BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHazine'den Türkiye Ekonomi Modeli açıklaması----

Hazine'den Türkiye Ekonomi Modeli açıklaması

Hazine'den Türkiye Ekonomi Modeli açıklaması
06 Temmuz 2022 - 10:19 www.finansgundem.com

Hazine, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında atılan bazı adımları sıraladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılan adımlara yer verdi.

Şirketlerin yapacakları temettü ödemelerinde stopaj oranını yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdiklerini belirten Hazine, "İş ve yatırım ortamını iyileştirerek ihracatı teşvik etmek ve istihdamı artırmak amacıyla yeni düzenlemeleri devreye aldık. İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisini 1 puan indirimli uygulamaya başladık." denildi.

Yapılan açıklamada TEM kapsamındaki adımlar şöyle:

"Teknoloji geliştirme bölgeleriyle Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde çalışan personelin, bu merkezler dışındaki çalışma saatlerinin de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesine imkân sağladık.

Ticari kredileri, ülke ekonomimizi güçlendirecek alanlarda, selektif bir yaklaşımla kullandırıyoruz.

Yatırım, ihracat ve işletme harcamalarına yönelik 60 milyar TL’lik KGF Destek Paketi’ni devreye aldık.

İhracatçılara ve turizm yatırımcılarına yüzde 9’a varan faiz oranlarıyla toplamda 150 milyar TL’lik kredi kullandırılmasını sağlayan Türk Lirası Uzun Vadeli Kredi Programı’nı uygulamaya aldık.

Konutlarda yüzde 45’e kadar enerji tasarrufu sağlanmasını desteklemek amacıyla 60 ay vadeli ve 0,99 faiz oranlı Konutlarda Isı Yalıtım Kredisi’ni hayata geçirdik.

Tasarrufların TL cinsi varlıklarda değerlendirilmesini teşvik etmek ve yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla çeşitli uygulamaları devreye aldık.

Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesabı uygulamasıyla döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payını yüzde 71’den yüzde 58’e düşürdük.

Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihracıyla toplam 83.816 vatandaşımızdan yaklaşık 6,6 milyar TL’lik talep topladık.

Tüm rafinerilerin dahil olduğu Altın Tasarruf Ekosistemini kurarak yastık altındaki fiziki altınları ekonomiye kazandırdık.

Bireysel Emeklilik Sistemindeki (BES) devlet katkısını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkardık.

Vergi düzenlemeleriyle TL cinsinden mevduat ve katılma hesaplarını teşvik ettik.

TL mevduat ve katılım hesaplarında stopaj indirimini 2022 yılı sonuna kadar uzattık.

Portföyünde TL cinsi yatırım araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlara kurumlar vergisi istisnası tanıdık.

Kur korumalı vadeli mevduat ve katılma hesapları ile altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarında yüzde 0 stopaj oranı uygulamasını 2022 sonuna kadar uzattık.

Devlet İç Borçlanma senetlerinde stopaj oranını 2022 sonuna kadar yüzde 10’dan yüzde 0’a indirdik.

Tüzel kişiler ve yurt dışında yerleşik vatandaşların YUVAM Hesabı kapsamında dönüşüm hesaplarına aktardıkları birikimlerine ilişkin getirilerde stopaj oranını sıfırladık.

Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinin bilançolarında yer alan yabancı paralarının ve altın hesaplarının kur korumalı mevduat uygulaması kapsamında TL’ye çevirmelerini teşvik eden gelir ve kurumlar vergisi istisna düzenlemelerini yaptık.

TL mevduat ve katılma hesaplarının vade sonu hesap bakiyesi kullanılarak hesap sahiplerine ilgili banka tarafından yapılan kambiyo satışlarında banka ve sigorta muameleleri vergi oranını sıfırladık."

Hazine: Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik tedbirler alınmaya devam edilecek

 

KKM'de şirketler için yeni düzenleme getirildi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum06 Temmuz 2022 12:30

    Basında önce Çin Modeli, sonra Güney Kore modeli, sonra tepkiler üzerine Türk modeline çevrilen düşük TL (bakan beyin TL en düşük seviyede bundan sonra düşmez) yüksek döviz kuru modeli ile ve dünya genelinde yaşanan sorunlar nedeniyle ve ülkemizdeki enflasyon baskısı ve kontrol altına alınamayan zamlar malesef vatandaş üzerinde çifte kavrulmuş bir durum yaratıyor. Bir an önce düzelmesi düzeltilmesi kontrol altına alınması temenni ediyorum.