BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHedge fonu sektöründe tarihi rekor----

Hedge fonu sektöründe tarihi rekor

Hedge fonu sektöründe tarihi rekor
23 Ocak 2023 - 11:43 www.finansgundem.com

2022 yılı hedge fonları için oldukça verimli bir dönem oldu. Piyasalardaki düşüşü bir müjde olarak algılayan Citadel yıl boyunca 16 milyar dolarlık kâr elde ederek sektör rekorunu kırdı.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü milyarder Ken Griffin’in hedge fonu şirketi Citadel geçen yıl 16 milyar dolar kâr elde etti. Söz konusu miktar hedge fonu tarihinin en büyük dolar kazancını işaret ediyor. Firma bu performansla tarihin en başarılı hedge fonu firması galine geldi.

Financial Times’ın haberine göre 54 milyar dolarlık varlığı yöneten Citadel geçen yılki kârının %38,1’ini ana hedge fonu ve diğer ürünlerindeki güçlü kazançlarından sağladı. Edmond de Rothschild tarafından işletilen yatırım firması, LCH Investments tarafından yapılan araştırmaya göre, Citadel yatırımcılar için vergi sonrası 16 milyar dolarlık rekor bir kâr elde etti.

Hedge fonu tarihini değiştiren rekor tahviller ve hisse senetleri de dahil olmak üzere bir dizi varlık sınıfına gerçekleştirilen yatırımlar sonucu elde edildi. Citadel’in başarısı ünlü hedge fonu yöneticisi John Paulson'un 2007 yılında çürük mortgage tahvillerine karşı yaptığı yatırımlarla elde ettiği 15,6 milyar dolarlık kârı geride bıraktı.

Griffin'in 1990 yılında kurduğu Citadel, geçen yıl yaklaşık 28 milyar dolarlık toplam brüt ticaret kârı elde etti, bu da firmanın yatırımcılarından kabaca 12 milyar dolar harcama ve performans ücreti talep ettiği anlamına geliyor. Hedge fonunun yatırımcılarının beşte biri firmanın kendi çalışanlarından oluşuyor.

Citadel’in 16 milyar dolarlık getirisi Griffin’in firmasını milyarder hedge fonu yöneticisi Ray Dalio’nun Bridgewater firmasının önüne geçirdi. Bridgewater son yedi yıldır dünyanın en başarılı hedge fonu firması konumundaydı. Citadel’dan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Rekor kâr finansal piyasaların türbülansa girdiği bir yılda gerçekleşti. Hisse senetleri ve tahviller aynı anda düşerken bu düşüşü tahmin ederek yatırım stratejilerini buna göre kurgulayan hedge fonları kazandı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre milyarlarca doları yöneten Citadel gibi hedge fonu firmaları yatırımlarında oldukça geniş çaplı stratejiler uygularlar. Vadeli işlemlerden açığa satış stratejileri uygulayan hedge fonu firmaları piyasalardaki düşüş dönemlerinde de kâr elde edebilir. Ancak 2022’de düşüşe geçen borsalar nedeniyle hisse senedi fonları çok daha kötü bir yıl geçirdi.

En çok kaybettiren fon 'kaplan yavrusu'

Hisse senedi fonlarındaki en büyük kayıp %56’lık düşüşle Chase Coleman’ın Tiger Global firması oldu. ‘Kaplan yavrusu’ hedge fonlarından biri olarak bilinen firma efsanevi yatırımcı Julian Robertson’ın Tiger Management firmasından kopan şirketler arasında yer alıyor.

Coleman’ın hedge fonu teknoloji hisselerindeki boğa piyasasının en büyük kazananlarından biriydi. Milyarder hedge fonu yöneticisi iki yıl önce 10,4 milyar dolarlık yıllık getiriyle tüm zamanların en başarılı hedge fonu yöneticileri listesine 14. sıradan girmişti.

Ancak Coleman aynı zamanda piyasaların terse döndüğü dönemde en büyük kayıpları veren hedge fonu oldu. Geçen yıl 18 milyar dolar zarar eden şirket ilk sıralamada ilk 20’den düştü. LCH verileri şirkedin kaydettiği zararın bir hedge fonunun tarihindeki en yüksek kayıp olarak belirtiyor. Tiger Global konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Ken Griffin’in Citadel’i 2008 Küresel Finans Krizi sırasında büyük kayıplar vermişti. Ancak fon şirketi sonraki yıllarda S&P 500’den ve rakiplerinden çok daha yüksek getiriler elde edebildi. Geçen yıl beş işletme biriminin dördünde rekorlar kıran hedge fonu şirketi sabit gelir stratejisiyle birçok uzman makro fonun üzerinde yüzde 32,6’lık performans kaydetti.

Williams Trading’in Kurucusu David Williams konuyla ilgili, "Ken Griffin, 2008 Finansal Krizi’nde riskten korunma hakkında çok şey öğrendi ve artık risklere karşı son derece disiplinli bir yaklaşıma sahip" yorumunda bulundu.

Yumuşak iniş senaryosu masadan kalkmış değil

 

Hedge fonları Körfez ülkelerine kaçıyor

 

Hedge fonlara göre 2023’ün en iyi 5 sektörü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)