BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHava yolu şirketlerinden ABD uçuşlarına 5G ayarı----

Hava yolu şirketlerinden ABD uçuşlarına 5G ayarı

Hava yolu şirketlerinden ABD uçuşlarına 5G ayarı
20 Ocak 2022 - 00:26 www.finansgundem.com

Emirates, önceki gün aldığı ABD'ye uçuşları iptal kararını dün uygulamaya soktu. Hindistan, Japonya, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeden hava yolu şirketleri de ABD uçuşlarında iptal veya değişiklik kararı aldı

Birçok uluslararası hava yolu şirketi ABD’de 5G sistemine geçilmesi nedeniyle uçuşlarını iptal etti ya da uçak modellerini değiştirdi. Hava yolu şirketleri 5G teknolojisinin devreye sokulmasının uçaklarda teknik sorun yaratacağını iddia ediyor.

Kimi hava yolu şirketleri uçuşları tamamen iptal ederken, kimileri olası teknik sıkıntılarla en fazla karşılaşması beklenen Boeing 777 model uçakların uçuşlarını durdurdu.

ABD’deki Verizon ve AT&T şirketlerinin kablosuz hızlı hizmet teknolojisi 5G’ye bugün geçmesi bekleniyor. Ancak her iki şirket de, bu teknolojiye geçişin özellikle bazı uçakların teknik sistemlerinde arıza çıkarma riski nedeniyle havalimanları yakınlarındaki baz istasyonlarında bu geçişi durdurma kararı aldı.

5G ve benzeri teknolojiler şu ana kadar birçok ülkenin mobil ağlarında devreye sokuldu. Ancak ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) 5G’nin uçakların yükseklikölçerlerini etkileyebileceği ve görüşün az olduğu operasyonları önemli ölçüde engelleyebileceği uyarısında bulundu. ABD Federal İletişim Kurulu (FCC) ise daha önce yaptığı incelemelerde, 5G teknolojisinin hava trafiği olan bölgelerde de kullanılabileceğini belirtmişti.

Verizon ve AT&T, FAA’in uyarılarının ardından havalimanları yakınındaki baz istasyonlarında bu teknolojiyi devreye sokma planlarını askıya aldı.

“Tamamen bir sorumsuzluk”

Verizon ve AT&T’nin bu kararına rağmen birçok uluslararası havayolu şirketinin ABD uçuşlarını iptal etmesi ya da uçakları değiştirmesi dikkat çekiyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin uluslararası havayolu şirketi Emirates’ten bugün yapılan bir açıklamada, 5G’nin yaratabileceği riskler nedeniyle bazı ABD kentlerine uçuşların iptal edildiği belirtildi. Açıklamada, “Endişelerin giderilmesi için uçak üreticileri ve ilgili yetkililerle yakından temas halindeyiz ve ABD uçuşu hizmetlerimize en kısa sürede yeniden başlamayı umuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Emirates’in Başkanı Tim Clark ise CNN haber ajansına verdiği röportajda, yaşanan sorunu, hem hükümet hem de bilim ve endüstri açısından “büyük bir ihmal ve tamamen bir sorumsuzluk” örneği olarak nitelendirdi.

JAPONYA

Japonya havayolu şirketi All Nippon Airways (ANA) yetkilileri de, FAA’den ve Boeing’den gelen uyarı mesajlarını dikkate alarak Boeing 777 model uçakla gerçekleştirilen uçuşların bazılarını iptal etti, bazılarını da başka bir modelle sürdürdü.

Japonya Havayolları da Boeing 777 model uçaklarla ilgili uyarı mesajı aldıklarını belirtti ve ANA ile aynı kararı uygulamaya koydu. Bu karar, Japonya Havayolları’nın ABD’ye gelecek olan 3 yolcu uçağı, 5 kargo uçağı uçuşunu etkiledi.

GÜNEY KORE

Kore Havayolları, Hong Kong’un Cathay Pasifik Havayolu ve Avusturya Havayolları şirketleri de Boeing 777 ile yapılan uçuşlarda başka model uçakları devreye soktu. Kore Havayolları ve Alman firma Lufthansa, 777’nin yanı sıra 747 model uçakların da ABD uçuşlarını iptal ederek başka model uçaklarla uçuşları devam ettirecek.

TAYVAN

Tayvan havayolu şirketi EVA Air’den de, FAA’in özellikle Boeing 777 uçaklarının olumsuz etkilenebileceği mesajı ilettiği yönünde bir açıklama geldi ancak ABD uçuşlarının yeni takvimiyle ilgili ayrıntı paylaşılmadı.

HİNDİSTAN

Air India da, 5G nedeniyle ABD uçuşlarında değişiklik yapan havayolları arasında; şirket Chicago, Newark, New York ve San Francisco uçuşları iptal edildi.

FRANSA

Fransız havayolu şirketi Air France ise Boeing 777 uçaklarla ABD uçuşlarına devam edileceğini açıkladı.

ABD'de telefon şirketlerinin 5G'ye geçişi erteleme süresi dün doldu

ABD'nin en büyük telefon şirketlerinden AT&T ve Verizon, 5 Ocak'tan itibaren C-bandından 5G teknolojisini uygulamaya sokmayı hedefliyordu.

Federal Havacılık Dairesinin (FAA) talebi üzerine şirketler, 4 Ocak'ta 5G teknolojisine geçişi 2 hafta ertelediklerini duyurmuştu.

AT&T Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "Havacılık güvenliğinin ve 5G'nin bir arada var olabileceğini biliyoruz. Daha fazla iş birliği ve teknik değerlendirmenin tüm sorunları çözeceğinden eminiz." ifadesi kullanılmıştı.

Boeing ve Airbus, 5G teknolojisi konusunda uyarmıştı

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing ve Airbus şirketlerinin Üst Yöneticileri (CEO), 21 Aralık 2021'de ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'e, 5G telefon servisi konusunda ortak imzalı bir mektup göndererek, bunun havacılık endüstrisine büyük zarar verebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Mektupta, 5G teknolojisinin uçakların güvenli şekilde çalışma yeteneğini olumsuz etkileyeceği savunulmuş, "5G teknolojisine geçişin ertelenmesi" çağrısı yapılmıştı.

Öte yandan, 5G teknolojisine geçişi savunan sektördeki gruplar ise havacılık endüstrisini, "korku tellallığı yapmak ve gerçekleri çarpıtmakla" suçlayarak, bu teknolojiye geçişin ertelenmesiyle ekonomide 10 milyarlarca dolar kayba yol açacağı uyarısında bulunmuşlardı.

ABD'li hava yolu şirketlerinden "kaos" uyarısı

ABD'li büyük hava yolu şirketleri de 5G teknolojisinin hava trafiğinde kaosa yol açabileceği uyarısı yapmıştı.

American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines ve Delta Air Lines'ın da aralarında olduğu havacılık sektöründeki birçok şirketin yöneticisi, 5G'nin hava ulaşımı açısından yaratabileceği tehlikeye ilişkin ortak bir mektuba imza atmıştı.

Gelen tepkiler üzerine Verizon ve AT&T, havalimanlarının yakınlarındaki bazı baz istasyonlarında 5G teknolojisine geçişi durdurma kararı almıştı.

5G havayolu şirketlerinde neden karmaşa yarattı?

 

ABD'de 5G'ye ikinci erteleme

 

ABD'ye 5G endişesiyle ilk uçuş iptali Emirates'ten geldi

 

ABD'li hava yolu şirketlerinden 5G uyarısı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)