BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHazır giyimcilerin yeni rotası Afrika----

Hazır giyimcilerin yeni rotası Afrika

Hazır giyimcilerin yeni rotası Afrika
16 Aralık 2015 - 04:19 www.finansgundem.com

Rusya krizi hazır giyimcileri alternatif arayışına itti. İHKİB'in davetlisi olarak İstanbul'a gelen 50 Kamerun firması Türk üreticilerle masaya oturdu

Türkiye’nin, üretim, ihracat ve istihdamda lokomotif sektörü hazır giyim, Rusya pazarındaki daralmaya çözüm arıyor. Uçak krizinden sonra Rusya’nın Türk ürünlerine ambargo uygulaması Türk hazır giyimcileri başka pazarlara yöneltiyor. Sadi Özdemir'in Hürriyet'teki haberine göre İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) davetlisi olarak dün İstanbul’a gelen 50 Kamerun markasının temsilcileri ile Türk üreticiler resmen masaya oturdu. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Afrika’yı iki yıl önce hedef kıta olarak belirlediklerini hatırlatarak, “Şimdi bu pazara daha fazla odaklanacağız. 2013’te Nijerya’ya 120 kişilik ticaret heyeti düzenlemiştik. Bu yılın Mayıs ayında Nijerya’dan 100 kişilik alım heyetini İstanbul’da ağırladık. Şimdi de Kamerun’dan 50 markanın temsilcisi 60 kişilik heyeti ağırlıyoruz” dedi. 

‘CEMAC’ ÜLKELERİ

Tanrıverdi şöyle konuştu: “Kamerunlu firmalar üreticilerimizle ikili görüşmeler yapacak. Osmanbey, Laleli, Merter ve Bayrampaşa’da üretim merkezlerini ziyaret edecek. 23 milyon nüfusa sahip Kamerun ile Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve Kongo ‘Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’ (CEMAC) çatısı altında birlik olmuş durumda. Aralarında gümrük, para ve mevzuat birliği bulunan bu 6 ülkenin oluşturduğu 35 milyonluk bir pazar var. Afrika’ya hazır giyim ihracatımızı üç yıl içinde ikiye katlayarak 1.5 milyar dolara çıkaracağız.”



HESAPLAR ALTÜST OLDU

Türkiye–Rusya ilişkilerinin de bir krizle heba edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Ukrayna gerginliği ve Ruble’nin değer kaybı yüzünden iki yıldır Rusya’ya ihracatımızda ciddi gerileme vardı. 2016’da bir sıçrama beklerken uçak krizi bütün hesapları alt üst etti. Dilerim sağduyu galip gelir ve kriz çok daha derinleşmeden iki büyük komşuya yaraşır olgunlukla çözüme kavuşturulur.”

100 milyonluk pazara girersiniz

Kamerun Ticaret Bakan Yardımcısı Bouba Aoussine, ülkesinin CEMAC ve çevre ülkelerle birlikte aslında 100 milyon nüfuslu bir pazarın merkezi konumunda bulunduğunu söyledi. Kamerun’un aynı zamanda bir pamuk üreticisi olduğunu da vurgulayan Aoussine, “Yılda ürettiğimiz 300 bin ton pamuğun yüzde 5’ini işleyebiliyoruz. Kalanı ham ihraç ediyoruz. Bu potansiyelimizi de geliştirebilirsiniz. ‘Kazan kazan’ ile ilişkilerin çok daha hızlı gelişeceğine umuyorum” dedi.

Bir Kamerun bize yeter mi?

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk markalarının Afrika pazarında çok beğenildiğini belirterek, “Türk ürünlerinin ‘kaliteli ve uygun fiyatlı’ olduğuna dair algı dünyada çok güçlü. Bu sayede 217 ülkeye ihracat yapabiliyoruz. Rusya ile sıkıntı yaşanıyor ve yerine yeni pazarlar koymalıyız. Bir Kamerun yeter mi? Tabii ki yetmez ama bütün Afrika’ya odaklanıyoruz. İran da büyük bir pazar. İran ile de ilişkilerimizin çok iyi olmasını arzu ediyoruz. Türk firmaları oraya akın akın yerleşmeye gidiyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)