BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHaziran’da bütçe fazla verdi----

Haziran’da bütçe fazla verdi

Haziran’da bütçe fazla verdi
15 Temmuz 2015 - 11:26 www.finansgundem.com

Haziran ayında bütçe fazlası 3,2 milyar TL oldu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk altı ayına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçlarını açıkladı. Maliye Bakanı Şimşek Haziran’da bütçe fazlasının 3,2 milyar TL olduğunu açıkladı.

Yılın ilk yarısında ise bütçe 804 milyon TL fazla verdi. Faiz dışı fazla Ocak-Haziran’da 30,5 milyar TL; Haziran ayında ise 4,9 milyar TL oldu.

İlk yarıda bütçe giderleri yüzde 10,7 artışla 236,7 milyar TL oldu, yılın ilk 6 ayındaki bütçe gelirleri ise yüzde 12,8 arttı. Maliye Bakanı Şimşek, bütçedeki güçlü performansın vergi gelirlerinden kaynaklandığını belirterek, vergi gelirlerinin ilk yarıda yüzde 15,8 artarak 194,7 milyar TL olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'NİN TEK ÇIPASI MALİ DİSİPLİN

Şimşek, Türkiye'nin tek çıpasının mali disiplin olduğuna dikkat çekti. Şimşek, "Tekrar seçim olması olumsuz bir senaryo, bu bir anlamda 2015 yılının tamamının belirsizlikle karşı karşıya kalması demek. Ancak Türkiye'nin güçlü bir koalisyon hükümeti ile yoluna devam etmesi hepimizin arzusudur tüm iyi niyete rağmen olumlu bir sonuç çıkmaz ise Türkiye yeniden hakemlik yapacaktır" dedi.

Maliye Bakanı bütçenin koalisyon hükümeti görüşmesinin bir parçası olacağına ihtimal vermediğini belirterek 2016 bütçe sürecini başlattığını söyledi. Şimşek'in konuşmasından çıkan satır başları şöyle:

2015 yılında enflasyonda düşüş trendi söz konusu, önümüzdeki dönemde gıdada normalleşme petrolde düşük seyrin devamı olursa enflasyondaki düşüş trendi devam edebilir. (iran nükleer anlaşması) orta vadede petrol fiyatlarının düşük kalmasını sağlayabilir, jeopolitik gerginliğin azalması da Türkiye'nin lehinedir. (iran nükleer anlaşması) Türkiye ticaretini de olumlu etkileyecektir.

Genel seçim net olarak bir sonuç çıkmadı, belirsizlik bir miktar devam ediyor, tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye devam etmemiz olumlu. Özel sektör yatırımları ertelenme riski ile karşı karşıyadır, belirsizlik ortadan kalkarsa bir miktar toparlanma olabilir. Büyümede bu yıl için aşağı yönlü risklerin arttığını söyleyebilirim.

Yılın ikinci yarısında güçlü reform programının uygulanacağı varsayılıyordu, OVP'de ancak şu anda bu noktada değiliz.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)