BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHedge fon endüstrisi düşüşte mi?----

Hedge fon endüstrisi düşüşte mi?

Hedge fon endüstrisi düşüşte mi?
10 Haziran 2022 - 16:10 www.finansgundem.com

Dünyanın önde gelen hedge fon şirketleri ardı ardına zarar açıklıyor. Peki milyar dolarlık şirket kayıpları, hedge fon endüstrisinin düşüşte olduğu anlamına mı geliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yatırım şirketi Tiger Global Management’ın bugüne kadarki zararlarının yüzde 50’yi aştığını açıklaması üzerine yatırımcıların hedge fon endüstrisine yönelik bakışında ciddi soru işaretleri oluşmaya başladı. Üstelik Tiger Global, hedge fon endüstrisinde 2022 yılında büyük kayıp yaşadığını açıklayan tek fon da değil.

Kazananlar ve kaybedenler

2022 yılında stratejiler ve yatırım fonu şirketleri arasındaki mücadelede liderliğin sürekli el değiştirdiği gözlendi. Özellikle uzun/kısa öz sermaye stratejisiyle hareket eden fonlar ile emtia temelli trend takibi stratejisiyle hareket eden fonlar arasındaki bu rekabet hedge fon şirketlerinin en iyi performanslarını sergiledikleri stratejiler oldu.

Avrupa’da Londra merkezli Odey Asset Management, devlet tahvillerine yönelik açtığı kısa pozisyonla büyük kazanç elde eden hedge fonların başında geliyor. Elde ettiği kazançlara rağmen yatırımcılarıyla paylaştığı notta 2022 yılının çok daha zor olacağını belirten şirket, piyasalara ilişkin düşüş eğilimini koruyor. Marketwatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, sektör liderliğini koruyan şirketin karı yüzde 87’nin üzerine çıkmış durumda. İkinciliği emtia piyasalarına ağırlık veren Merchant Commodity Fund elde etmiş durumda. Üçüncü sırada ise ayı piyasalarında yüksek performans göstermek için tasarlanmış sistematik bir trend takip fonu olan Progressive Capital Partners’ Tulip Trend Fund yer alıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, madalyonun diğer tarafında ise kaybedenler bulunuyor. 2022 yılının en kötü performans sergileyen hedge fonu ABD, Teksas merkezli Maverick Fund. İkinci sırada ise biyoteknoloji ve ilaç sektörlerine odaklanan Perceptive Life Sciences Offshore Fund yer alıyor. Listenin üçüncüsü ise Equitile Resilience Feeder Fund.

Teknoloji ve sağlık fonları düşüşte

Hedge fon araştırma şirketi Hedge Fund Research’ün endüstriye dair yayınladığı raporda, 2022 yılı Mayıs ayında makro fonlara yönelen şirketlerin varlıklarının yüzde 12 arttığı belirtiliyor. Aynı sürede emtia fonlarına yatırım yapan şirketlerin varlıklarının yüzde 12,5 artış gösterdiği, daha çok algoritma temelli stratejiler kullanan fon şirketlerinin varlıklarının ise yüzde 14,4 arttığı aktarılıyor. Rapora göre bu sürede teknoloji ve sağlık fonları endeksi yüzde 15’in üzerinde değer kaybettiğinin altı çiziliyor.

Rusya ve Doğu Avrupa’ya odaklanan fonlar 2022 yılının en büyük kaybedenleri arasında yer alıyor.

Makro fonlar daha iyi performans gösteriyor

Bölgesel olarak değerlendirildiğinde ise Rusya ve Doğu Avrupa’ya odaklanan fonların 2022 yılının en büyük kaybedenleri arasında yer aldığı gözleniyor. Bu bölgeye odaklanan hedge fon şirketleri endeksi yüzde 50’nin üzerinde düşüş yaşamış durumda.

Hedge fon şirketlerinin yönetimi altındaki toplam varlıklar, 2021'in sonundaki 4.008 trilyon dolara kıyasla, ilk çeyreğin sonunda 4.002 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Bunlar arasında, olay odaklı yatırım fonları yılın ilk çeyreğinde en fazla sermaye artıran fonlar olurken, 27 milyar dolardan fazla kayıp yaşamalarına rağmen 12,8 milyar dolar da kazanç elde etti. Öz sermaye fonları sadece 1,9 milyar dolar yatırım getirisi elde ederken 50 milyar dolara yakın da kayıp yaşadı. Hedge fon endüstrisini ayakta tutan fonların başında ise bu çeyrekte sadece 3 milyar dolar çekmesine karşın ticaret faaliyetlerinden 37 milyar dolardan fazla kazanan makro fonlar oldu.

Hisse senedi fonları popülerliğini koruyor

Hedge fonlar arasında yönetilen varlıkların değeri bakımından bir karşılaştırma yapıldığında ise yüzde 29,49’u bu fonlarda yer alan hisse senedi fonları hala en popüler fon stratejisi olma özelliğini koruyor. Olaya dayalı fonlar yüzde 27,53 ile ikinci sırada yer alırken, göreceli değer fonları yüzde 26,05 ile üçüncü, makro fonlar ise yüzde 16,94 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Hedge fonlarının ayı piyasası yatırımları

 

Dev hedge fonlar kriptoya akın ediyor

 

Hedge fonların kaçışı borsalarda satışları tetikler mi?

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)