BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGüney Afrika MB repo oranını 50 puan artırdı----

Güney Afrika MB repo oranını 50 puan artırdı

Güney Afrika MB repo oranını 50 puan artırdı
28 Ocak 2016 - 22:29 www.finansgundem.com

Güney Afrika MB, ulusal para birimide yaşanan değer kaybını durdurmak amacıyla bankalara kullandırdığı kredi faizi “repo oranını” 50 puan artırdı

Güney Afrika Cumhuriyeti Merkez Bankası, repo oranını 29 Ocak 2016 tarihinden itibaren yıllık 50 baz puan artırarak yüzde 6,75’e çıkarttığını duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Lsesetja Kganyago, Johannesburg’da gazetecilere yaptığı açıklamada repo artışına rağmen “yeniden satın alma”nın düşük kalacağını da belirtti.

Kasım ayında Merkez Bankası repo oranını 25 taban puan artırmıştı. Para Politikaları Komitesi’nden yapılan açıklamada ekonomik kalkınmanın karşılaştığı zorlukların doğal sürecinde sadece para politikası tarafından çözümlenemeyeceği de bildirildi.

Merkez Bankası tarafından, enflasyon oranının da döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki artıştan önemli derecede etkilendiği ifade edildi. Merkez Bankasının 2015 enflasyon oran tahmini yüzde 4,6 iken, 2016 ve 2017 yıllarında sırasıyla yüzde 6,8 ve yüzde 7 olarak belirtildi.

Güney Afrika İstatistik Birimi geçen hafta enflasyonun yüzde 5,2’nin üzerinde seyrettiğini açıkladı. Tahminlerdeki artışın nedeni olarak para biriminin değer kaybetmesi ve gıda ürünlerindeki enflasyonu gösteren Kgantago, gıda fiyatlarındaki değişimin enflasyon için de risk olduğunu söyledi. Güney Afrika para birimi rand, Kasım ayından bu yana Amerikan doları karşısında yüzde 13,5 değer kaybetti.

AA Muhabirine konuşan Pretoria Ticaret Başmüşaviri Hakan Karabalık, Güney Afrika Merkez Bankasının kararının para birimi randın değer kaybını durdurmaya yönelik olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, FED’in güçlü dolar politikası ve ülkede yaşanan kuraklık nedeniyle artması beklenen gıda fiyatlarının yaratacağı enflasyonist baskının faiz artırımında önemli rol oynadığı düşünülmektedir” diyen Karabalık, “Dünya Bankasının ülkenin 2015 yılı büyüme oranını yüzde 0,7’ye indirmesi ile iyice açığa çıkan büyüme sorununun bu aşamada ikinci plana atıldığı ve enflasyonist baskıların engellenmesi amacıyla faizlerin artırıldığı değerlendirilmektedir” ifadesini kullandı.

2015 yılında yüzde 1,3 olarak gösterilen büyüme oranı, 2016 ve 2017 yıllarında sırasıyla yüzde 0,9 ve yüzde 1,6 olarak tahmin ediliyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)