BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHalka arzlarda artış yaşanacak!----

Halka arzlarda artış yaşanacak!

Halka arzlarda artış yaşanacak!
05 Mayıs 2015 - 15:26 www.finansgundem.com

SPK Başkanı Ertaş, halka arzların teşvik düzenlemesinin etkisiyle üçüncü çeyrekte hızlanacağını, ikincil halka arzların da olacağını söyledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, şirketlerin sermaye artırımına yönelik teşvik düzenlemesinin etkisiyle üçüncü çeyrekte halka arzlarda artış yaşanacağını; yürütülen görüşmeler doğrultusunda sonbahardan itibaren ikincil halka arzların da beklendiğini söyledi.  Ertaş, bunlar arasında önümüzdeki günlerde halka arz edilecek olan Ak Gıda ve Global Liman gibi büyük ölçekli başka arzların da olacağını söyledi.
 
Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (Koteder) tarafından düzenlenen Kurumsal Yönetim Konferansı'nda Reuters'a yaptığı değerlendirmede Ertaş, global risk algısında bir değişim yaşandığını ve şirketlerin daha fazla borçlanarak büyümesinin sürdürülebilir olmadığını belirtti.
 
Bu nedenle sermaye artışı ve halka arz gibi öz kaynakla büyüme yaklaşımının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ertaş, "Uzun bir aradan sonra üç şirket halka arz edilecek. Bu özlediğimiz bir tabloydu. Ama asıl önemlisi, 7 Nisan'da getirilen vergi teşviki ile birlikte pek çok borsa şirketinin sermaye artırımı yapmak, yeni şirketlerin de sermaye artırımı ile halka açılmak üzere bizimle yaptığı görüşme trafiğinde ciddi bir artış var. Bunlar yaz dönemini hazırlıkla tamamlayacak, sonbahardan itibaren halka arzlar hızlanacak" dedi.
 
7 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile, şirketlerin nakit sermaye artışında, artırılan tutar üzerinden; ticari kredilere uygulanan faiz oranının 1.5 katı kadar tutarı kurumlar vergisi matrahından indirme hakkı verildi. Örneğin bir şirket 100 lira kredi kullandığında 10 lira faiz ödüyorsa; onu 10 lira gider olarak yazıyor. Eğer bu şirket 100 lira kedi yerine 100 lira sermaye artırımı yaparsa, 15 lira finansman gideri yazabilecek.
 
Vergi teşviki ile birlikte ikincil halka arzlarda da artış yaşanacağını söyleyen Ertaş, "Sermaye piyasalarımızın önemli sorunlarından biri de halka açıklık oranlarının düşük olması. Bu teşvik, onlara da vergi indirimi avantajı sağlıyor. Bir taraftan yeni şirketler gelirken, bir taraftan da mevcutların halka açıklığını artıracak" dedi ve ekledi:
 
"Halka arza büyük şirketlerin daha fazla yöneleceğini düşünüyoruz. Şu andaki görüşme trafiğimiz de öyle. İkincil halka arzlarda da birkaç şirketin başvurusu var."
 
 Ertaş, halka arzların konjonktürel olarak düşük kaldığı yaz aylarını durağan geçireceklerini; ve şirketlerin yazlarındaki hazırlık çalışmalarının ardından sonbahardan itibaren ise halka arzların hızlanacağını belirtti.
 
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) raporuna göre, 2014 yılında Borsa İstanbul'da 13 şirket toplam 714 milyon liralık halka arz gerçekleştirdi. Ertaş, derinliği kalmayan hisselerin borsadan çıkışları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise; borsadan çıkış konusunda üç şirketin çıkışını onayladıklarını, başvurusu bulunan diğer üç şirketin işleminin sonlandırılmasının ardından şu aşamada başka çıkış olmayacağını söyledi.
 
Ertaş, "Bu şirketlerin tamamı, ana hissedarında sahiplik değişimi olan şirketler. Sahiplik değişince çağrı yapılıyor, o zaman da halka açıklık oranı yüzde yarım, yüzde bir gibi kalıyor. Bunlar da derinliği olmadığı için piyasada fiyat oynaklığına yol açıyor. Biz de bunların çıkmasını istiyoruz ki piyasadaki fiyat oluşumu sağlıklı olsun" diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)