BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHavalimanı ile yatırımlar patladı----

Havalimanı ile yatırımlar patladı

Havalimanı ile yatırımlar patladı
28 Mayıs 2013 - 14:31 www.finansgundem.com

Bugün temeli atılan Çukurova Havalimanı Türkiye'nin 2. büyük havalimanı olacak

Stratejik konumu itibarıyla İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci önemli hava üssü olmaya aday Çukurova Havalimanı'nın temelleri bugün temelleri atıldı. Mersin ile Adana'nın ortasında, Tarsus'un Yenice- Kargılı mevkisinde kurulacak olan havalimanın Türkiye'nin güneydeki ihracat kapısı Mersin'e büyük yarar sağlaması bekleniyor. Demiryolu, karayolu, liman ve son olarak havalimanının da kurulmasıyla Mersin, dört dörtlük bir ulaşım ağına kavuşacak. İl, kargo uçaklarının da inebileceği bu havalimanı sayesinde, ihracatta da atağa geçerek antrepo merkezi olacak.
YATIRIMLAR PATLADI
Havalimanının yatırım anlamında da ilin cazibesini artırması bekleniyor. Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, şu aşamada bile gelen yatırım taleplerini karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi. İki OSB'si bulunan Mersin'e 3'üncüsünün de yapılacağını açıklayan Tekli, "Yeni OSB'ye girmek için 100 firma sırada bekliyor" dedi. 1 milyar 300 milyon dolarlık ihracat yapan Mersin'de 160 sanayici faaliyet gösteriyor. Bu firmaların yüzde 90'ı ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapıyor.
TARIMA BÜYÜK KATKI
Çukurova Havalimanı'nın Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlık taze sebze ve meyve ihracatını da patlatacağı belirtiliyor. Havalimanı, Türkiye'de taze sebze-meyvenin deposu konumundaki bölgede yer alıyor. Suudi Arabistan, İran, Irak ve Rusya'ya kara yoluyla bir haftada yapılan ihracat, hava kargoyla bir güne incek. Havalimanının Mersin'de yapılan 'Tarsus-Kazanlı Turizm Merkezi'ne de önemli katkı sağlaması söz konusu. 32 bin yataklı olması planlanan bölgede yatırımların hız kazanması bekleniyor.
HAVADA SERBEST BÖLGE KURULACAK
Havalimanının işletmecisi Çukurova Havalimanı Yapım ve İşletim A.Ş.'den alınan bilgiye göre, burada Türkiye'nin hava tarafındaki ilk serbest bölgesi kurulacak. Tarım ve diğer ihraç ürünleri antrepolarda saklanacak. Firma yetkilisi, "Çukurova, İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanından sonraki ikinci büyük liman olacak" dedi.
İŞ DÜNYASI AKTARMASIZ UÇACAK
Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütçü, Çukurova'nın Adana ve Mersin'in ticaretine ivme kazandıracağını söyledi. Sütçü, yurtdışına direkt uçmanın büyük avantaj sağlayacağını belirterek, "Yabancı misafirlerimizle toplantıları İstanbul'da yapmak zorunda kalıyorduk. Bir yere giderken aktarma yapıyorduk. Bu konuda çok rahatlayacağız" dedi.
DÜNYANIN HER TARAFINA ULAŞACAKLAR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ise, Çukurova'nın tarihi bir gün yaşadığını vurgulayarak, "Adana-Mersin arasına uluslararası bir havaalanı yapılıyor" dedi. Amacın, büyüyen Adana ve Mersin ile onun etrafında yaşayan 5 milyona varan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu anlatan Yıldırım, Adana ve Mersin'de yaşayan vatandaşların dünyanın her tarafına ulaştırılabilmesi için bu kararı aldıklarını söyledi. Adana Havalimanı'ndaki havayolu trafiği hakkında bilgi veren Yıldırım, "2013 yılında 780 bin trafik vardı; yani 780 bin yolcu havayoluyla seyahat ediyordu. Bugün havayolundan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyonu buldu" şeklinde konuştu. Adana ve Mersin'in tek havaalanıyla ileride bu gelişmeye karşılık veremeyeceğini bildiren Yıldırım, bu yüzden bölgesel havalimanını yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.
TÜRKİYE'NİN 2. BÜYÜK HAVALİMANI OLACAK
357 milyon TL'ye mal olacak Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın Türkiye'nin 2. büyük havalimanı olacağını vurgulayan Çağlayan,: "Ekonomik istikrarımız, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde sürüyor. Yarın İstanbul'da 2,5 milyar dolardan daha fazla bir yatırıma konu olacak 3. boğazın da temelini atacağız. Bunlar olmasa, dünyanın nasıl en çok ihracat yapan; Avrupa'da ekonomisi en çok büyüyen 2. ülkesi olurduk? AK Parti Hükümeti olarak 11 senede yaptığımız karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ile tüm dünyaya bağlanır hale geldik. Tarsus-Kazanlı'da temel atmaya önümüzdeki günlerde başlayacağız. Buradaki yatak sayısını da 7 bin 600'den 15 bine çıkardık." dedi

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)