BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatHangi meslekte çalışan erken emekli olabilir----

Hangi meslekte çalışan erken emekli olabilir

Hangi meslekte çalışan erken emekli olabilir
06 Mayıs 2019 - 08:33 www.finansgundem.com

Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, köşesinde hangi mesleklerden erken emekli olunabileceğini yazdı. İşte Bülbül'ün yazısı...

Bazı zor mesleklerde yıpranmaya tabi çalışmalar hem daha fazla süre olarak değerlendirilir hem de emeklilik yaşını geri çeker. En yüksek fiili hizmet zammı madencilere uygulanıyor.

Bazı mesleklerde çalışanlar, yaptıkları işin zorluğu nedeniyle erken emekli olma hakkına sahip. Bu kişiler fiili hizmet süresi zammına yani yıpranmaya tabidirler. Fiili hizmet zammı kapsamında çalışanlar daha erken yaşta emekli olabilir. En yüksek fiili hizmet zammı madencilere uygulanıyor. Madende çalışan işçilerin her bir yıllık çalışması 1.5 yıl olarak değerlendirilir.

10 YIL ÇALIŞMA ŞARTI

Fiili hizmet süresi zammı uygulamasında yer altında çalışanlar hariç olmak üzere üst sınır söz konusu. Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslek gruplarında ise en az 10 yıl çalışmış kişiler erken emeklilik kazanır. Madencilerde sürenin tamamı yaştan indirilir. En az 5 yıllık bir madencinin emeklilik yaşından 2.5 yıl indirilir. Madende 10 yıl çalışan işçinin 5 yıl daha erken emekli olması mümkün.

İşverenin SGK bildirimlerini düzenli olarak kontrol edin

Bu mesleklerde çalışanların fiili hizmet süresi zammı hakkından yararlanabilmeleri için, işverenlerin bu kişileri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde belirtilen belgelerle SGK’ya bildirmesi gerekiyor. Bu şekilde bildirim yapılmadığı taktirde fiili hizmet süresi zammı uygulanmaz. Bu nedenle fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki mesleklerde çalışanların düzenli olarak aylık prim ve hizmet belgelerini kontrol etmeleri ve bildirimin doğru bir şekilde yapıldığını kontrol etmeleri çok önemlidir.

İŞTE O MESLEKLER

- Kurşun ve arsenik işleri: 60 gün

- Cam fabrika ve atölyeleri: 60 gün

- Çimento fabrikaları: 60 gün

- Termik santrallar: 60 gün

- Alüminyum fabrikaları: 60 gün

- Demir ve çelik fabrikaları: 90 gün

- Döküm fabrikaları: 90 gün

- Yeraltı işleri: 180 gün

- TSK, Jandarma: 90 gün

- Emniyet: 90 gün

- İtfaiye: 60 gün

- Basın ve gazetecilik: 60 gün

- TBMM üyeleri: 90 gün

-Ceza infaz kurumu müdürü: 90 gün

Yer altına inmeyenin hakkı yok

Fiili hizmet süresi zammından, belirtilen mesleklerde çalışanlar ve risklerle bir fiili karşılaşan sigortalılar yararlanabilir. Yani madende çalışmakla beraber yer altına girmeyen ve yönetici konumundaki bir kişinin bu haktan yararlanması söz konusu değildir. Bu durumdaki kişiler SGK’ya fiili hizmet süresi zammıyla bildirilseler bile SGK bu süreleri iptal edebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yiğit12 Mayıs 2019 23:45

    Dokuma fabrikalarında çalışanlarda erken edilmesi gerekir.yüksek ses ve yüksek nem maruz kalınılıyor