bekleniyor. Araştırmaya göre, İngiliz bakanların, Birleşik Krallık’ın enerji umutlarını hidrojene bağlama planları, on yılın sonunda bir evi ısıtma maliyetini doğal gaza kıyasla yüzde 70 oranında artırabilir.

Yüzde 70 artış

Önde gelen enerji analiz şirketi Cornwall Insight'a göre, evleri ısıtmak için hidrojen kullanmak, doğal gazdan çok daha pahalı bir seçenek olabilir. Yenilenebilir enerji vakfı MCS tarafından hazırlatılan rapora göre, Birleşik Krallık'ın yasal olarak net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşmasını zorunlu kılan 2050 yılına kadar, hidrojen kullanımı, doğal gaz kullanımına kıyasla ev enerji faturalarına yaklaşık yüzde 70 oranında yeni yük getirecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cornwall Insight Kıdemli Danışmanı Jitendra Patel konuyla ilgili şunları söylüyor: “Hidrojenin, örneğin endüstriyel sektörlerde kullanımında, karbonsuzlaştırma yolunda önemli bir rolü olsa da, mevcut ve tahmini maliyetlerin tümü evlerimizi ısıtmak için yüzde 100 hidrojen yakıtı kullanmanın ekonomik olmadığını basit şekilde gösteriyor.”

Bakanlar, ev ısıtmasından kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmanın bir yolu olarak, İngiltere'nin doğal gaz şebekelerinde hidrojenin fosil yakıt ile karıştırılmasına izin vermeye hazırlanıyor. Ayrıca, 2026 yılından itibaren evlerde gaz kazanları tedarik etmek için potansiyel olarak büyük ölçekli bir hidrojen dağıtımı düşünülüyor.

Beş hidrojen altyapı projesi

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng tarafından Cuma günü açıklanan mini bütçede, beş hidrojen altyapı projesini sözü veriliyor. Hidrojen destekçileri, hidrojenin, çok az bir kullanıma, ülkenin çoğu yerinde ev ısıtma sistemlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan mevcut gaz boru ve kazan ağını yükseltmek amacıyla kullanılabileceğini savunuyor. Bazı uzmanlar ise hidrojenin altından kalkılması imkansız teknik zorluklar yaratabileceği uyarısında bulunurken, hidrojen kullanımı konusunda endişelerini dile getiriyor.

Liebreich Associates Başkanı ve analiz firması Bloomberg New Energy Finance’in kurucusu Michael Liebreich, ısı pompalarına ve kanıtlanmış diğer düşük karbonlu teknolojilere geçmek yerine hidrojeni bir yol olarak gören İngiliz gaz şirketlerini, mühendislerini ve tesisat firmalarını eleştiriyor.

Liebreich, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerji seçeneklerinden hidrojen ile ısıtma, bir ısı pompası kullanmaktan altı kat daha az verimli. Hidrojen ile ısıtmanın anlamlı olacağını düşünen, gaz endüstrisine bağlı olmayan tek bir ciddi enerji analisti tanımıyorum” diyor.

Hem yenilenebilir enerji yöntemleri arasında ‘yeşil enerji’ yöntemi olarak hidrojen üretmenin hem de ‘mavi enerji’ yöntemi olarak fosil yakıtlardan gaz üretmenin, bazı hidrojen türlerinin düşük karbonlu doğası hakkında da şüpheler bulunuyor. Ayrıca, ortaya çıkan karbondioksit yakalanıp depolanmadıkça, bunun sera gazı emisyonlarında bir tasarruf anlamına gelmeyeceği de iddia ediliyor.

Hidrojen lobicileri devrede

Bununla birlikte, hidrojeni alternatif bir gelir kaynağı, mevcut kaynakları ve altyapıları sözde düşük karbonlu yapılara dönüştürmenin bir yolu olarak gören fosil yakıt şirketlerinin yoğun lobi faaliyetleri, endişelerini dile getirenleri büyük ölçüde bastırıyor.

MCS Charitable Foundation'ın farklı tahminlerine göre, şu anda parlamentoda faaliyet gösteren en az 120 ücretli hidrojen lobicisi bulunuyor. Shell ve BP gibi büyük enerji şirketlerinin yanı sıra bir dizi küçük şirket ve start-up, hidrojeni yeşil bir yakıt olarak teşvik ediyor. Ayrıca, hidrojen lobicileri, devam eden İşçi Partisi konferansında ve bu hafta sonu başlayacak olan Muhafazakar Parti konferansındaki etkinliklere tam kadro olarak sponsor oluyor.

Bu yıl enerji fiyat sınırında büyük artışlar öngören Cornwall Insight, hidrojenin gazla karıştırılmasının, kısa vadede ve 2050 yılına kadar ev ısıtması için yaklaşık yüzde 5'lik çok daha küçük fiyat artışlarıyla sonuçlanacağını tahmin ediyor. Bu öngörü, İngiltere'nin fosil yakıt kullanımını terk etmesinden çok sonra bile doğal gaz kullanımına devam ettiği varsayılarak yapılıyor.

Hükümetin büyüme planında yer alan beş hidrojen altyapı projesi ise şunlar: HyNet hidrojen boru hattı; INOVYN hidrojen deposu; East Coast Cluster hidrojen boru hattı; Aldbrough hidrojen deposu ve hidrojen elektrolizör dağıtım yerleşkesi.

Karbon emisyonlarına hidrojen çözümü

 

Enerjide yeni yatırımların adresi hidrojen

 

Savaş, enerjide hidrojen alternatifini güçlendiriyor

 

Avrupa gaz krizi hidrojene dönüşümü hızlandırıyor

 

Almanya, yeşil hidrojen projesi için 900 milyon euroyu onayladı

 

Türkiye Avrupa'ya 'yeşil hidrojen' ihraç edebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)