BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHaftaya başlarken dolarda yükseliş, euro yatay----

Haftaya başlarken dolarda yükseliş, euro yatay

Haftaya başlarken dolarda yükseliş, euro yatay
21 Aralık 2020 - 08:18 www.finansgundem.com

Geçen haftanın kapanışa yakın TL karşısında 7,61 seviyesine gerileyen dolar, dün İngiltere’den gelen Kovid-19 mutasyon haberlerinin etkisiyle küresel piyasalarda oluşan endişe ortamının da desteğiyle sabaha karşı 7,68 seviyesinin üzerini gördü.

Yurt içi piyasalarda ise Merkez Bankası'nın aralık ayı faiz kararını açıklayacağı yeni hafta, küresel piyasalardaki virüs mutasyonu endişeleriyle birlikte başladı. Geçen hafta 7,61'e kadar gerileyen dolar/TL sabah saatlerinde 7,68'e kadar tırmandı. Euro/TL'de ise yükselişler sınırlı kaldı ve geçen haftanın kapanış seviyeleri olan 9,35'ler söz konusu.

08.20 itibarıyla dolar/TL 7,6694 ve euro/TL 9,3475 seviyesinden işlem gördü.

İngiltere'de Kovid-19'un yeni bir mutasyonunun açıklanması ile gündem yeniden alınan önlemlere çevrildi. Hafta sonu boyunca Türkiye'de dahil birçok ülke İngiltere'den uçuşları yasakladığını açıkladı. Bugün de konu ile ilgili gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. 

Yurt dışında önemli bir verinin bulunmadığı haftanın ilk gününde, yurt içinde tüketici güveni takip edilecek.

HAFTA SONU ÖNE ÇIKANLAR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, mutasyona uğramış korona virüsün mevcut olan virüse göre yüzde 70 daha hızlı yayıldığını açıkladı. Ülkede önlemler sıkılaştırılırken, Türkiye'de dahil bir çok ülke uçuşları geçici süreliğine askıya aldığını açıkladı. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, İngiltere ile beraber aynı mutasyonunun Hollanda, Danimarka, Avustralya ve İtalya’da da tespit edildiği aktarıldı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, İngiltere’de keşfedilen ve çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan mutasyon geçirmiş yeni Kovid-19 türünün aşı üzerinde bir etkisinin olmadığını söyledi.

ABD'de Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ile Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, 900 milyar dolar büyüklüğündeki yeni korona virüs teşvik paketi üzerinde uzlaşmaya varıldığını duyurdular.

ABD'de 900 milyar dolar büyüklüğündeki yeni korona virüs yardım paketi üzerinde uzlaşma sağlanması sonrasında, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato da federal hükümet için fonlamanın 1 gün uzatılmasına yönelik tasarıyı kabul ettiler. 

Irak, son dönemde ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle 17 yıl sonra bir kez daha devalüasyon kararı aldı.

ASYA PİYASALARI

Çin Merkez Bankası beklendiği gibi gösterge faiz oranı LPR’de değişikliğe gitmedi. Banka geçtiğimiz 7 ayda olduğu gibi Aralık'da da 1 yıl vadeli LPR'yi yüzde 3,85, 5 yıl vadeli LPR'yi yüzde 4,65 olarak korudu.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi ile Çin Ticaret Bakanlığı’nın ortaklığıyla hazırlanan “Yabancı Yatırım Güvenliği İnceleme Yöntemleri” adlı belge yayımlandı.

Japonya'da Başbakan Yoshihide Suga liderliğindeki kabine, 2021 mali yılı için rekor büyüklükteki bütçeyi onayladı.

YURT İÇİ GÜNDEM

Bugün yurt içi piyasada en önemli veri tüketici güven endeksi olacak. 

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında 2,2 düşüşle 80,1 puana inmişti (10.00).

TÜİK aynı saatte yurt dışı üretici fiyat endeksini de açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim brüt dış borç ve alacak stok verilerini yayımlayacak (17.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de önemli bir verinin olmadığı günde Euro Bölgesi tüketici güveni ön endeksi (18.00) günün öne çıkan verisi olacak.

Avrupa Birliği ile Britanya arasında Brexit sonrası dönem için bir ticaret anlaşmasına varılması amacıyla yapılan müzakerelerde geçtiğimiz hafta bir sonuca varılmadı. Britanyalı yetkililerin verdikleri bilgiye göre müzakereler bugün de devam edecek.

Bitcoin doların yerini alır mı?

En kritik Faiz kararı

İngiltere'den gelen yolculara önce test sonra karantina

ABD Kongresi'nde 900 milyar dolarlık destek paketi için uzlaşma

Virüsün mutasyona uğramış hali İtalya'ya da sıçradı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)