BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGüney Akım AB’yi ikiye böldü----

Güney Akım AB’yi ikiye böldü

Güney Akım AB’yi ikiye böldü
04 Temmuz 2014 - 15:31 www.finansgundem.com

Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Avrupa Birliği içinde çatlağa yol açtı

Avrupa Birliği, tükettiği gazın yüzde 30’unu aldığı Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne karşı dururken, Macaristan, Avusturya, İtalya ve Sırbistan'ın aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise AB’den bağımsız olarak projeye desteğini sürdürüyor. Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü’nden dış politika ve enerji uzmanı Sinan Ülgen, AA muhabirine, Güney Akım’ın Rusya için ekonomik ve politik açıdan önemli bir proje olduğunu söyledi. AB’nin, Rusya'ya doğalgazda olan enerji bağımlılığını azaltmayacağı hatta konsolide edeceği için Güney Akım’a karşı durduğuna işaret eden Ülgen, "Rusya'nın Kırım müdahalesinde sonra, AB-Rusya siyasi ilişkileri daha da gergin bir nitelik kazandı ve Güney Akım'a karşı tepkiler çoğaldı" ifadesini kullandı.

Yeni dönemde AB'nin öncelikli hedeflerinden birinin enerji alanında ortak dış politika uygulanması olacağının altını çizen Ülgen, "Bu yönde bir yasama faaliyeti olması durumunda, Rusya karşısında AB'nin eli ve müzakere pozisyonu güçlenecek" dedi.

'RUS ENERJİ DİPLOMASİSİNİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR'

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Rusya ve Avrasya Uzmanı John Lough ise Rusya’nın Güney Akım’dan vazgeçmeye niyetinin olmadığını ve bu durumun Avrupa - ABD - Rusya üçgeninde yeni bir kriz kaynağı yarattığını belirtti. AB’nin baskılarına rağmen Rusya ve Avusturya arasında imzalanan Güney Akım anlaşmasının, Rus enerji diplomasisinin gücünü gösterdiğini savunan Lough, "Rusya’nın doğalgaz sevkiyatında Ukrayna’yı baypas etmesi halinde, elindeki enerji kozunu Ukrayna üzerinde daha rahat kullanabilecektir" ifadesini kullandı.

GÜNEY AKIM'A HANGİ ÜLKELER DESTEK VERİYOR?

Rusya ile Avusturya arasında Güney Akım’ın inşasına başlanmasına dair anlaşma geçen hafta imzalanmıştı. İtalya’nın Avrupa politikalarından sorumlu Devlet Bakanı Sandro Gozi, Güney Akım’ın Avrupa açısından stratejik bir proje olduğunu ve 1 Temmuz’dan itibaren başlayan AB Başkanlığı döneminde söz konusu projenin hayata geçirilmesi için gereken tüm kolaylıkları sağlayacaklarını belirtmişti. İtalya ve Avusturya’nın yanı sıra, Güney Akım hattının güzergahı üzerindeki diğer ülkeler Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan ve Bulgaristan projeye resmen destek veren ülkeler arasında yer alıyor. Rusya, yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan Güney Akım ile Avrupa’ya gönderdiği doğalgazın yarısını üzerinden geçirmek zorunda olduğu Ukrayna’yı ‘baypas’ etmeyi amaçlıyor. 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)