BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHava yolu şirketleri taktik değiştiriyor----

Hava yolu şirketleri taktik değiştiriyor

Hava yolu şirketleri taktik değiştiriyor
01 Eylül 2020 - 14:42 www.finansgundem.com

Hava yolu şirketleri korona virüs nedeniyle yolcu çekmekte zorlanıyor. Bu yüzden ABD’nin üç büyük hava yolu şirketi bilet değişim ücreti almayacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çok kısa bir süre önce, hava yolu şirketleri uçuş başına her kişiden neredeyse 200 dolara varan bilet değişim ücreti alarak, yıllık milyarlarca dolar getiri elde ediyordu. Ancak bilet değişim ücreti talep etmeye devam edebilmeleri uzun bir zaman alacak.

Korona virüs pandemisi Mart ayından itibaren hava yolu ulaşımına talepleri oldukça azalttı. Hava yolu şirketleri bu durum karşısında yeni bir strateji geliştirerek yolcularına ücret ödemeden biletlerinde değişiklik yapma fırsatı sundu. Ancak bilet değişim ücretlerinin kaldırılması geçici bir önlemdi. Pazar günü, United bilet değişimi için aldıkları ücretleri tamamen kaldırdığını açıkladı.

United CEO’su Scott Kirby, “müşterilerimize nasıl daha iyi hizmet verebileceğimizi sorduğumuzda, gelen ilk önerilerden biri bilet değişim ücretlerinin kaldırılmasıydı” dedi. “Zor zamanların ardından, hava yolu şirketleri ayakta kalabilmek için zor kararlar aldı ve bu kararlar bazen müşteri memnuniyeti pahasına gerçekleşti. United Airlines bu krizden çıkarken müşteri memnuniyetini temel alacak” dedi.

Şirketin iki ana rakibi Delta Air Lines ve American Airlines’dan da cevap gecikmedi. İki şirket de pazartesi günü, bilet değiştirme ücretlerini tamamen kaldırdıklarını açıkladı.

Delta CEO’su Ed Bastian, “daha önce de söylediğim gibi, esneklik konusuna sektörün daha önceki yaklaşımından farklı bir şekilde yaklaşmalıyız ve bugünün açıklaması da müşterilerimize, sektöre yön veren bir esneklik ve hizmet sunduğumuzun kanıtı” dedi.

American Airlines’ın Maliye Müdürü Vasu Raja da yaptığı açıklamada “American, seyahat planları değişenlere her zamankinden daha fazla esneklik ve kolaylık sağlıyor” dedi.

Amerika’nın dördüncü büyük hava yolu şirketi Southwest (LUV), daha önce bilet değişikliği ücreti almamıştı. Sektör uzmanlarına göre benzer daha küçük hava yolu şirketleri de ulusal hava yolu ulaşımının %80’ini karşılayan bu büyük dört şirketin kararının ardından bilet değişikliğinden ücret almayabilir. Sektör danışmanı Michael Boyd “bu büyük bir hamle. Diğer önemli hava yolu şirketlerinin de bu yolu izlemeleri gerekecek” dedi.

Sektör genelinde, değişiklik ücretleri, 2019 yılında 2,8 milyar dolarlık bir getiri sağlamıştı. Bu karlı ücretleri geride bırakmak, hava yolu şirketleri ve yolcular arasındaki güç dengesinin müşteri tarafına geçtiğinin altını çiziyor. S&P’nin hava yolu şirketleri uzmanı Philip Baggaley, bunun oldukça sıradışı olduğunu söyledi.

Havayolu şirketleri yaz başlangıcından bu yana orta seviyede bir iyileşme yaşıyor. Yaz sonu seyahatlerin bitmesine bir hafta kalmışken, yolcu çekmek için yapabilecekleri her şeyi yapmaları gerekiyordu.

Cowen’ın hava yolu şirketleri analisti Helane Becker, “hava yolu şirketleri iyi kazanç sağlayamadıkları bir noktada. Eğer bu strateji değişikliği insanları hava yolu ulaşımına çekerse, onlar için pozitif bir gelişme olacak” dedi.

Becker aynı zamanda, geçmişte ödenen bilet değişikliği ücretlerinin büyük bir bölümünün iş seyahatlerinde gerçekleştiğini ancak birçok iş seyahatinin halihazırda askıya alındığını hatırlattı. “Eğer iş için seyahat etmek istiyorsanız, kurumsal müşterilerinizin sizi ofislerine kabul edeceklerini sanmam” dedi.

Korona virüsle birlikte şirketler de geçmişte olduğu kadar hava yoluyla yapılan seyahatlere ihtiyaç duymuyor. Hava yolu danışmanı Boyd, “hava yolları evlerinde Zoom ve Skype tuşlarına basan insanlardan olabildiğince fazla kişiyi çekmeye çalışıyor” dedi.

Böylelikle hava yolu şirketleri, tatil amaçlı seyahat eden insanlara eskiden olduğundan çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Geçmişte tatil amaçlı seyahat eden insanların planlarıyla ilgili fazla bir değişiklik olmazdı. Ancak şimdi, yeni karantina kuralları ve kısıtlamalarla, kimsenin planı kesinlik kazanamıyor.

ABD'li hava yolu devi tarihinin en büyük işten çıkarmasına hazırlanıyor

 

Hava yolu şirketlerinin iyileşme için yolu uzun

 

Hava yolu şirketlerinde kriz büyüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)