BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHer yıl 13 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybedecek----

Her yıl 13 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybedecek

Her yıl 13 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybedecek
05 Şubat 2022 - 08:40 www.finansgundem.com

Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, dünyada her yıl 10 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklarken, 2030 yılına kadar ölümlerin 13 milyona çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Ankara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bu yıl ikincisi düzenlenen Ankara Hematoloji ve Onkoloji Günleri kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuştu.

HER YIL 20 MİLYON KİŞİYE TEŞHİS KONUYOR

Altuntaş, her yıl 20 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirterek, 10 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini; bilgilendirme bilinçlendirme ve farkındalığın artmaması durumunda 2030 yılına kadar kanser ölümlerinin 13 milyona çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.

Altuntaş, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, kanserin erken teşhis edilebildiğini, bu nedenle tarama merkezlerinde belirli periyotlarda tarama yapılması gerektiğini belirtti.

Altuntaş, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

Ülkemizde her yıl bin 500-2 bin yeni lösemi vakası görülmektedir. Her ne kadar lösemi görülme sıklığı artmış olsa da güncel tedaviler ile uzun süreli yaşam yüzde 60’lara kadar çıkmıştır. Bazı çocukluk çağı lösemilerinde bu oran yüzde 90’lara kadar ulaşmaktadır. Kök hücre umut, kök hücre gelecektir. Ancak uygun vericisi olmayanlar için de hayatın sonu değildir. Yeni tedavilerle de lösemisiz hayat mümkün. Lösemi tedavisi yüksek, maliyetli ve zahmetli bir süreçtir. Ancak ülkemizdeki hasta ve hasta yakınları bilmelidir ki Amerika ve Avrupa’da kullanım için onay almış olan her ilaca Türkiye’de de ulaşmak mümkün

"DÜZENLİ ARALIKLARLA YETERLİ DOZ YAŞAMI UZATIYOR"

Prof. Dr. Altuntaş, lenfomanın lenf sisteminin kanseri olduğunu, lenf bezi kanserlerinde yüzde 95'lere varan başarının mümkün olduğunu, düzenli aralıklarda ve yeterli dozda ilaç tedavisi almanın yaşamı uzattığını söyledi.

Altunbaş şöyle konuştu:

Lenfoma tedavisinde yaşam süresi için en önemli göstergelerden biri hastanın ilk aylarda aldığı ilaçların toplam dozudur. Bu bağlamda yeterli dozda ilaç almak gereklidir. Bu nedenle iki veya üç hafta aralıklarla verilen tedavi sürelerini tıbbi zorunluluk olmadıkça geciktirmemelidir. ‘Multiple myeloma’, bir tür kemik iliği kanseridir. Görülme sıklığı yılda 100 binde 3 ila 9 arasında değişir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Multiple myeloma hastalarında yeni kuşak ilaçlar ve otolog kök hücre nakli ile başarı oranları son yıllarda belirgin şekilde artmıştır. Ülkemizde myelomalı hastaların her türlü ilaç, tedavi ve bakımı gelişmiş dünya ülkeleri standartlarında kanser merkezlerimizde sunulmaktadır

“YÜZDE 50’Sİ STANDART TEDAVİ YÖNTEMLERİYLE TEDAVİ EDİLEBİLİR”

Prof. Dr. Altuntaş, geliştirme aşamasındaki kanser ilaçlarının yüzde 73’ünü kişiselleştirilmiş tedavilerin oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

Hedefli tedaviler, sağ kalım oranlarını önemli düzeyde artırmaktadır. Çoğu kanser türünde kemoterapi yanıtları yüzde 30-50 arasında iken kişiye özgü hedefli tedaviler ile tedaviye bağlı yanıt oranları yüzde 80lere kadar çıkmaktadır. Gelecek bağışıklık sistemi, kök hücre, hücre ve genetik temel üzerine yoğunlaşmakta. Çünkü, aynı tip hastalığa sahip hastalar arasında bile klinik seyir, tedaviye yanıt ve yanıtın kalitesi bakımından belirgin farklılıklar görülebilmektedir. Türkiye iyi bir klinik araştırma altyapısına sahip. Yasal altyapı bakımından Avrupa Birliği ülkelerinden daha ileri düzeydeyiz. Günümüzde, kanser hastalarının yüzde 50sinden fazlası standart yöntemlerle tedavi edilebilir durumdadır. 

Ölüm nedenleri arasında kanser ikinci sırada

Obezite ve meme kanseri doğrudan ilişkili

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)