BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHastaları artık hekimler değil, teknikerler entübe edecek----

Hastaları artık hekimler değil, teknikerler entübe edecek

Hastaları artık hekimler değil, teknikerler entübe edecek
25 Kasım 2021 - 14:00 www.finansgundem.com

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları, Sağlık Bakanlığı’nın 20 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle ‘entübasyon’ görevini 11 yıl eğitim almış uzmanlar yerine teknikerlere vermesine tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Meslek Mensupları ve Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile anestezi teknisyeni ve teknikerlerine hastaları entübe etme (Soluk borusuna tüp yerleştirme)  görevi verilmesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının tepkisine neden oldu.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının 6 yıl Tıp Fakültesi okuduktan, 5 yıl da uzmanlık eğitimi aldıktan sonra yaptıkları bir işlemin 2 yıllık teknisyenlere verilmesini, “Bundan sonra ameliyatları da cerrahların yapmasına gerek yok denilebilir” tepkisini gösterdi.

Tepkinin tekniker, teknisyen ve diğer sağlık personelinin yetersizliği anlamına gelmediğini, ancak 11 yıllık bir eğitim ile yapıldığında bile çok büyük riskler taşıyan uygulamaların uzman yetkinliği ile yapılmadığında kaotik ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi.

YÖNETMELİK YÜZ YIL GERİYE GÖTÜRÜYOR

Entübasyon'un tecrübe kazanmış hekimler için bile büyük problemler barındırabildiği, anestezi ile ilgişkili en fazla  ve ölümcül komplikasyona neden olan işlem olduğunu belirten Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları, “Sağlıkta ileri doğru ciddi hedefler koymuş karar vericilerin bu yeni yönetmelik ile konuyu yüz yıl geriye götürme eğilimlerini görmezden gelemeyiz. Sağlık işi kırılgandır, sağlık işi ciddidir. İşin ciddiyeti de ayrıntılarda gizlidir. O ayrıntılardan ödün verilmeye başlanırsa bu felaketin başlangıcı olur” denilerek ortaya çıkabilecek iki tehlikenin, genç hekimlerin meslekten soğuması ve sağlık hizmetlerinde kaos olduğu belirtildi.

TARD YASAL YOLA BAŞVURUYOR
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) yayımlanan yönetmeliğin hazırlanma sürecinde bakanlığın on üniversiteden görüş istediğini, ancak çıkan yönetmelikte bu görüşlerin dikkate alınmadığını açıkladı. TARD yönetmeliğin yasal düzenlemelere aykırı olduğunu, iptali için yasal sürecin başlatılacağını duyurdu.

ENTÜBASYON NEDİR?

Covid-19 salgınıyla kamuoyunda çokça dile getirilen soluk borusuna tüp yerleştirme işlemidir. Her hastanın boynunun, boğazının, dilinin yapısı farklı olduğundan çeşitli tıbbi cihazlar kullanılır.

Yapılması kritik olduğu kadar zor bir işlemdir. Tüpün soluk borusuna yerleştirme süresi bir insanın nefessiz kalabildiği süre kadardır. Entübasyonun başarısız olması hasta için ölümcüldür.

Bu nedenle Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları konuyla ilgili 11 yıllık eğitim alırken, teknisyenlerin eğitim müfredatında ise entübasyonu yapacak hekime özel araç gereçleri hazırlamak, ilaç ve malzeme gereksinimi öğretiliyor.

Sağlık Bakanlığı korona virüs rehberini güncelledi! Merak edilen sorulara yanıt

 

Sağlık Bakanlığı solüsyon iddialarını yalanladı

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ayhann21 Eylül 2023 23:15

    Burda mesele tekniklerin entübasyon yapması değil,yetki verilmesi. Zaten çoğunu onlar yapıyorlar. Asıl mesele ilerde özellikle özel hastanelerde anestezi uzmanı yerine maliyet düşürmek için teknisyen çalıştırma eğiliminin artacak olması. Tabiki bu da özel de anestezi uzmanı ucretlerini etkileyecektir.

  • Sinannn25 Kasım 2021 22:30

    Anestezi doktorlarının yetki ve sorumluluklarını teknikerlere vermeye başlamak bir kar topu etkisi yaratacaktır.

  • Anestezi Teknikeri25 Kasım 2021 21:23

    Entübasyon işlemi yetkisiz bir şekilde anestezi teknikerlerine anestezi uzmanları ve yönetim tarafından yaptırılırken neden anestezi teknikerlerinin 2 yıllık yüksek okul mezunu oldukları göz ardı ediliyordu. Anestezi teknikeri acil olmayan durumlarda bu yetkisiz görevlendirilmelere karşı bu savunmaları yaptığında mobinge uğrarken, yada hasta covid olduğu için anestezi uzmanı odasından çıkmak istemediği için, yada mavi kodda koşmak istemediği için teknikeri entübasyona yollarken ve bu durumlar TARD’a da bildirildiğinde anestezi teknikeri 2 yıllık yüksek okul mezunu değil miydi? İcabına gelmek istemediği, üzerini değiştirmek istemediği, odasından çıkmak istemediğinde anestezi teknikeri entübasyon işlemini yapmak zorunda kaldığında 2 yıllık yüksek okul mezunu değil miydi? Ambulansa Paramedik yanına entübasyon yapsın diye anestezi teknikerini yollarken, itiraz eden anestezi teknikerleri yerine yönetimin yanında dururken, o zaman da 2 yıllık yüksek okul mezunu değil miydi?

  • Anestezi Teknikeri 25 Kasım 2021 21:15

    Paramedik entubasyon yetkisi 2009 yılında resmi gazetede yayınlanmıştır. 1998 yılında ilk defa ameliyathaneye stajyer olarak başladığımda anestezi uzmanları ilk olarak entubasyonu öğretti. Daha sonra uzman olmadan hasta uyutulan devlet hastanelerinde de staj yaptım. Anesteziyoloji bilimi entubasyondan ibaret olmadigi gibi, infial yaratan yönetmelik covidli hasta entube etmek istemeyen anestezi uzmanlarının teknikeri riskli alan ve hastalarda gorevlendirmesi nedeniyle cimer üzerinden gelen binlerce şikayet üzerine oluşturulmuştur. Uzmanlar kendi içlerindeki tutarsizliklari çözüme ulaştırmalı ve kamuoyunu yanlış yönlendirmemelidir. Anestezi teknikerligi eğitimi 3.dunya ülkelerinde bile 3 yıl ve üzeri iken tartışılması gereken asıl konu bu kadar kritik bir işi hele pandemi döneminde online eğitim ile mezun olunan yetersiz eğitim nosyonudur.

  • Anestezi Teknikeri25 Kasım 2021 20:20

    Anestezi Teknikerine sahada yapmadığı bir işin yetkisi verilmemiştir. Covid döneminde entübasyon yapmak istemediği için teknikerine zorla entübasyon yaptıran uzmanlarla yüzlerce meslektaşımız çalıştı. İcap nöbetine çağırıldığı halde gelmeyen anestezistleri meslektaşları görmüyor mu? Hasta takibinin entübasyon becerisinden çok daha önemli olduğu süreçte uzmanlar neden hasta başında değil? Hastayı uyutup odaya bir daha uğramayanlar? O zaman teknikerleri mavi kod ekibine de dahil etmeyin. Ambulansta entübasyon yetkisi olan Acil Yardım Teknikerleri de önlisans mezunudur, iki yıl eğitim alırlar. Entübasyon işi elbette çok önemli, hastaların hayatını düşünen anestezi uzmanlarını sadece ameliyat odalarında değil, ambulanslarda da görmek istiyoruz.