BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGündem yoğun, gözler kurlarda----

Gündem yoğun, gözler kurlarda

Gündem yoğun, gözler kurlarda
16 Aralık 2021 - 09:33 www.finansgundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 14,8600 liradan, euro 16,7960 liradan güne başladı. TCMB, ECB ve BoE faiz kararları izlenecek

Serbest piyasada 14,8580 liradan alınan dolar 14,8600 liradan satılıyor. 16,7940 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 16,7960 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 14,7790 lira, euro satış fiyatı ise 16,6230 lira olmuştu.

TCMB, ECB ve BoE faiz kararları izlenecek

Yurt içinde piyasaların merakla beklediği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı açıklacak.

Yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) Faiz kararları izlenecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Şakir Ercan Gül ve Mehmet Hamdi Yıldırım görevden alınarak yerine Mahmut Gürcan ve Yunus Elitaş atanmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

ABD Merkez Bankası(Fed) piyasa beklentilerine paralel olarak varlık alımlarını azalttı. Hazine kağıdı alımını 20 milyar dolar ve mortgage destekli kağıt alımlarını 10 milyar dolar azaltma kararı alan Fed, Ocak ayında 40 milyar dolar tutarında Hazine kağıdı ve 20 milyar dolar tutarında mortgage destekli kağıt olmak üzere toplam 60 milyar dolar tutarında varlık alacak.

Fed üyeleri 2022 yılında federal fon faizinin 3 kez 25'er baz puan artacağını öngördüler.

Fed yetkilileri GSYH tahminlerini bu yıl için aşağı, gelecek yıl için yukarı yönde revize ettiler.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımlarının varlık alım programının sona erdirilmesinden kısa süre sonra başlayabileceğini söyledi.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), korona virüsün Omicron mutasyonunun 2022’nin ilk 2 ayında Avrupa kıtasında baskın mutasyon olmasının beklendiğini açıkladı.

Bloomberg News'un haberine göre ABD'de regülatörler hedge fonların ve yatırımcı ailelerin halka açık şirketlerde paylarını artırmak için karmaşık türev ürünleri gizli şekilde kullanmalarını sınırlayacak tedbirler almaya hazırlanıyor.

Japonya'da imalat sektörü aktivitesinde büyüme Aralık ayında da devam etti ancak büyüme bir önceki aya göre daha yavaş bir hızla gerçekleşti.

Yurt İçi Gündem

TCMB, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını açıklayacak (10.00).

Piyasalar TCMB'den gelecek faiz kararına odaklanacak. TCMB Ağustos ayından bu yana faizi 400 baz puan aşağı çekeren yüzde 15,00 seviyesine kadar indirdi. ForeksHaber anketinde analistlerin beklentisi bu toplantıda da faiz indiriminin devam edeceği şeklinde oldu. Analistler yılın son toplantısında 100 baz puan daha indirim yapılmasını bekliyorlar (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddelerinin görüşülmesine devam edilecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda, stokçulukla mücadele kapsamında uygulanan cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlanacak.

Yurt Dışı Gündem

Gün içinde Fransa (11.15), Almanya (11.30), Euro Bölgesi (12.00), İngiltere (12.30) ve ABD (17.45) öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ekranlara düşecek.

Euro Bölgesi ticaret ve İşgücü Maliyet Endeksi, Avrupa piyasalarında beklenen diğer veriler olacak (13.00).

Günün TCMB ile birlikte diğer iki faiz kararı İngiltere Merkez Bankası(BoE) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından açıklanacak. BoE, 2020 Mart ayından bu yana 14 toplantısında faizi yüzde 0,10 seviyesinde tutuyor (15.00). ECB, 2016 yılı Mart ayından bu yana sıfır faiz uygulamaya devam ediyor (15.45). Analistler iki bankadan da faiz değişikliği beklemiyorlar.

Gün boyu faiz kararı beklenen diğer merkez bankaları, Endonezya, Filipinler, Tayvan, İsviçre, Norveç, Mısır ve Meksika olacak.

ABD'de işsizlik başvuruları, konut başlangıçları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi (16.30), sanayi üretimi (17.15), doğal gaz stokları (18.30), Kansas Fed İmalat Endeksi (19.00) gibi önemli veriler bulunuyor.

Avrupa Birliği(AB) Liderler Zirvesi düzenlenecek.

Faiz kararı öncesi dolar 15 lirayı aştı

 

Altında Fed rahatlığı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)