BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisGünümüzün stratejik liderleri: CFO’lar----

Günümüzün stratejik liderleri: CFO’lar

Günümüzün stratejik liderleri: CFO’lar
13 Ekim 2022 - 17:18 www.finansgundem.com

Günümüzde CFO’lar, alışılagelmiş muhasebe rolünden stratejik bir kimliğe bürünüyor. Sadece bütçeleri değil şirketlerin büyüme ve dönüşümlerini de yöneten CFO’lar, giderek en yenilikçi şirketlerin gözde çalışanları konumuna yükseliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya her geçen gün yenileniyor. Gündelik hayatlarımızdan iş yapış şekillerimize kadar gerek bireysel gerekse kurumsal ölçekte her özne kendini değiştiriyor ve dönüştürüyor. Bunun bir başarı kriteri olduğu zamanlarda değil, bir zorunluluk olduğu zamanlardan geçiyoruz ve bunu başaramayan şirketler yok olmaya mahkum oluyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketler, büyümek için değişmek, bugünün tabiriyle ‘dönüşmek’ noktasındaki bu zorunluluğu en çok CFO’lar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Gerçekten de CFO’lar, bugün artık on yıllardır kabul görüş muhasebe rolünden sıyrılıp, dünyanın en yenilikçi şirketlerinin büyüme ve dönüşüm stratejilerini yönetir hale geliyor.

CFO pozisyonundaki kişilerden artık fasulyeleri sayan bir hesap uzmanı olmaları değil, tohumları nereye ekeceğini bilen ve yönlendiren, şirketlerin büyümelerine yardımcı olan fasulye çiftçileri olmaları bekleniyor. Bu beklenti de, dünyanın en yenilikçi şirketlerinin büyüme ve dönüşümlerini yöneten kişilerin CFO’lar olmasını sağlıyor.

Strateji ve disiplin

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, Fortune'dan Sheryl Estrada'nın moderatörlüğünde düzenlenen bir panelde beş CFO, rolün evriminden, işlerinde teknolojinin öneminden ve insan kaynakları departmanlarıyla yaptıkları ortaklıklardan bahsediyor.

Block CFO’su Amrita Ahuja, “CFO rolünü, şirketimizin istek ve disiplini dengelemesine yardımcı olan, giderek daha stratejik bir rol olarak görüyorum” diyor. Ahuja, ‘uzun vadeli hedefleri’, şirketin ele almak istediği veya karşılayamayacağı büyük iş fırsatları olarak tanımlarken, disiplinin ise yol boyunca yaptığı tüm yatırımların etkinliğini ölçmekte titiz olmak anlamına geldiğini belirtiyor.

Makroekonomik iklimden jeopolitik meselelere…

Workday CFO Barbara Larson ise ise “CFO'lar strateji ve ürün ekipleriyle birlikte çalıştıkları için, kendilerini daha geleneksel görevlere ek olarak, yetenek kadar çeşitli konularla uğraşırken de buluyorlar” diyor. The Estée Lauder Companies CFO'su Tracey Travis de Larson’a katıldığını belirterek, bu konuların makroekonomik iklimde gezinmekten jeopolitik meselelere kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade ediyor.

Teknoloji her şeyin merkezinde

Tüm bu yeni sorumlulukları yönetmek için CFO'ların, ellerindeki araçları genişletmek amacıyla teknolojiyi finansal raporlama yöntemlerine entegre etmeleri gerekiyor. Yeni Meta CFO'su Susan Li, “Teknoloji çözümlerini önceden tasarlamazsanız, doğru altyapıyı doğru süreçle kurma şansınız pek mümkün değil” diyor.

Artan veri ve teknoloji araçları yelpazesiyle CFO'lar artık şirketlerin sürekli büyüyen departmanlarında daha önce yapamayacakları şekilde verimliliği artırmaya çalışıyor. Bu durum onların, şirketin gelişmesine yardımcı olan ileri görüşlü ortaklar olarak çalışmalarına izin veriyor.

Nordstrom CFO'su Anne Bramman, “Teknolojiye yönelmek evrensel bir nitelik kazanmış durumda. İşimizin yüzde 50'sinin dijital olmasına yaklaşıyoruz ve yatırımlarımızın yüzde 75'inin teknolojiyle yapılmasına artık şaşırmıyoruz” diyor.

Yetenek avcılığı

Bununla birlikte, CFO’lar, en son teknoloji yatırımlarından bazılarının, pandemi kaynaklı olarak, şirketlerin nasıl çalıştığına ve çalışanların iş birliğine ilişkin neredeyse tamamen elden geçirildiğine dikkat çekiyor. Travis, “CHRO'muzla (İK Bölüm Başkanı - Chief Human Resources Officer) çok yakın çalışıyorum. Öngörülebilir bir gelecek için hibrit bir iş gücü sağlayabilmemiz ve üretkenliği ölçebilmemiz, işin geleceği açısından en önemli odak noktamız konumunda” şeklinde konuşuyor.

Şirketler en yetenekli çalışanlarını elde tutmaya çalıştıkça, sıkı bir iş gücü piyasası sırasında insan kaynakları ve finans arasındaki ilişki daha da önemli hale gelmiş görünüyor. Bunun sonucu olarak CFO'lar sık sık kendilerini kuruluşları için nasıl değer yaratacakları konusunda stratejik kararlar alırken buluyor çünkü en yetenekli çalışanları elde tutmak için finansal gereçlerden daha fazlası gerekiyor.

Başarısız liderleri koltuğa yapıştıran 4 şey

 

Liderleri yaptıkları değil yapabilecekleri için işe alın

 

Strateji geliştirmenin ipuçları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)