BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporHakemlik artık hobi değil----

Hakemlik artık hobi değil

Hakemlik artık hobi değil
15 Ağustos 2015 - 06:34 www.finansgundem.com

Türkiye'de futbol hakemliği ek iş ve hobi olmaktan çıktı. 15 bin TL sabit maaşlı profesyonel hakemler ayda 3 maç yönetmeleri halinde 30 bin TL alacak

Süper Lig’de hemen hemen her maç sonrası kararları tartışılan hakemler, artık sahada profesyonel’ olarak düdük çalıyor. Böylece futbol hakemliği ek iş veya hobi olmaktan çıkıp meslek haline geliyor. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'teki haberine göre ilk etapta 6 hakem profesyonelliğe adım atarken bu sayı bu sezon 9’a yükseltildi. Profesyonel bir hakem 3 maç yönettiği taktirde aylık geliri 30 bin lirayı geçecek. Böylece geçim derdiyle uğraşmayacak olan hakemlerin, Avrupa ligleri seviyesine ulaşması planlanıyor. 

MAAŞI 15 BİN LİRA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından geçtiğimiz sezon hakemlerin maç başı ücretlerine yüzde 90’a yakın zam yapılmıştı. 6 hakem ise sezon sonuna doğru profesyonel hakemliğe adım attı. Sezon başında bu rakam 9’a yükseltildi. Süper Lig’de bir maçta düdük çalan hakemler maç başına harcırahlarla birlikte 6 bin liraya yakın para kazanıyordu. Ancak her hafta düdük çalamayan hakemlerin hemen hepsi ek iş yapıyor. Bu durumun önüne geçmek için başlatılan profesyonel hakemlik uygulaması ile hakemler bir ay boyunca görev yapmasalar bile 15 bin lira maaş alacaklar. Böylece hakemlik de bir meslek haline gelmiş oluyor. Bu uygulamanın ise önümüzdeki yıllarda tüm hakemleri kapsaması bekleniyor. 

MESAİ 9’DA BAŞLIYOR

Profesyonel hakemliğe adım atanlar her sabah saat 9.00’da Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) İstanbul Riva’daki tesislerinde mesaiye başlıyor. Haftanın 3 günü Riva’da çalışmalarda bulunuyorlar. Mesai saatlerinde antrenmana çıkan ve periyodik olarak fizik-kondisyon testlerine tabi tutuluyorlar. Sistem oturduktan sonra her gün tesislere gelecekler. Buradaki çalışmalarının yanında seminerlere de katılacaklar. Profesyonel olmayan hakemlerin ise sabit geliri bulunmuyor. Süper Lig’de düdük çalan ve sözleşme imzalamayan bir hakem maç başı 5 bin 750 lira kazanıyor. Bu hakemler ayrıca 750 lira ile 1500 lira arasında harcırah alıyorlar. Bu rakam 1. Lig’de ise daha da düşük. Bu ligde düdük çalan hakem maç başı 1600 lira alıyor. Bu rakam amatör liglerde düdük çalan hakemler de ise 130 liraya kadar düşebiliyor. Hakemler kötü performansı sonrası bir kaç hafta dinlendirilebiliyorlar.

AVRUPA’DA 50 BİN EURO’YU BULUYOR

TÜRKİYE’de hakemler ilk defa sabit gelire kavuşurken, Avrupa’da birçok ligde profesyonel hakemlik yapılıyor. Bu liglerin başında ise İngiltere Premier Ligi geliyor. Bu ligde düdük çalan bir hakemin yıllık ortalama geliri 100 bin Euro’yu geçiyor. Dünyada en çok kazanan hakemler ise İspanyollar. Bu hakemler maç başına 6 bin Euro para alıyor. Avrupa maçlarında da daha çok boy gösteren İspanyolların yıllık geliri 180 bin Euro’ya yaklaşıyor. Avrupa genelinde ortalama bir hakemin yıllık geliri ise 50 bin Euro civarında.

Hakem olmak için ne yapmalı

Hakem olmak için lise ve dengi okul mezunu ve en az 18, en çok 26 yaşında olmak gerekiyor.
Sağlık şartları da hakem olmak için en önemli kriterler arasında. Bunun için tam teşlekküllü hastaneden ‘Hakemlik Yapabilir’ onaylı sağlık raporu almak gerekiyor.
Tüm kriterlere uysanız da bazı fiziki şartlar öne çıkıyor. Hakem olmak isteyen bir ekeğin en az 1.70 metre, kadınların ise 1.65 metre boyunda olması şart. 
Tüm bu kriterleri yerine getiren bir hakem adayı ‘Anadolu Üniversite’nin internet sitesinden Hakem Eğitim’i programına kayıt yaptırması lazım.
Sınavlar ve eğitim için 200 liralık bir ödeme gerekiyor.
Eylül ayında açılacak kurslarda 12 hafta süren eğitimler başlıyor. 
12 haftanın sonunda “Hakem Eğitimi Sınavı”na katılınıyor.
Hakem Eğitimi Sınavı sonucunda “Hakemlikte Psikososyal Yaklaşımlar ile Hakemlikte Performans ve İşbirliği” derslerinden 50 ve üzeri puan, “Futbol Oyun Kuralları” dersinden 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılıyor.
Sınavlarda başarılı olan aday hakemler işlemler için TFF ve MHK’ye başvuruyor. 
Performans ve eğitim durumlarına göre hakemler sınıflandırılıyor. 
“Profesyonel Hakemlik” için ise TFF ve MHK’nin yaptığı değerlendirmeler öne çıkıyor. FIFA kokartı takmaya hak kazanan hakemler profesyonelliğe adım atıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)