BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHanke merkez bankalarını yorumladı----

Hanke merkez bankalarını yorumladı

Hanke merkez bankalarını yorumladı
20 Ocak 2015 - 10:18 www.finansgundem.com

Ekonominin dev ismi Prof. Hanke, kritik haftada Finans Gündem’in sorularını yanıtladı

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM/ÖZEL HABER

Dünyanın en önde gelen ekonomistlerinden olan Prof. Steve Hanke, Finans Gündem’e verdiği özel röportajda Avrupa Merkez Bankası'nın baskı altında olacağını vurgularken, mevcut uluslararası ve ulusal koşullarda TCMB’na faiz oranı politikasına yönelik öneride de bulundu.
 
Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Profesörü olan Prof. Hanke bu hafta Türkiye ve uluslararası ekonomi gündeminde ön sıralarda yer alan TCMB ve Avrupa Merkez Bankası toplantılarına ilişkin olarak Finans Gündem’in sorularını yanıtladı.
 
-TCMB’nin  bugün düzenleyeceği aylık Para Politikası Kurulu toplantısında Hindistan, Mısır ve Peru’daki faiz indirimlerinden sonra bazı ekonomistler Faiz indirimi bekliyor. Özellikle Türkiye’nin ithalatının %90’ını oluşturan ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten faydalanması da bu beklentiyi güçlendiriyor. Siz TCMB’nin mevcut uluslararası koşullar çerçevesinde nasıl bir politika izlemesini bekliyorsunuz?
 -Dünya piyasalarının şu anki dalgalı ve belirsiz durumu ve Türkiye’deki mevcut gelişmeler göz önüne alındığında Türkiye Merkez Bankası’na şu anda mevcut faiz oranı politikasında değişiklik yapmamasını öneririm.

-Avrupa Merkez Bankası’nın bu hafta 22 Ocak’ta düzenleyeceği toplantı Euro Bölgesi’nin kaderini değiştirebilir. Devlet tahvili alımını da içeren parasal genişleme kararına yol açan gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
 -Euro Bölgesi’nde banka regülasyonları bankaları verdikleri kredileri azaltmaya (deleverage) ve bilançolarını küçültmeye zorluyor. Bu da kredi arzını azaltıyor ve Euro Bölgesi ekonomisini öldürüyor. Hükümetler bankaları verdikleri kredileri azaltmaya zorladıkça, Avrupa Merkez Bankası aşırı agresif ve yanlış yönlendirilmiş banka regülasyonlarının yol açtığı zararı hafifletmek için bir çeşit parasal genişleme uygulaması yönünde ağır baskı altında olacak.
 
-Bu hafta Avrupa Merkez Bankası tarafından alınacak parasal genişleme kararı Euro Bölgesi için bir sihirli değnek olabilir mi? Plan işleyebilir mi?
-Parasal genişleme Euro Bölgesi için bir sihirli değnek olmayacak. Çünkü Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi para arzının sadece %10’unu sağlıyor. Eğer Avrupalı yetkililer Avrupa parasının %90’ını sağlayan bankalara baskı uygulamaya devam ederlerse Euro Bölgesi sorunlu kalmaya devam eder.
 
 

Special interview  with Prof. Hanke for FinansGundem
 
 Steve Hanke is  a Professor of Applied Economics at The Johns Hopkins University,  one of the most influential economists of the world,  has answered FinansGundem’s questions regarding The Central Bank of Turkey and European Central Bank’s meetings which will be held this week. He stated that he would advise to the Turkish Central Bank to make no changes in its current policy rate.
 
The central bank will hold its monthly Monetary Policy Committee (PPK) meeting on Tuesday, with some economists expecting it to cut rates after cuts from the India, Egypt and Peru. Turkey benefits from the slide in oil prices because the country imports more than 90 percent of its crude oil. How do you evaulate the current positon of Turkish Central Bank within the framework of  current international developments?
 
 Given the current unsettled and volatile state of the world markets and the current state of affairs in Turkey, I would advise the Turkish Central Bank to make no changes in its interest rate policy at present.
 
 We know the ECB’s meeting could be game changer  for the eurozone in this week. Big things are coming by new quantitative easing plan  but how would you sum it up?
 
Bank regulations are forcing banks to deleverage and shrink their balance sheets. This is reducing the supply of credit and killing the Eurozone economy. As long as governments continue to force banks to deleverage, the ECB will be under heavy pressure to introduce some form of QE to mitigate the damage being done by over-aggressive and misguided bank regulations.

Could it be the silver bullet for ECB?   Will the ECB plan  work? 
 
 QE will not be a silver bullet for the Eurozone because the ECB only produces about 10% of the Eurozone’s money supply. If the European authorities keep squeezing banks that produce 90% of Europe’s money, the Eurozone will remain troubled.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)