BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHavalimanlarına yatırım artacak----

Havalimanlarına yatırım artacak

Havalimanlarına yatırım artacak
23 Eylül 2015 - 22:49 www.finansgundem.com

Dünyanın önde gelen havalimanlarında yeni yatırımlar yapılarak pazar payının artırılması amaçlanıyor

Uluslararası hava taşımacılığı pastasından aldıkları payı artırmak isteyen 6 büyük havalimanı, yeni yatırımlarla daha fazla rekabete hazırlanıyor. Yeni yatırımlarla en yüksek yolcu kapasitesi 200 milyon ile Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı'nda olacak, bunu 150 milyon yolcu kapasitesiyle İstanbul'da inşa edilecek yeni havalimanı izleyecek. Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yıllık raporuna göre, havacılık sektöründe geçen yıl 3 milyar 300 milyon yolcu ve 50 milyon metrik ton kargo taşındı. Sivil havacılığın ağırlık merkezi ise son yıllarda yapılan yatırım ve başlayan projelerle Orta Doğu'ya kaymaya başladı. Emirates, Etihad, Qatar ve Türk Hava Yolları gibi hızlı büyüyen ve iddialı stratejilere sahip havayolu şirketleri, bölgeyi küresel havacılık sektöründe ön planda tutuyor.

Havalimanlarında yapılan yeni yatırımlarla da pastadan alınan payın artırılması hedefleniyor. Buna göre, yeni yatırımlarla en yüksek yolcu kapasitesi 200 milyon ile Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı'nda olacak, bunu 150 milyon yolcu kapasitesiyle İstanbul'da inşa edilecek yeni havalimanı izleyecek. Yolcu kapasitesi "Pekin Daxing Havalimanı"nda 130 milyona, "Mexico Havalimanı" ile "Singapur Changi Havalimanı"nda 120'şer milyona, "Hong Kong Havalimanı"nda 100 milyona yükseltilecek. "Yeni İstanbul Havalimanı"nın, Dubai World Central - Al Maktoum Havalimanıyla rekabet etmesi bekleniyor.

YENİ HAVALİMANI 350'DEN FAZLA DESTİNASYONA UÇUŞ YAPACAK
Resmi rakamlara göre 2013-2014 arasında hizmet verilen yolcu sayısı Dubai'de yüzde 6’lık artış gösterirken, İstanbul’da bu oran yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti. İstanbul'daki yeni havalimanından 350'den fazla destinasyona uçuş yapılacak. Uzmanlara göre, bu geniş uçuş ağı yeni havalimanını dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecek. Havacılık, uzay ve savunma sanayinde danışmanlık hizmeti veren İngiltere merkezli PMI Media Küresel Havacılık Uzmanı Philip Butterworth-Hayes, İstanbul’un yeni havalimanının uluslararası hava taşımacılığında bölgenin merkezi olabilmesi için Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı ile rekabet etmek zorunda kalacağını söyledi.

Butterworth-Hayes, yerel pazardan çok, küresel pazara hizmet vererek iş yapmak isteyen bir merkez havalimanı projesinin risk içeren bir yatırım olduğunu belirtti. Tüm dünyada hava taşımacılığınn önümüzde yıllarda artacağını anlatan Butterworth-Hayes "Önümüzdeki 20 yıl içinde havayoluyla taşınan yolcu sayısı dünyanın pek çok yerinde iki katına çıkacak. Uzun vadeli havacılık trendleri, kısa mesafeli Ortadoğu ve Avrupa uçuş noktalarına hizmet vermek için ideal bir konumda olan Türkiye’de böyle bir havalimanına ihtiyaç olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL HAVALİMANI İYİ FİNANSE EDİLMİŞ
İstanbul’un rakibi olan Dubai ve benzeri şehirlerin de uluslararası hava taşımacılığı pastasından büyük pay almaya yönelik yatırımları olduğunu dile getiren Butterworth-Hayes, "Dubai'nin Al Maktoum International Havalimanı ve İstanbul’un yeni havalimanı, sivil havacılığın bölgedeki merkezi olmak için yarışacak. İstanbul'daki havalimanı, başarılı olmak için süresi 20 yıla yaklaşan gelişim planlarıyla iyi finanse edilmiş ve hızlı büyüyen yerel müşteri portföyüne sahip" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)