BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHakan Aran: İş Bankası'nın böyle bir hedefi yok----

Hakan Aran: İş Bankası'nın böyle bir hedefi yok

Hakan Aran: İş Bankası'nın böyle bir hedefi yok
28 Kasım 2022 - 06:56 www.finansgundem.com

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TL mevduat oranının ülke için yararlı olmadığını ifade ederek müşteri tercihlerine saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bankacılık sektöründe TL mevduat oranına göre getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğu hakkında birtakım uyarılarda bulundu.

Şebnem Turhan'a konuşan Aran, bankasının TL mevduatta yüzde 50 oranını yakalamaya yönelik bir hedefinin olmadığını ve İş Bankası’nın bu konuda yanlış bir adım atmayacağını belirtti. Uygulamanın sektör için zorlayıcı süreçler getirebileceğini ifade eden Aran, bunun sonuçlarına katlanacaklarını kaydetti.

Aran öte yandan, yüzde 50 TL mevduat hedefinin ülke için yararlı olmadığını ifade ederek müşteri tercihlerine saygılı olunması gerektiğini vurguladı.

Genel Müdür Hakan Aran, Merkez Bankası’nın yabancı para mevduat oranına göre menkul kıymet tutma zorunluluğu miktarını ve yılbaşından itibaren TL mevduat oranı yüzde 50’nin altında kalanlara daha fazla alım zorunluluğu getirmesi hakkındaki endişelerini dile getirmişti. 

Alınan karara yönelik değerlendirmelerde bulunan Hakan Aran, uzun vadeli ve düşük faizli tahvil tutma zorunluluğunun bankaları riske açık hale getirdiğini vurgulamış ve serbest piyasa ekonomisi koşullarına dönülmesini istemişti.

''Ülke için yararlı bir şey değil''


İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, geçtiğimiz hafta İzmir’de girişimcilik şubesi açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Makroihtiyati tedbirde bir değişiklik olmadığını hatırlatmasının ardından endişelerini dile getirerek net bir mesaj verdiğini söyledi: 

“Böyle bir hedefimiz olmayacak, böyle bir hedef arkadaşlara da vermedim. Çünkü bunun ekonomi için, ülke için yararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bunun herhangi bir faydası olduğuna inansam zaten gönülden gelerek destek olurum. Bu durum zorlamayla bir yere vardırılacak olan bir konu değil. Hem altını çizdiğim şey var, müşteri tercihlerine saygılı olmak gerekir dedim. İşte o saygı çerçevesinde biz işimizi teknik olarak yapıyoruz onun sonuçları neyse de onun sonuçlarına katlanıyoruz.” 

Aran, bu sonucu değiştirmek için İş Bankası’nın yanlış bir adım atmayacağını veya yanlış adım atılmasına neden olacak bir durum olduğunu gördüğünde de gereken uyarıyı yapacağına da dikkat çekti:

“Çünkü o yanlış adımdan çekindiğim için o uyarıyı yapıyorum. Mesaj çok netti arkasında duruyorum ama biz banka olarak herhangi bir aksiyon almıyoruz.” 

Kurumlar adapte olmaya çalışıyor

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, finansa erişimde kesinlikle bir ciddi sıkıntılar olduğunu, erişim sorununun hala devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Bir şeyi çok tekrarlamanızın bir anlamı yok, çünkü konunun değerini düşürüyorsunuz ve artık konunun önemi de kaybolmaya başlıyor. Bu sorunlar hayatımızda var ve bu sorunlarla yaşamayı öğreniyoruz. Çünkü bizim en büyük özelliğimiz uyum sağlayabilmektir. Türk insanı, bu coğrafyada yaşayan insanlar bu tür belirsizliklere hızlı adapte oldukları için varlar. Hele kurumlar bu kadar yıldır buna çabuk uyum sağladıkları için varlar. O nedenle ortada bir belirsizlik hakim, yaratılıyor, dediğim şeyler yerinde duruyor ama artık kurumlar ve herkes ona adapte olmaya çalışıyor ve ona göre bir strateji belirliyor. Onda da herkes son derece başarılı olduğunu görüyorum. Ustalıkla bu ihtiyacı yönetebiliyor.” 

''Gücümüzü daha verimli kullanabiliriz''


Aran, serbest piyasadan uzaklaşmanın piyasadaki dengeyi bozduğunu ifade ederek aşırı regülasyonun kaçınılmaz olduğuna dikkati çekti:

“Bir kere serbest piyasanın dinamiklerinden uzaklaşmaya başladığınız zaman aşırı regülasyon kaçınılmaz hale geliyor. Belirsizlik ve regülasyon birbirini doğuran bir şey. Piyasanın kendi dengelenme mekanizmaları var. Yıllardır alışık olduğu ve ekonomideki yanlışlıkları düzelten doğal dengeleme mekanizmaları var. O dengeleme mekanizmaları doğal ortamında işler. Onu bozduğunuz zaman o mekanizmalar devreye girmediği için sizin her seferinde regülasyonla müdahaleyle o dengeyi sağlamanız lazım. Bir şeyin doğal olanıyla insan eliyle yapılanı arasındaki efor tartışılmaz. Şimdi o efor için enerji harcıyoruz. Bu da çok da bir şey kazandırmıyor. Gücümüzü daha verimli kullanabiliriz.” 

 

Hakan Aran: Tarımdaki hikayeyi teknolojiyle değiştirebiliriz

 

İş Bankası GM Hakan Aran: Yeni ürün sayesinde nefes aldık

 

Hakan Aran: Bu iyileşme kıymetli, fırsatı kaçırmamalıyız

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E g.28 Kasım 2022 14:11

    ENFLASYON %80 İKEN ÇOK DÜŞÜK VADESİZ/VADELİ MEVDUAT FAİZLERİYLE BANKAYA PARA YATIRMAK PARA MUM GİBİ ERİYECEĞİNDEN/DEĞER KAYBEDECEĞİNDEN AKLI İŞLETMEMEK OLUR