BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringHacim 100 milyar $'a koşuyor----

Hacim 100 milyar $'a koşuyor

Hacim 100 milyar $'a koşuyor
29 Aralık 2010 - 14:19 www.finansgundem.com

Faktoring sektörü yıl sonunda 50 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaşmayı planlıyor

2010 yılında geçtiğimiz yıla göre işlem hacmini yüzde 60 oranında artıran faktoring sektörü, yıl sonunda 50 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaşmayı planlıyor. Müşterilerinin büyük çoğunluğunu oluşturan KOBİ’lerin 2011’de daha da fazla artacağına kesin gözüyle bakılan sektörde, beş yıl içindeki ulaşılacak işlem hacmi ise 100 milyar dolar. 
Mustafa Gündoğdu/Ekonomist
2010 yılına baktığımızda faktoring sektörü, yakaladığı istikrarlı büyüme trendini global ekonomik krize rağmen devam ettirdi. 2009 yılında 30 milyar dolara ulaşan işlem hacmi, 2010 yılında yüzde 60 civarında artış gösterirken, 2010 sonunda 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Giderek cazibesini artıran sektörde büyümenin artarak devam etmesi uzmanlarca bekleniyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ise faktoring sektörünün toplamda 100 milyar dolar ciroya ulaşmak mümkün görünüyor. Sektör temsilcilerine göre bu hedefi hayal değil.
Yüzde 49 artış gösterdi
Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, 2010 yılının dokuz aylık döneminde geçen yıl aynı dönemiyle karşılaştırıldığında sektörde yurt dışı ciroda yüzde 82’lik, yurt içi ciroda artış yüzde 120’ye ulaşıldığını belirtiyor. Ataman, “Bu rakamlar, Türkiye’de uluslararası ortalamaların çok üstünde bir artış yaşandığının kanıtı. Dokuzuncu ay sonu itibariyle, faktoring sektörünün aktif büyüklüğü geçen yıla nazaran yüzde 49 artış göstererek 13.4 milyar dolara; toplam ciro ise 37.3 milyar dolara ulaştı” diyor.
2001’den bu yana yurt içi faktoring işlemlerinde yüzde 24.59, ihracat faktoring işlemlerinde ise yüzde 34 pazar payı ile sektör lideri konumunda olduklarını söyleyen Yapı Kredi Faktoring’in genel müdürü Nida Bektaş, ihracat faktoringinde ülke sıralamasına bakıldığında Türkiye’nin Çin ve Tayvan’dan sonra üçüncü sırada yer aldığını söylüyor. Bektaş ayrıca, Türkiye’de faktöringi en çok kullanan illerin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Konya olduğunu belirtiyor.
2011, yükseliş yılı
2010’un sektör için güzel geçmesinin ardından Garanti Faktoring Genel Müdürü Cengiz Üçbaşaran, 2011 yılının da sektörün, bu büyüme ivmesini devam ettireceğini belirtiyor. “Müşteri sayılarında, bilanço büyüklükleri ve hacimsel anlamda büyümenin devam edeceğini, hatta bugüne kadarki en yüksek değerlerin görüleceğini düşünüyorum. Kanımca sektör bilançosu en az 17 milyar TL’ ye, cirosu ise 50 milyar doların üstüne yükselecektir. Bu konuda Avrupa’nın birçok ülkesinden daha ileri bir konumdayız”
KOBİ’ler çoğunlukta
Gelişmiş faktoring kullanımlarıyla dikkat çeken İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerde faktoring şirketleri bir iş ortağı olarak görülüyor. Bu ülkelerde faktoring işlem hacminin 100 milyar dolara ulaştığını ve GSMH içerisindeki oranının yüzde 10-12’lere vardığını söyleyen Zafer Ataman, Türkiye’de bu payın yüzde 5 olduğunu dile getiriyor.
Mevcut verilere göre de faktoring sektöründe en büyük çoğunluğu KOBİ’ler oluşturuyor.
Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz, müşterilerinin yüzde 65’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu söylüyor.
“Reel sektörün önemli bir kesimini oluşturan KOBİ’ler mali sektörden yeterince faydalanamıyorlar. Özellikle bankalarda teminat oluşturma sıkıntısı faktoringi daha cazip kılıyor. Zira faktoringte ağırlıklı değerlendirilen konu, alacak kalitesi. Şirketlerin mali verileri çok güçlü olmasa da hızlı ve uygun maliyetle fon olanağı sağlanıyor.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)