BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHem sözcü hem bağlamacı----

Hem sözcü hem bağlamacı

Hem sözcü hem bağlamacı
03 Ocak 2016 - 07:09 www.finansgundem.com

Onu herkes Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü olarak tanıyor ama kendisi aynı zamanda usta bir bağlama sanatçısı

YouTube’a girip İbrahim Kalın diye yazdığınızda, karşınıza Beştepe Sarayı’nda kürsüden yaptığı basın açıklamalarından önce çalıp söylediği türkülerin kayıtları çıkıyor. Örneğin, dün YouTube’da İbrahim Kalın isminin altında birinci sırada “Bir Mendil Aldım Dereden” türküsünün kaydı vardı. Onu Neşat Ertaş’ın ünlü “Gönül Dağı” ile “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” gibi türküler izliyor. Bu türkülerin linkleri arasında da Kalın’ın CNN International’dan Christiane Amanpour’a verdiği bir mülakat ve son Rusya krizi konusunda yaptığı basın açıklamalarının kayıtları yer alıyor. Sonuçta YouTube algoritması bir kriter olarak alınırsa, bu mecrada Kalın’ın sanatçı yönünün sözcülüğüne baskın çıktığını söylemek mümkün.

ARİF SAĞ İLE MEŞK EDİYOR

Kalın’ın sanatsal icraatı YouTube kayıtlarıyla sınırlı değil. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, iki yıl önce İstanbul’da Âşık Veysel onuruna düzenlenen “Ustaya Saygı” gecesinde de sahneye çıkıp, Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı eserini bağlamasıyla çalıp söylemiş, kendisine bu şarkıyı çalarken Türkiye’nin önde gelen klarnet ustalarından Serkan Çağrı eşlik etmişti. 
Kalın’ın bağlama merakı Alanya Lisesi’nde okuduğu yıllarda bu enstrümanı çalan müzik hocası Mithat Bey’in teşvikiyle başlamış. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde tarih okumaya geldiğinde bağlama bilen okul arkadaşlarıyla tekniğini geliştirmiş. Kalın, o yıllardan bu yana bağlamasını yanından eksik etmemiş; sıkça ünlü bağlama ustalarının meclislerinde bulunuyor. Bunlar arasında “Hocam” diye hitap ettiği Arif Sağ da var. Ayrıca, son dönemde ünlü kabak kemane ustası Cafer Nazlıbaş’la da buluşup meşk ediyorlar. 
İbrahim Kalın’ın müzik hayatı akademik kariyeriyle birlikte yürümüş. Erzurumlu olan 45 yaşındaki İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdikten sonra 1992-94 yılları arasında Malezya’daki Uluslararası İslam Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve felsefe alanında yüksek lisans yapmış. Bu yıllarda aynı üniversitede hoca olarak görev yapan ve daha sonra yolları sıkça kesişecek olan bir Türk akademisyen de vardır: Prof. Ahmet Davutoğlu...

SADREDDİN ŞİRAZİ ÜZERİNE DOKTORA

Kalın, daha sonra 1995 yılında ABD’de Washington D.C.’deki George Washington Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına başlar ve doktora tezini 16. yüzyılda yaşamış ünlü İslam düşünürü Sadreddin Şirazi, namı diğer Molla Sadra’nın “bilgi tasavvuru kavramı” üzerine yapar. Bu çalışması 2010 yılında Oxford University Press tarafından kitap olarak yayımlanmıştır. Kalın, doktorasını verdikten sonra Washington’daki ünlü George Town Üniversitesi’nde İslam düşüncesi ve Batı-İslam ilişkileri üzerinde hocalık da yapar. 2005 yılında Türkiye’ye dönen Kalın, AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen araştırma kuruluşu SETA’nın kurucu başkanı olur. SETA’yı kurduktan sonra Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı’na geldiği 2009 yılında kamu görevine geçer ve Başbakanlık Başmüşaviri olur. Bunu 2012 yılında Başbakan Müsteşar Yardımcılığı’na getirilmesi izler. Artık Erdoğan’ın yakın çalışma ekibi içindedir. Erdoğan, 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçilip Beştepe’deki Saray’a giderken Kalın’ı da Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü olarak yanında götürür. Kalın, bu konumuyla Erdoğan’ın iç kabinesinde görev alıyor, özellikle yabancılarla yaptığı görüşmelerin hepsinde hazır bulunuyor. Dış politika sorumluluğunun yanı sıra, Türkiye’nin kamu diplomasisi alanındaki çalışmaları da koordine ediyor. Devlet işlerinden zaman bulduğunda da hemen bağlamasını eline alıp tellerine dokunuyor.

İDOLÜYLE

Kalın’ın Türkiye’de hayranlık duyduğu bağlama ustaları arasında Arif Sağ’dan sonra Musa Eroğlu, Erdal Erzincan, Erol Parlak, Cengiz Özkan, Bayram Bile Tokel ve Okan Murat Öztürk yer alıyor. Bir de genç kuşaktan Neşet Ertaş ekolünün en büyük temsilcisi olarak gördüğü İsmail Altunsaray’ı önemsiyor. Bütün bu ustalar arasındaki idolü ise Neşet Ertaş.
Kalın, bağlamada daha çok Orta Anadolu, Ege, Neşet Ertaş türküleri ile deyiş ve nefesler icra etmeyi seviyor. Hem parmakla çalınan şelpe tekniğini hem de tezene (mızrap) ile klasik tekniği kullanabiliyor. Ancak icrada genellikle tezene kullanmayı tercih ediyor. Kalın, ayrıca hem uzun hem de kısa bağlamayı severek çalıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)