BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHibrit çalışma kalıcı hale geliyor----

Hibrit çalışma kalıcı hale geliyor

Hibrit çalışma kalıcı hale geliyor
06 Mayıs 2022 - 17:49 www.finansgundem.com

Yapılan son bir araştırmaya göre işverenlerin sadece %4’ü tüm çalışanlarının ofise dönmesini talep ediyor. Uzmanlara göre Kovid-19 sonrası ortaya çıkan hibrit çalışma modelleri özellikle beyaz yakalılarda kalıcı hale gelebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen araştırma grubu Conference Board yakın zamanda gerçekleştirdiği bir anket, işverenlerin sadece %4’lük kısmının personelinin tam zamanlı ofise dönmesini talep ettiğini ortaya çıkardı. Forbes’un haberine göre ankette işverenlerin yarısından azlık bir kısmı (%45) çalışanlarının haftada beş gün ofise dönmesini talep ettiği görülüyor.

Conference Board İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Robin Erickson araştırmaya ilişkin açıklamasında, “Hepimiz şoka uğradık. Kaç işverenin işçilerin tam zamanlı olarak geri dönmesini istediği hakkında duyduklarımız göz önüne alındığında sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı” ifadelerine yer veriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu araştırma sonucu hibrit çalışma düzenlemeleri ciddi anlamda kalıcı hale geldiği anlaşılabilir. Araştırmada ankete katılan işverenlerin %90’ının hibrit çalışma programlarına izin verdiği görülüyor. Bu hibrit çalışma programları ofise gelmeyi personelin kendi tercihlerine bırakan ofis ziyaretleri veya bir ila dört günlük önceden belirlenmiş plan dahilindeki ofis mesaisi gibi çok farklı planları içeriyor.

Erickson, özellikle işgücü piyasasının yavaşlaması halinde söz konusu oranın bu derece düşük kalmayabileceğine inanıyor. Ancak şirketler şimdilik üstünlüğü elinde tutan personelin taleplerine karşı esnek davranma baskısı altında.

Erickson konuyla ilgili açıklamasında, “Hibrit çalışma Kovid-19’un en kalıcı örgütsel mirası olacak. Ancak bu alanda sarkacın geri döneceğini düşünüyorum. İşverenler, iş birliği ve kültür açısından çok fazla şey kaybettiklerine karar verecekler. Bu geri dönüşün açık iş pozisyonlarının artık çok fazla görülmeyeceği bir resesyon sırasında gerçekleşeceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Ankette tek haneli yüzdelik rakam sonucunun ortaya çıkması sorularda “tüm çalışanlar” ibaresinin yer almasından kaynaklanıyor olabilir. Zira birçok şirkette bazı çalışan grupları mesleklerini hibrit program kapsamında icra edebilirken diğer çalışan gruplarınınsa ofise dönmesi zorunluluk arz ediyor. Ercikson 179 insan kaynakları liderinin cevaplarının sektörlere, bölgeye, şirket büyüklüğüne ve diğer birçok faktöre göre değişiklik gösterebileceğini söyledi.

Tüm personelin geri dönmesini gerektiren işverenlerin yüzdesinin bu kadar düşük olması, uzaktan çalışma konusuna araştırmalarında çoklukla yer veren Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom'u şaşırtmıyor. Bloom, Chicago Üniversitesi’nden ve Meksika Otonom Teknolojiler Enstütüsü’nden meslektaşları ile Nisan ayında yayınladığı bir araştırmada işleri evde yapılabilen personelin uzaktan çalışabilecekleri ortalama gün sayısının 2,3 olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmada bu çalışanların çok azının uzaktan çalışabilecekleri günlerin sıfır olduğu tespit edildi.

Bloom Forbes’taki açıklamasında, “Şu anda evden çalışabilecek işleri olan (ofis işleri gibi) ancak haftanın beş günü ofise girmeye zorlanan çalışanların payı çok küçük. Tam zamanlı ofise dönmenin hiçbir mantığı yok. Çalışanlar haftada iki veya üç gün evden çalıştıklarında daha mutlu ve daha üretken oluyorlar. Bu yüzden çok az işveren onları tam zamanlı olarak ofise geri dönmeye zorluyor” ifadelerine yer verdi.

Conference Board’un pandeminin başından bu yana dört kez yayınladığı anketlere dayanan “yeniden tasarlanan işyerleri” raporunda ayrıca işverenlerin profesyonel ve ofis tabanlı beyaz yaka çalışanlar bulma konusunda sektör çalışanları ve mavi yaka çalışan bulmaktan daha çok zorlandıklarını tespit etti. Söz konusu tablo ABD’deki ‘Büyük İstifa’ dalgasının beyaz yakalı işçiler arasında da önemli bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

Mart 2022’de yapılan bir anket işverenlerin %84’ünün boş pozisyonları doldurmak için profesyonel çalışan bulma konusunda endişeli olduğunu gösterdi. Nisan 2021'de ise bu oran sadece %60 seviyesindeydi. Bu arada, mavi yaka çalışanları işe alma konusunda endişe duyan insan kaynakları liderlerinin yüzdesi ise geçen baharda %80’in biraz üzerindeydi. Son ankette ise bu oran %81’e yükseldi. Erickson ‘Büyük İstifa’ hareketi için “Artık sadece ön cephede çalışanları ilgilendiren bir durum değil” açıklamasında bulunuyor.

“Büyük İstifa” hareketi şirketlerin çalışanlarına bazı sürelerde uzaktan çalışma imkanı vermelerinin bir başka nedeni olarak öne çıkıyor. Herkesin haftanın beş günü ofise gelmesini talep eden fazla sayıda şirket yok. Erickson, “İnsanlar istifa edecek ve yıpranma sorunlarıyla uğraşacaksınız" uyarısında bulunuyor.

 

10 şirketten 9’u uzaktan çalışmaya olumlu bakıyor

 

KPMG hibrit çalışmadan vazgeçiyor

 

Bankacılık sektöründe hibrit çalışma tartışması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)