BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHavacılık sektörü sıkıntılı----

Havacılık sektörü sıkıntılı

Havacılık sektörü sıkıntılı
11 Nisan 2013 - 07:34 www.finansgundem.com

THY'nin grev kararı bu sektörü korkuttu

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, THY’de alınan grev kararı başta turizm sektörü olmak üzere birçok alanda tedirginlik yarattı. Grevin günlük 50 milyon dolarlık bir zarara yol açacağı hesaplandı.
Krizin aşılması için çabalar devam ederken, sonuç alınamazsa grev sendikanın ilan tarihinden itibaren 60 gün içinde başlayacak. Ancak Bakanlar Kurulunun grevi 2 ay erteleme yetkisi bulunuyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, bu yönde mesaj verdi. Grev hayata geçirilirse, uçuş hizmeti verilmeyecek, pilot ve hostesler çalışmayacak ve tüm seferler duracak.
NE İSTİYORLAR?
Sendika uzlaşma için öncelikle geçen yıl greve destek veren ve işten çıkarılan 305 THY çalışanının işe iadesini istiyor. 305 kişiden 160’ı açtıkları davaları kazanmış ve ‘İşe iade’’ kararı almıştı. Sendika ayrıca çalışanlar için birinci 6 ayda yüzde 11, diğer altı aylık dönemlerde de yüzde 5 zam istiyor. THY yönetimi ise 6’şar aylık 4 dönem için yüzde 3 zam teklif etti.
KORKUNÇ KAYIP
THY’de greve gidilmesi halinde, yabancı turist sayısının yüzde 100’e yakın oranda düşeceği ve günlük 50 milyon dolar ekonomik kayıp yaşanacağı hesaplandı. THY geçen yıl dış hatlarda 23 milyon yolcu taşıdı. Türkiye’ye gelen turistler 2012’de kişi başına ortalama 800 dolar harcadı.
Yaklaşık 5 ay önce çıkarılan bir yasa ile stratejik olduğu gerekçesiyle grev yasağı uygulanan sektörler arasına havacılık da alınmıştı. Ancak daha sonra TBMM’de benimsenen sendikalar ve toplu sözleşme yasası ile, grev yasakları kapsamında havacılık sektörü sayılmadı. Böylece havacılığa getirilen yasak, 5 ay sonra kalktı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)